İçeriğe atla

Falkland tilkisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Falkland tilkisi
Korunma durumu

Tükenmiş (IUCN 2.3)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Hayvan
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Takım: Carnivora
Familya: Canidae
Oymak: Canini
Alt oymak: Cerdocyonina
Cins: Dusicyon
Tür: D. australis
İkili adlandırma
Dusicyon australis
Kerr, 1792
Falkland Adaları

Falkland tilkisi (Dusicyon australis), köpekgiller (Canidae) familyasından Falkland Adaları 'nda yaşamış ve nesli tükenmiş bir vahşi köpek türü.[2] Ölçüsüz avlanmaları sonucu son Falkland tilkisi 1876'da vurulmuştur. Ondan sonra da tür bir daha görülmemiştir.

Vücudunun abartılı olarak büyük olduğu durumlarda Falkland tilkisi, Falkland kurdu olarak da adlandırılır. Başı dahil boyu 90 cm olup buna ilaveten 30 cm uzunluğunda kuyruk gelir. Postu sarımsı kahverengi olup tüylerin uçları siyah olduğundan bazılarının postları diğerlerine göre daha koyu görünürler.

Falkland Adaları'nda bu hayvan beslenme zincirinin en üst kısmında bulunmaktaydı. İnsanların adalara ulaşmasından önce, buradaki tek yerli memeli konumundaydı. Besin kaynağı büyük olasılıkla yerde kuluçkaya yatan kuşlar ve penguenler ve belki de bitkisel besinlerdi. Charles Darwin 1833 yılında Falkland Adaları'na geldiğinde çevrede sık görülen ve oldukça evcil olan bu hayvanla karşılaşır. Raporunda, tilkilerin yiyecek aramak için çadırlara geldiklerini ve elden yiyecek yediklerini belirtir. Yoğun bir koyun yetiştiriciliğinin başlamasıyla tilkiler tehdit olarak görülür ve vurulmalarına izin verilir. 1839 tarihinden itibaren ingiliz yönetimi vurulan her Falkland tilkisi için prim öder. Bu hayvanın hakikaten koyunlar için bir tehdit olup olmadığı bugün artık kabul edilmese de bu şüpheyi duymak mümkündür. Falkland Adaları'nda ormanlar olmadığı ve Falkland tilkileri uysal oldukları için bu türün kökünün kurutulması çok kolay gerçekleşmiştir. Darwin'in ziyaretinden 43 yıl sonra, Falkland Adaları'nın tek yerli memeli hayvanının kökü tamamen kurutulmuştur.

  1. ^ "IUCN Red List of Threatened Species: Dusicyon australis". IUCN Red List of Threatened Species. 13 Ağustos 2015. 28 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2021.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]