به گزارش گروه علمی ایرنا، وبگاه مِدیکال اِکسپرس در گزارشی آورده است: پژوهش صورتگرفته با هدایت مؤسسه تحقیقاتی مرکز سرطان چیبا در ژاپن، نحوه گریز سرطان از سیستم ایمنی را مشخص کرد. سرطان اساساً به سلولهای سیستم ایمنی بدن ضربه میزند و دیاِناِی میتوکندریایی (mtDNA) معیوب خود را به سلولهای تی (نوعی لنفوسیت یا گلبول سفید) که وظیفه حمله به آن را بر عهده دارند، منتقل میکند.
دیانای میتوکندریایی (mtDNA) گونهای دیانای است که در میتوکندری (راکیزه) سلولهای یوکاریوتی یافت میشود.
این حرکت فریبکارانه، سلولهای ایمنی را ضعیف میکند و باعث میشود آنها در متوقفکردن تومور، تأثیر کمتری داشته باشند. این یافتهها ممکن است به دانشمندان کمک کند پاسخی برای این پرسش بیابند: «چرا برخی از درمانهای سرطان، مانند ایمنیدرمانی (ایمونوتراپی)، برای برخی از بیماران مؤثر و برای برخی بیتأثیر است؟»
در این پژوهش که گزارش آن در مجله نِیچِر (Nature) منتشر شد، دانشمندان چگونگی تعامل سلولهای سرطانی با لنفوسیتهای نفوذکننده به تومور (نوعی سلول تی که به طور معمول با تومورها مبارزه میکند) را بررسی کردند.
در این پژوهش، نمونههای بالینی از ملانوما (نوعی سرطان پوست) و بیماران سلول غیر کوچک ریه (شایعترین نوع سرطان ریه) برای جهشهای دیاِناِی میتوکندریایی بررسی شدند.
میتوکندری اندامکهای غشادار سلولی است که بهعنوان مرکز تولید انرژی در سلول شناخته میشود.
میتوکندریها برای تقویت سلولها، از جمله سلولهای تی (که برای مبارزه با سرطان به شدت به تولید انرژی وابسته هستند) ضروریاند؛ وقتی سلولهای سرطانی، میتوکندریهای معیوب خود را به سلولهای تی منتقل میکنند، این سلولها توانایی خود را برای عملکرد صحیح از دست میدهند و دچار کاهش انرژی و فرسودگی میشوند. هنگامی که میتوکندریهای آسیبدیده، داخل سلولهای تی قرار میگیرند، جایگزین میتوکندریهای سالم میشوند؛ این جایگزینی با سازوکاری صورت میگیرد که معمولاً معکوس عمل میکند؛ یعنی از راه آن، میتوکندریهای سالم جایگزین میتوکندریهای آسیبدیده میشوند.
یافتههای این پژوهش نشان داد سلولهای سرطانی با اتصال به مولکولهایی که از تجزیه آنها توسط سلولهای تی جلوگیری میکنند، از میتوکندریهای منتقلشده خود محافظت میکنند.
مهارکنندههای وارسی ایمنی (نوعی ایمنیدرمانی سرطان)، درمان سرطان را متحول کردهاند؛ اما همه بیماران به این داروها پاسخ خوبی نمیدهند. براساس یافتههای این پژوهش، بیمارانی که تومورهایشان دارای جهشهای میتوکندریایی بیشتری است، از مهارکنندههای وارسی ایمنی سود کمتری میبرند، احتمالاً به این دلیل که به سلولهای تی آنها آسیب وارد شده است.
نظر شما