De ti bud er en samling med forbud og påbud som står i Den hebraiske bibelen / Det gamle testamentet. De spiller en stor rolle både innenfor jødedommen og kristendommen.
Faktaboks
- Også kjent som
-
«dekalogen», latinsk for «de ti ordene» / «de ti utsagnene»
De ti bud står to steder i Bibelen, i 2. Mosebok kapittel 20 og 5. Mosebok kapittel 5. Her fortelles det at Gud åpenbarte budene til Moses på Sinaifjellet, og at Gud selv skrev dem på to steintavler. Budene handler om hvordan Israelsfolket skal tilbe Gud og om samfunnet og sosiale ordninger som ekteskap, familie, eiendom og rettsvesen. Ifølge fortellingene formidlet Moses budene til Israelsfolket da de dro gjennom ørkenen, på vei fra Egypt til det landet som Gud hadde lovet dem.
Det finnes ulike tradisjoner for inndeling og tellemåte av De ti bud. Jødisk tradisjon har to alternative tellemåter (se De ti bud – jødedom), mens ulike kristne tradisjoner, ortodoks, katolsk, luthersk og reformert, har større og mindre forskjeller seg imellom. De ti bud i evangelisk-luthersk form, som blant annet brukes i Den norske kirke, er:
- Du skal ikke ha andre guder enn meg
- Du skal ikke misbruke Guds navn
- Du skal holde hviledagen hellig
- Du skal ære din far og din mor
- Du skal ikke slå i hjel
- Du skal ikke bryte ekteskapet
- Du skal ikke stjele
- Du skal ikke tale usant om din neste
- Du skal ikke begjære din nestes eiendom
- Du skal ikke begjære din nestes ektefelle, eller hans arbeidsfolk eller andre som hører til hos din neste
Kommentarer (5)
skrev Reidar Astås
skrev Alecsander Skråning
Kvifor er bodet å ikkje slå i hel? Kvifor ikkje drepa? Det verkar unaudsynt og farleg å avgrense drapsmåte, særleg fordi visse kristne sektar les Bibelen ordrett.
svarte Mari Paus
Hei, Alecsander. Takk for et spennende spørsmål. Hvordan bibeltekstene har blitt tolket og oversatt er et stort spørsmål. Hvordan dette budet har endt opp med akkurat denne ordlyden på norsk vet jeg ikke. Hvis du vil fordyp deg kan jeg tipse om to bøker, Sverre Bøe og og Geir Otto Holmås' "Når Ordet blir norsk : norske bibeloversettelser 1945-2011", eller "Bibel og bibeloversettelse" av Dagfinn Rian (red.). Vennlig hilsen Mari i redaksjonen
skrev Arnt Christian Teigen
Hei
Det slo meg nå, eller det vil si jeg hadde en magefølelse på at noe skurra litt. Kanskje skurrer det veldig? Jeg har i vår jagede tid vært ganske opptatt av det fjerde bud. Og snakker stadig vekk litt om det med venner og bekjente, og skrevet masse, dog uten å publisere... Men så slo det meg altså.. Hvordan er nå rekkefølgen på de 10 bud, og slår opp her. Det jeg kaller det 4. bud står her som det 3. bud. Klarer ikke helt å la meg overbevise om at det er jeg som surrer; går inn på biblehub, og flere bibellesningsverktøy..
Jeg var ikke klar over at jeg var i konflikt med den lutherske og de evangeliske tradisjonene, og lurer svært på hva årsaken, eller hvilke teologiske forklaringer blir gitt på denne sammenslåingen: "I sin gjengivelse av De ti bud i den lille katekismen fulgte Luther hovedstrømmen i den vestlige kirkens tradisjon. Her var forbudet mot å tilbe flere guder og forbudet mot å lage gudebilder forstått som elementer av ett og samme bud". Jeg er overrasket over at jeg ikke har vært mer klar over dette..
Ønsker en mer utdypende artikkel
Med vennlig hilsen
Arnt Christian
svarte Jan Otto Reberg
Engelske Wikipedia gir en god oversikt over 8 ulike inndelinger/nummereringer av de "ti" bud:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ten_Commandments#Commandments_text_and_numbering
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.