İçeriğe atla

Tartışma:Devlet ateizmi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
  • Şu anda "Komünist Arnavutluk, Komünist Afganistan, Komünist Moğolistan" gibi devletler var mı? Bunların niteliklerinin belirtilmesi gerekliyse sistemli bir biçimde yapılması gerekmez mi?  Levent İleti Katkılar   19:26, 4 Haziran 2009 (UTC)
  • Şu an bu devletin varolmaması, varolma potansiyellerini ortadan kaldırmaz. :) 88.232.57.6 18:13, 12 Ağustos 2011 (UTC)
  • Sizi anlıyorum ancak İngilizce Wikipedide verilen örneklerin aynısını buraya geçirdim ve önemli olan onları bu başlık altında değil Arnavutluk Tarihi , Moğolistan Tarihi vb. sayfalara yönlendirebilip açıklayabilmektir.


Bu maddleri Türkeleştirebilirsek dediğiniz şey gerçekleşir

User:Uber-Star005 21:02 , 8 Haziran 2009 (UTC)

yanlış devletlerin hiç bir zmn dini olmamıştır. islam cumhuriyetinde bile bu böyledir. ayrıca din devletlere değil insana gelmiş bir olgudur. devletlerin hepsi ateisttir ayrıca devletlerin ekonomi politikaları mevcut dini bile halk üzerinde değiştirir. cüba ve amerikada iki ayrı hristiyanlık olduğu gibi.


Komünist Devlet diye bir kavram yoktur, komünizm'de devlet yoktur ve devlet ateizmi diye bir kavram varsa da -ki öyle birşey de mevcut değil- komünizmle alakasızdır. Eğer böyle birşey gerçekleştiren sol ideolojik çizgide bir devletse zaten teorik olarak sol çizgide değildir. Bahsettiğiniz bir devlet politikasıdır ve diğer değişkenler sabitken bir politika ne sistemi,ne rejimi,ne devlet ideolojisine etki etmez. Burda ansiklopedi yazıyoruz dolayısıyla yorumlarla, tespitlerle, taraflı bakış açısıyla değil, salt tarafsız bilgiyle ele almamız gerekir konuları.. maddenin silinmesini teklif ediyorum. --Senbonzakura 16:48, 1 Kasım 2009 (UTC)

  • Maddenin içeriğini beyenmemeniz ya da içeriğinin yanlış olduğunu düşünmeniz o maddenin silinmesini gerektirmez. Maddeyi değiştirme yoluna gidebilirsiniz. Eğer değiştirdiğinizde bir tartışma durumu oluşursa karşıdakini ikna yolunu deneyip ortak bir sonuca ulaşabilirsiniz. Maddeyi şu anda ben düzenledim. Eğer isterseniz siz de bir gözden geçirin. böylece daha iyi bir madde yazmış oluruz. Teşekkürler. --Manco Capac 09:13, 12 Kasım 2009 (UTC)
  • Yorum Yorum Sayın Manco Copac, yazdığım yazıda maddeyi beğenmeme vb. duygularımı yansıtmadım. Adı geçen maddenin ve içeriğinin temelden yanlış olduğundan bahsettim. İçeriğini bir miktar yumuşatmışsınız malesef aynı kapıya çıkmakla beraber,iddia edilen kavramdan da bağımsız şekilde olmuş. Yineliyorum; maddenin adı dahil yanlıştır,böyle bir kavram sadece bir tespittir. Eğer tespiti yapan bahsi geçtiği gibi birkaç akademisyense o akademisyenlerin biyografilerinde geçebilir. Ama genel,geçer teorik bir yanı yoktur. Anlayabilmeniz için örnek vermek gerekirse; Devletin kamusal sağlık sektöründeki doktorlara gereğinden çok yük yükleyip, onlara baskı kurması, hastalara kötü tutuma yol açması vb. uygulamalara, politikalara gitmeleri sonucu Devletin Sağlık Faşizmi şeklinde bir kavram doğurmaz. Sözün özü ; Pratikte yapılan her uygulama litaratüre kavram geçirmez. Tüm bunları yok sayıp, kabül edip maddeye baktığımızda ise gene bir mantık hatası bulunmakta.. Devlet bir kurum,örgüttür.. Nasıl Ki Kuş sevenler derneği deizmi diye bir kavram türetemezsek devlet ateizmi şeklinde de bir kavram türetemeyiz. Olsa olsa ilgili politikayı işleyen devletlerin maddelerinde X devletinin A iktidarı döneminde Y konusundaki tutumu/politikası gibi alt metin olarak geçebilir.. --Senbonzakura 22:18, 16 Kasım 2009 (UTC)
  • Merhaba, ne yazık ki kaçırdığınız bir nokta var. Bu madde ile anlatılan şey bir devletin ateist olduğundan bahsetmek değil; bir devletin ateizmi bir devlet uygulaması olarak seçebileceğinden bahsetmektir. Ayrıca bir devletin ateizmi uygulaması için illa ki komünist (ilk itirazınız için belirtiriyorum) olması da gerekmez. Ateizm konusuyla ilgilendiğinizde sadece komünist fikirdekilerin ateist olmadığını kolayca göreceksiniz. Konuya dönersek bir hükümet gelip devlet ateizmi uygulayabilir ve aynı devletin bir sonraki hükemeti uygulamayabilir. Dolayısıyla bu o devletin ateist olduğunu değil ancak bir dönem için devlet ateizmi uyguladığını belirtir. Dolayısıyla burada tartışılan konu kavram olarak devlet ateizminin açıklanması biçiminde algılanmalıdır. Yoksa tartışılan konu bir devletin ateist olup olamayacağı değildir. Kaldı ki bu kavram üzerinde konuşulan bir konu olagelmiş ve konuyla ilgili kitaplar ve makalelelerde mevcuttur. Bütün bunlar yani bir devletin bir hükümetinin bir dönem için bile olsa bir politikayı uygulanmış olması ve bu durum değişik akademisyenler tarafından bir kavram biçiminde adlandırılmışsa bu onun bir Vikipedi maddesi olabileceğini gösterir. Ancak bu fikre katılmamamız ya da beğenmememiz onu silmek istememizi gerektirmez. Ancak içeriğini tabiki tartışabiliriz.
  • Tekrar belirtiyorum: Bir maddenin içeriğinin yanlış olduğunu ve içerdiği fikre katılmadığınızı belirtmeniz o maddenin silinmesi için önkoşul değildir. Ancak bu tip fikir ayrılıklarını tartışmamız için ilgili yer maddenin tartışma sayfasıdır. Dolayısıyla bundan sonra tartışmak isterseniz orada devam edebilirsiniz. Eminim ilgilenenler çıkacaktır. --Manco Capac 08:48, 17 Kasım 2009 (UTC)
    • Not:Ben buradaki tartışmaları maddenin tartışma sayfasına taşıyorum ki ileride başkaları da kolayca ulaşabilsin. --Manco Capac 08:51, 17 Kasım 2009 (UTC)

Devlet ateizmi hakkında bir tartışma başlatın.

Bir tartışma başlat