De ti bud er den mest kjente betegnelsen på de budene Moses, i henhold til Mosebøkene i Det gamle testamentet og Tanakh, fikk av Gud (JHVH) på Sinai-fjellet. Budene ble først skrevet på to steintavler, og av Gud selv (2. Mosebok 24, 12 og 34, 1–4). Mosebøkene omtales som Toraen (Læren) i jødisk tradisjon.
I Tanakh finnes budene i 2. Mosebok 20, 2–14 og 5. Mosebok 5, 6–18. I Det Norske Bibelselskaps bibler finnes De ti bud i 2. Mosebok 20, 2–17 og 5. Mosebok 5, 6–21.
Bibelteksten (2. Mosebok 34,28 og 5. Mosebok 4,13) bruker ikke betegnelsen De ti bud, men Aseret ha-Devarim (De ti tingene, utsagnene, uttalelsene). I rabbinsk tradisjon og på moderne hebraisk brukes vanligvis betegnelsen Aseret ha-Dibrot, som også kan oversettes med De ti ordene, utsagnene, bestemmelsene. Jødiske oversettelser av Tanakh bruker likevel ofte betegnelsen De ti bud.
I henhold til jødisk tradisjon utgjør De ti bud et slags konsentrat av alle de moralske, rituelle og juridiske forpliktelsene som i følge tradisjonen ble gitt til Moses som en del av pakten (2. Mosebok 34, 27–28) mellom Gud (JHVH) og israelittene (jødene). Rabbinerne har utledet 613 bud fra Tora-teksten. Moseloven omfatter dem alle.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.