İçeriğe atla

Vikipedi:Köy çeşmesi/2013/Haziran

Vikipedi, özgür ansiklopedi
06.44, 30 Temmuz 2013 tarihinde Mukaddime (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 13600931 numaralı sürüm (Haziran ayı arşive..)
(fark) ← Önceki hali | Güncel sürüm (fark) | Sonraki hali → (fark)

Teklifler

Madde oluşturabilme hakkı-2

Selamlar herkese. Bu teklif 2013'ün Şubat ayında Kullanıcı:Vito Genovese tarafından burada bir teklif olarak topluluğa sunulmuş ve topluluk tarafından kabul görülmüştü. Ancak yapılan Bugzilla'ya yapılan başvuru, aktif topluluğun yeteri kadar katılmamış olması sebebiyle reddedilmişti (bağlantı burada). Bu teklifi tekrardan gündeme getirmek istiyorum. Bu sefer burada görüş bildirmeyen aktif kullanıcılara da mesaj atalım ve onların da fikirlerini belirtmelerini rica edelim. Destekleyenler veya karşı çıkanlar, bu görüşlerini şablon kullanarak belirtirse, Türkçe bilmeyen Bugzilla kullanıcıları için kolaylık olur diye düşünüyorum.

Teklif

O zaman resmi bir teklife dönüştüreyim bu öneriyi. Teklifim şudur:

1 yıl süreyle anonim kullanıcıların "createpage" (tartışma sayfaları dışında sayfa oluşturabilme hakkı) kaldırılsın. "Createpage" hakkı yalnızca "kayıtlı" (Otomatik onaylanmış değil, kayıtlı olmak yeterli. Yani üye olur olmaz geçerli) kullanıcılarda olsun.

10-11 ay sonra da konuyu yeniden masaya yatırır, yeni bir uzatma mı, iptal mi yoksa kalıcı uygulama mı olacak, ona karar veririz.

Teklifin bir ayağı da en.wiki'deki Madde Sihirbazı ve Articles for Creation süreç sayfalarının uyarlanmasıdır. Normalde AfC'de ince elenip sık dokunur ve maddeler onay almayabilir. Bizde bu olmasın diyor ve "hızlı silinmesini gerektirecek bir durumu yoksa" kabul edilsin ve Madde ad alanına taşınsın diyorum sayfalar.

Teklifimin içeriği budur. Bugzilla başvurusu yapılacağı için oy şablonuyla görüş beyanı rica ediyorum. Tartışıp konuyu biraz olgunlaştırdığımız için 7 gün açık tutsak yeter derim ama alternatif görüşlere göre uzatabiliriz de.

Vito Genovese 19:45, 9 Şubat 2013 (UTC)

Alperen, sizin için arada bir acaba kendisi anonim olarak girip madde mi yazıyor diye düşünmeden edemiyorum :) (Amman çok ciddiye almayın lütfen.) . Daha önce de hakkınızda söylediğim gibi bu konudaki duyarlılığınızı sanırım Vikipedi'de bilmeyen yoktur. Fakat bir gün içerisinde anonimlerin oluşturduğu maddeleri, benim gibi yeni maddeler devriyeliğine aşina birisi olarak saysanız, bence üç, beş maddenin KD olmayan bu çoklukta fark etmeyeceğini görebilirsiniz. Aslında çok fazla üzülerek söylüyorum ki, bence Türkçe Vikipedi anonimlerden çok fazla sorun çeken bir yapıda. Anonimler tarafından yapılan vandalizmler tüm artıları götürüyor.--i.e.msj 12:37, 12 Mayıs 2013 (UTC)
Evet, diyanet TV ile tıraş bıçağı özel ilgi alanım :D Anonimlerin açtığı küfürlü, subjektif kelimeler içeren ifadeleri bir yere not edin. O maddeler bir daha açılamasın. Bu teklifim herkese tabii, herkes sakıncalı kelimeleri gördükçe not ederse bunlara özgü bir şey yapabiliriz.--Alperen (mesaj) 12:40, 12 Mayıs 2013 (UTC)
Benim ve İe'nin anonimler tarafından açılan uygunsuz maddelerle ilgilendiğimiz saatleri bize geri verin, size "onlarca" seçkin madde verelim.--RapsarEfendim? 12:44, 12 Mayıs 2013 (UTC)
Macadamia ternifolia, Barbara_Niven, Dâvah, Unutulma hakkı (internet hakları),Kitty Wells, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörleri, Taruni Sachdev, Sedat Kalaycı, Nicolas Devauchelle, 5 Seconds of Summer--Alperen (mesaj) 15:44, 12 Mayıs 2013 (UTC)
  • Destek Destek-DRG msj 17:44, 12 Mayıs 2013 (UTC)
  • Karşı Karşı Alperen'e katılıyorum. Sorun anonimlerde değil bence yeteri kadar hizmetli ve devriye olmamasında ve bunun sonucu olarak yeteri kadar kontrol yapılamasında. Vikipedi'yi anonimlere kapatarak
Herkesin katkıda bulunabildiği
Özgür Ansiklopedi
Vikipedi'ye hoş geldiniz!

sloganının mantığını tamamen çiğnemiş olacağımızı düşünüyorum.--Reality 20:37, 12 Mayıs 2013 (UTC)

Anonimler çok kısa bir kayıt işleminden sonra madde açabilir yahut Vikipedi:Madde sihirbazını takip ederek düzgün maddeler oluşturabilirler.--RapsarEfendim? 20:44, 12 Mayıs 2013 (UTC)
  • Yorum Yorum Benzer bir uygulama diğer bazı vikilerde de var mı? Öneri güzel ama "Özgür Ansiklopedi" mantığına biraz aykırı gibi. Böyle bir kısıtlamayı ilk getiren viki olmak güzel bir durum olmaz--Ollios (mesaj) 22:02, 14 Mayıs 2013 (UTC)
İngilizcede olduğunu biliyorum.--RapsarEfendim? 22:03, 14 Mayıs 2013 (UTC)
  • Karşı Karşı Alperen ve Reality'ye katılarak.--Abuk Sabuk 22:24, 14 Mayıs 2013 (UTC)
  • Karşı Karşı Değerli vikipedistler, ben bu teklife sıcak bakmıyorum. Anonimler, Vikipedi'de var olan maddelerin neredeyse yarısını açmıştır. Bunu, az sayıda kendini bilmez kişi için mi yapacağız? Bu kurunun yanında yaşın da yanması demek. Anonimler, Vikipedi için çok önemli bir can damarıdır. Bunun yerine anonim kullanıcılarının IP numaralarına "Vikipedi'ye kayı ol!" gibi teşvik edici mesajlar bırakılsa daha iyi olur. Devriye sayısı da yetersiz. Bir de Alperen'in kelimeleri not etme fikri güzel. Ancak bu otomatik olmalıdır. Benim fikrim: "Mesela bir sözcük havuzu olacak. Anonim kişinin açmak istediği madde ismi (başlık ismi) bu havuzdaki bir kelime ile tıpa tıp aynı ise kaydedilmesi durdurulacak (engellenecek). Yani anonimler değil, sorunun ta kendisi çözülmüş olacak" ... Özetle, anonimleri engellemek çözüm değildir. --- Cano58 (mesaj) 20 Mayıs 2013, 15.58 (UTC)
  • Yorum Yorum Bu karşı çıkanları anlamakta güçlük çekiyorum. Sabır, sınırlarını zorlayan yeni maddelere bir zahmet bu arkadaşlar bir kaç gün baksınlar. İnternetim kesik olduğu için yalnızca iki gün bu maddelere bakmadım. Şu anda silinecek maddeleri bir zahmet bu sayın arkadaşlar bir bakıversinler. Çünkü bakılmaz ise ben yakında yeni maddeleri kontrol etmeyi bırakacağım. Battık diyorum, battık. Daha izahı yok. Anonimlerin oluşturduğu maddeleri en kısa süre içerisinde sayıp, size burada tek tek dökümünü yapacağım. --i.e.msj 14:33, 20 Mayıs 2013 (UTC)
  • Hiç kimse alınmasın ama gerçek şudur: Madde kontrolüyle saatlerini harcamayan hiçbir kişi, bunun ne kadar zor olduğunu gerçekten anlayamaz. Karşı olan arkadaşlardan ricam, buyursunlar yeni maddeleri kontrol etsinler. Yok ben etmem diyorlarsa, edenlerin işlerini kolaylaştıracak bu tip tekliflerde biraz empati yapsınlar.--RapsarEfendim? 15:54, 20 Mayıs 2013 (UTC)
Hem Türkçe hem de İngilizce Vikipedi'de yeni madde oluşturmayı denedim arkadaşlar. Gerçekten çok kolay. Ayrıca ister inanın, ister inanmayın İngilizce Vikipedi'de yeni maddeler ile ilgili acayip bir oluşum var. Anında gerekli işlemleri yapıyorlar. Fakat biz güzel maddeler ekleyen kullanıcı yokluğundan muzdaribiz. Yoksa kimsenin anonimlere karşı tavır takındığı filan yok. Çalışmamı yakında sizler ile paylayacağım zaten.--i.e.msj 16:12, 20 Mayıs 2013 (UTC)
  • Tartışma ve ilişkili ad alanları dışındaki her yeri (madde, şablon, kategori, vb.) kayıtlı olmayan kullanıcılara kapatmak yerine, süzgeçleri kullanarak madde ad alanında yapılan değişiklikleri denetleme düşüncesine topluluk ne der? Böylece, yeni madde devriyeliği boyut değiştirmiş olacak ve zaman içinde "evrimleşen" süzgeçlerle vandalizmi tümüyle denetim altında tutma şansımız artacaktır. Bu değişikliğin bir başka getirisi ise, vandalizme görece daha kapalı olan şablon ve kategori ad alanlarının verimli anonim katkılarına açık tutulması olacaktır. --Superyetkinileti 16:27, 20 Mayıs 2013 (UTC)
Zaten anonimlere madde yazımının kapatılması vandalizmin sadece bir boyutunu engeller. Kaldı ki o da kafa göz yararak. Vandaller herhangi bir sayfadan 3000 karakterden uzun metni çıkarıp gidebiliyor. Asıl bunları filtreyle halledebiliriz işte.--Alperen (mesaj) 16:39, 20 Mayıs 2013 (UTC)
  • @Superyetkin, dediğin şey nasıl olacak tam olarak? Esas sorunumuz yapılan zararlı hareketlerle uğraşalım derken ilerleyemememiz.--RapsarEfendim? 16:20, 23 Mayıs 2013 (UTC)
    • Süreç şöyle işleyebilir:
      1. Anonim kullanıcı yeni bir madde oluşturmak üzere metni girer.
      2. Yeni madde süzgeci devreye girer ve metnin "yararlı katkı" olması durumunda gerekli etiketleme işlemini yerine getirir (bu denetim yalnızca madde ad alanında yapılır). Metin gerçek anlamda kaydedilmez ve yalnızca süzgeç günlüğünde görüntülenir (yeni madde devriyeliğinin yapılacağı yer burası).
      3. Kullanıcıya katkısının olumlu olduğu ve en kısa zamanda madde ad alanına taşınacağı hakkında bilgi verilir.
    • --Superyetkinileti 16:54, 23 Mayıs 2013 (UTC)
Bu dediğin şeyler zaten bu teklifin bir parçası olan Vikipedi:Madde sihirbazı ile sağlanmıyor mu? Fark var mı dediklerinle arasında?--RapsarEfendim? 16:59, 23 Mayıs 2013 (UTC)
Kayıtlı olmayan kullanıcıları madde sihirbazına yönlendirmek hoş (ve gerekli), ancak değişikliğin getireceği kısıtlamayı göz önüne aldığımızda bunun Vikipedi'yi geliştirme adına ne denli katkı yapacağı konusunda kuşkularım var. Diğer öneri ise katkıların belirli bir süre için izlenmesi ve bu incelemeden elde edilecek birikimle gelişmiş süzgeçler oluşturma süreçlerine odaklanıyor. Bu, devriyelerin iş yükünde önemli bir azalma sağlayacağı gibi, bizi de anonim kullanıcıların önüne sanal duvarlar çekmekten alıkoyacaktır. Yukarıdaki görüşlerden anlaşıldığı gibi, salt bu algı bile önerinin kabul görmesini güçleştirmekte. --Superyetkinileti 18:10, 23 Mayıs 2013 (UTC)
Yani şu an anonimler tarafından açılan maddelerin en az %95'i vandalizm amaçlı (zaten bu bir gerçek artık). Vandalların, bu sihirbazı kullanarak yeni madde açacağını ben şahsen düşünmüyorum (en olmadı %95'in %20'si açsın). Ek bir getirisi de açılan maddelerin direkt olarak Vikipedi düzenine uygun biçimde açılacağı gerçeği. Bu da diğer kullanıcılara binen iş yükünü hafifletecektir. Tamam, süzgeç de hazırlayalım ancak bunlar çok dar kapsamlı oluyorlar, olacaklar.--RapsarEfendim? 19:28, 23 Mayıs 2013 (UTC)
  • Destek Destek - Anonimlerin açtığı maddelerin %100'e yakını siliniyor. Geri kalan birkaç madde için Madde Sihirbazı ve Articles for Creation var. Empi-ileti 07:41, 2 Haziran 2013 (UTC)
Anonimlerin açtığı gereksiz maddelerin %70'inden fazlasını zaten engelleyen iki tane filtre var; birisi çok kısa maddeleri engelleyen, diğeri de vikileştirme olmayan uzun maddeleri engelleyen. Bu filtrelerin günlüğüne bakarsanız ne kadar isabetli olduklarını da görürsünüz.--Alperen (mesaj) 08:03, 2 Haziran 2013 (UTC)
Onlar engelliyor da, şu an açılabilenler içindekilerin zaten çoğu zararlı. Bunu, "konuyla her gün boğuşan biri" olarak söylüyorum.--RapsarEfendim? 08:07, 2 Haziran 2013 (UTC)
Aslında şu anda hepimiz sallamasyon veriyle konuşuyoruz. Ben de dahil.. %70 dedim ama belki daha fazla ya da daha az. Ben bu konunun hassas olduğunu düşünüyorum. Sürüm kontrolü anonimlere yeteri kadar köstek oldu. Bundan sonra daha ince elememiz lazım. Şu bir gerçek bahsettiğim iki filtre 70'er bin den fazla olmak üzere toplamda 140 bin civarında etiketleme/engelleme yapmış. Demek ki zararlı değişikliklerin büyük bir kısmı bu yöntemle elenebiliyor. O halde benim mantığım sürüm kontrolü varken, her yazılan anında herkese görünmüyorken daha kullanıcıları fazla sıkıntıya sokmakta bi anlam göremiyor. Rapsar yeni madde açılmasını engellediğimizde diğer vandalizm seçenekleri olduğu gibi kalacak. Sen bunlarla uğraşacaksın ama senin bunlarla uğraşıyor olman sana ilerde anonimlere düzeltme hakkının toptan kaldırılması yönünde talepte bulunmanı gerektirmeyecek. Aynen şimdi olduğu gibi.--Alperen (mesaj) 08:16, 2 Haziran 2013 (UTC)
(Değişiklik çakışması) Rapsar'a katılıyorum. Filtreler yalnızca adı üzerinde filtre görevi görüyorlar. Dikkat edilmesi gereken husus, anonimlerin katkı yapmasının tamamen engelleneceği değil. Yalnızca yeni madde oluştururken daha fazla nasıl katkı yapılacağı öğrenmek olacak. Sonuçta Vikipedi Vikipedi gelişigüzel bilginin toplandığı bir yer değildir politikamız var ve uyguluyoruz değil mi? Ayrıca sallamasyon değil. Şu anda sildirdim ancak yaptığım istatistikte anonimlerin oluşturduğu maddelerin %60 civarında hemen silinmesi gereken ve %20 civarında ise bozuk olduğunu tespit ettim. Sallama yok. Anonimler günde ortalama 30 - 45 arası madde oluşturduklarını da belirtmem gerekli. --i.e.msj 08:20, 2 Haziran 2013 (UTC)
Yeni madde açılmasını tamamen engelleyerek madde açılmasını öğretemeyiz ki. Bu anlamda filtre sayfasındaki uyarıları bile daha kullanıcı dostu yapıp neyin ansiklopedik olup olmadığına dair videolara bağlantı koyarak desteklemeliyiz. --Alperen (mesaj) 08:28, 2 Haziran 2013 (UTC)
Karşı Karşı Alperen'e katılıyorum. --Fikir Mühendisi (mesaj) 08:25, 2 Haziran 2013 (UTC)
  • @Alperen, keşke buralara harcadığın vakti maddelere de harcasan (istersen harcama, senin tercihin elbet). Ama kusura bakma, açık konuşmak gerekirse ben kendi emeklerime, yukarıdaki kullanıcının emeklerine, Kibele'nin, Superyetkin'in, Garbino'nun emeklerine "saygısızlık" olarak görüyorum yazdıklarını. Bu saydıklarım bu gün bu siteden ayrılsa (ve ismini şu an saymadığım kişiler) site ilerlemez, geriler ve bir müddet sonra içinden çıkılmaz bir hâl alır. Bu konu hakkında diyeceğim bu kadardır. Kişisel yoruma karçmış olabilirim biraz, alınmazsın diye umuyorum samimiyetine güvenerek.--RapsarEfendim? 08:27, 2 Haziran 2013 (UTC)
Rapsar senin bir konuda emek sarf ediyor olman, aynı emeği sarf etmeyen, etmek istemeyenleri ezme hakkını da sana vermiyor. Bence asıl saygısızlık da budur. Aylarca gündem işgal eden kısa madde konusunun özünde de aslında bu anlamazlık yatıyor kusura bakma. İnsanlar diyor ki ben kaliteli madde süper madde, über madde, seçkin madde açıyorsam başkaları gelip bir iki satırlık madde açamaz... Fesüpanallah... Böyle bir mantık var mı? Kullanıcıların üzerinde şantaj gibi baskı oluşturmayın artık. Sen böyle yaparsan şunlar gelmez, buraların tadı kaçar bilmemne yine olayı benim üzerime yıktınız helal olsun :D--Alperen (mesaj) 08:31, 2 Haziran 2013 (UTC)
Biraz düzgün olanlar; 40. Paralel, Kim Haklı, Alâ’ed-Dîn Muhammed bin Hasan-ı Sâlis, Rûkn’ed-Dîn Hûr-Şâh, Celal’ed-Dîn Hasan-ı Sâlis (5 normal madde)
Anonimlerin 1 ve 2 Haziran tarihlerinde (henüz silinmemiş olanlar, çünkü iki gündür dokunmuyorum. Eğitmen Mahmut dışında diğer kullanıcılar yalnızca bir, ikisini dokunuyorlar.) silinmiş olanlar hariç olmak üzere anonimlerin oluşturduğu maddeler. Durumun vehametini görmek istemeyenleri Özel:YeniSayfalar sayfasına davet ediyorum. --i.e.msj 08:39, 2 Haziran 2013 (UTC)
Yahu bizim bir de Vikisözlük diye oldukça gelişmiş bir yan portalımız daha vardı değil mi? Bu aralar oraya katkı oldukça az. Ama ben ansiklopedi yapmak istiyorum, sözlük değil.--i.e.msj 08:42, 2 Haziran 2013 (UTC)
Kaç tane kısa ve düzensiz madde doğru şekilde filtrelerle engellenmiş? Onu saydınız mı? Yeni açılan düzensiz maddelerle ilgili hangi filtreleri geliştirebiliriz? Gördüğünüz düzensizlikleri not edebilir misiniz? Neden konuyu toptancı ve genelleyici bir yaklaşımla inceliyoruz? Ayrıca 5 numaralı filtre şu an bilmediğim bir sebeple deaktive edilmiş durumda. Yeni sayfalardaki kargaşa en azından şu günlerde biraz da ondan kaynaklanıyor.--Alperen (mesaj) 08:44, 2 Haziran 2013 (UTC)
Sorunu biliyorum ve anladığım kadarıyla takip etmeye çalışıyorum. Filtrelere bugüne kadar çok fazla yanaşmadım. Aklımda var ama Sayın Alperen, üzerinde tartıştığımız anonimlerin yeni madde oluşturması. Filtreler ile yapılabilecekler her zaman yapılır. İngilizce Vikipedi'de yeni maddeler bir havuzda toplanıyor ve ancak gerekli şartları sağladıktan sonra listeden atılarak kendi başına bırakılıyor. Bunu da görmezlikten gelmememiz lazım. Bizde ise sorun, yeni ve düzenlenecek maddelere ilgi göstermememiz. Hizmetlilere bırakılıyor bu konu ve herkes; ben kendi ilgilendiğim konularda katkıda bulunurum. Geriye kalan benim için önemli değil tarzında yaklaşıyor. --i.e.msj 09:00, 2 Haziran 2013 (UTC)
Onun sebebi ne biliyor musunuz? Dört milyon tane madde açıldıktan sonra anonim birinin gelip de hiç olmayan bir başlığı açma ihtimalinin çok çok düşük olması. Biz henüz o aşamada değiliz. Anonimler henüz çok farklı konularda eksiği giderebiliyor bizde. Bir de onların son değişiklikleri izlenemeyecek kadar hızlı akıyor bildiğiniz gibi. Yalan yanlış bir şeyin arada kaynama ihtimali çok fazla. Bizde o da yok.--Alperen (mesaj) 09:04, 2 Haziran 2013 (UTC)
Elbette söyledikleriniz gerçekler ve doğru. Ancak şöyle düşünün; Ben wikinet.org'da yeni bir ansiklopedi denemesi yaptım. Fark ettiğim şuydu; İngilizce Vikipedi'de yerleşik şablonları aslında Türkçeleştirmeye gerek yok. Tabi her geçen gün şablonlarda gelişiyor ama biz yeni başlamış olsaydık (ki çoğu şablonumuz hala yok.), İngilizce Vikipedi'deki şablonları buraya doğrudan alıp, yalnızca kullanılacak alanlarında <!-- etiketleri arasına--> Türkçe bilgileri yazsaydık. Şablonlar Türkçe olur ve harika çalışırdı. İngilizce Vikipedi'nin veya Mediawiki'nin bizim gibi diğer küçük dil sürümlerini çoğu zaman deneme şablonu olarak kullandığını düşünürüm. İngilizce Vikipedi'de asla sürüm kontrolü yer almayacak örneğin. İngilizce katkı yapan çok fazla ve son değişiklikleri takip etmek imkansız. Bunun yerine 10-15 kadar çok iyi çalışan vandalizm botları var. Son günlerde Türkçe Vikipedi'de bir düşüş gözlemliyorum. Muhtemelen bu tartışmayı (ben dahil) sevmediğimiz içindir. Bize göre özgür ansiklopedi; bazen dalga geçilecek, bizim yerimize derslerimizi yapacak, illa ki milyonlarca kişinin kendisinin de bu ansiklopedide yer alacak kadar kayda değer olduğunu düşündüğü, çoğu zaman gereksiz ve lüzumsuz bilgilerin istenildiği gibi eklenebileceği, bir futbol oyuncusunun galatasaray ile alakası olmadığı halde onun maddesinde galatasaray'da oynadığını yazınca bu takımda futbol oynayacağını zannedenler, padişahlık sisteminin hala devam ettiğini şehzade maddeleri açarak iddia edenler, reklamım Vikipedi'de olursa Google'da birinci sırada çıkarım diye düşünen şirketler ve onların reklamcıları, seçimler için bir numaralı tanıtım alanı olarak görülen bir yer olmaya devam edeceğiz. İşte bunları engellemeye çalışacağız bu sistemle. Diğer ansiklopedik maddelere zaten kimsenin tek satır olsa da bir şey dediği yok ki..!--i.e.msj 09:20, 2 Haziran 2013 (UTC)
Son söylediklerinizle pek ilgisi olmayacak ama ben istatistiklerle gitmeye çalışayım. 28 Mayıs tarihini seçtim. O tarihte açılıp henüz silinmemiş üç tane madde var: [1]. Burada yalnızca 6 nolu süzgecin yaptığı onlarca engellemeyi görebiliyoruz. [2]. Şuna baktığımızda ise o tarihlerdeki silme işlemlerinin çoğunlukla kullanıcı, şablon ve dosya alan adında olduğunu çok rahat görüyoruz. Ben buradan filtrelerin yeni açılan maddelerde gayet etkin çalıştığını rahatlıkla gözlemliyorum. [3]. Kaldı ki filtrelerle yalnızca yeni açılan maddeleri değil diğer türde vandalizmi de kontrol edebiliyoruz. Dolayısıyla bence önerinin konusu gerçekten çok gereksiz. Demek ki neymiş, hizmetlilerin saati yeni açılan maddelere değil, tartışma dosya, şablon, kullanıcı ve mesaj sayfaların silinmesine gidiyor. Neden? Çünkü filtreler yeni açılan maddelerde son derece etkin.--Alperen (mesaj) 09:34, 2 Haziran 2013 (UTC)
Yeni sayfa ve dosyalar ile uğraştığımdan dolayı fazla vaktim kalmıyor ama bir düzene koyduğum zaman, arada bir fazla vaktim kalıyor. Şu filtreler ile bende ilgilenmeye çalışacağım. --i.e.msj 09:53, 2 Haziran 2013 (UTC)
Basit bir araştırma daha yaptım. Silme işlemleri hangi alan adlarında dağılmış.Şuradan başlayarak [4] baktığımda Tartışma:45, Kullanıcı 14, Dosya:80, Kategori:32, Şablon:14, Vikipedi: 8, Toplam 500 değişiklik içinde 193. Sonraki 500 sayfada ise benim sayabildiklerim: Tartışma:60, Kullanıcı:23, Dosya:36, Kategori:48, Şablon:5 Vikipedi:4 Toplam 176. Yani nerden bakarsak bakalım hizmetli iş yükünün yaklaşık beşte ikisi (%40'ı) madde alan adı dışındaki yerlere dağılıyor ve anonimlere madde açmayı engellemek gibi bir çözümün işin bu tarafına hiç katkısı yok. Fazladan iki hizmetli seçmemiz bile hizmetli iş yükünün azalmasına çok daha fazla katkı sağlar.--Alperen (mesaj) 10:47, 2 Haziran 2013 (UTC)
  • Destek Destek - Viki'de anonim kullanıcıların bir çoğu madde yazmayı bilmiyorlar. Zaten karşımızda iki anonim grubu var; 1. Bir çoğu madde yazma amacıyla girmiyorlar. 2. Bir kısmı ise madde yazmayı bilmemekle beraber iyi niyetle madde yazmaya çalışan ancak yazdığı maddenin içeriği ansiklopedik tarza ve politikalara aykırı olduğu için silinmekte olanlar. Bahsettiğim birinci gruptaki anonimler yüzde olarak daha çok olmakla beraber, Vikipedi'de ki mevcut hizmetlilerin ve devriyelerin iş yükünü ağırlaştırmakta ve onlara ayırdığımız zamanın genelde maddelere silme etiketi koymamız sonucunda boşa gitmesi ile sonuçlanmaktadır. Teklifde bahsedildiği üzere bana görede mantıklı olan; Maddeleri sadece kayıtlı kullanıcıların açması, anonimlere ise madde açmak istediklerinde büyük bölümünü üye olmaya teşvik edici bir proje hazırlanmasıdır. Böylelikle Vikipedi'deki zaman-sonuç ilişkisinde daha iyi şeyler alabiliriz. Devriye ve Hizmetlilerin bu konuya ayırdıkları zaman biraz daha düşse ve devriye - hizmetli grubundan büyük çoğunluk başka konulara yönelse eminim içerik olarak daha güzel ve kaliteli bir ortama sahip oluruz. Yani anonimlerden madde açıpta vay be dedirten ben kendi adıma hiç rastlamadım. En fazla taslak veya biraz daha üzeri bir madde görebiliriz. Ancak dediğim gibi olursa hizmetli-devriye arkadaşların ek zaman kazancı ile o anonimlerin sağlam maddelerinden bile daha faydalı olur.--SAİT71 (mesaj) 18:18, 10 Haziran 2013 (UTC)
Kıtasal çarpışma, Esrar Bitti, Köpeklerin Günü (film) gibi maddeler anonimler tarafından açılmış. Görece az olmaları yeterli bir gerekçe değil. Yani kayıtlı kullanıcıların da çoğunlukla taslak madde açtığını da es geçmemek lazım bu değerlendirmeyi yaparken. İsim vererek örneklendirmek istemezdim ama Yzkoc, SeyitA, Murat Güneş Altuntaşoğlu, Yegul38, Superyetkin, CRea80 ve pek çok başka kayıtlı ve tecrübeli kullanıcı çoğunlukla taslak madde açıyor. Anonimlere madde açmayı engelleyerek veya her anonim kullanıcıya çaylak muamelesi yaparak kaybedeceğimiz gerçekten çok şey varken kazanacağımız nerdeyse hiçbir şey yok. Neden mi? Şu filtrenin zaten büyük oranda olayı çözdüğünü görebilirsiniz. [5]. Yani bence anonimlerin bir kısmı da belki eski hesabını kullanmayan tecrübeli kullanıcılar. Bu insanlar yeni hesap açıp gelse kukla diyeceğiz :) Kapıları bu kadar da kapatmayalım di mi? Ayrıca yıllardır hizmetli seçemiyorduk son birkaç aydır seçebilmeye başladık tekrar. Bir süre sonra hizmetlilerin iş yükü de biraz azalır. Hep tekrarlanan bir negatif oy gerekçesi var adaylıklarda. Hizmetliye ihtiyaç var diye hizmetli seçemeyiz! Peki hizmetli iş yükü çok diye ansiklopedi kapatılır mı? :)--Alperen (mesaj) 19:53, 10 Haziran 2013 (UTC)
Lütfen burada sunacağım istatistiklere de dikkat edin: 10 Haziranda anonimler 17 tane madde açmış 7 tanesi silinmişsürüm kontrolünden geçememiş (kırmızılardan sayabiliyorum şu sayfada [6]). Buna karşın 5 numaralı filtre 17 tane yanlış madde açılışını engellemiş (tüm denemeleri saymadım, açılmaya çalışılan sayfaları saydım) [7]. Velhasıl 34 tane girişimden yarısı zaten filtrelerce engellenmiş. Bu arada birkaç hafta önce çalışıp da şimdi durmuş gibi görünen 6 numaralı filtrenin de hangi limiti doldurup işlevsiz kaldığını merak ediyorum. Ayın altısından beri engelleme yapmamış. Halbuki 100 bayıtın altında açılan maddelere rastlıyorum. Neyse o ayrı konu da asıl demek istediğim tek bir filtre girişimlerin yarısını engelleyebiliyorken açılan yeni maddelerin oluşturduğu yük diğer vandalizmin yanında gerçekten çok önemsiz. Çok kısa madde filtresi (6 nolu) devredeyken sanırım bu sorun (anonimlerin gereksiz madde açması sorunu) %70 civarında engellenebiliyor. Özetin özeti: pire için yorgan yakmayalım.--Alperen (mesaj) 20:22, 10 Haziran 2013 (UTC)
Ne yazık ki şuanki durumumuza bakınca madde incelemesine yetişmek çok zor. Filtre güzel bir uygulama fakat yeni açılan maddelere bakınca yinede bir çok saçma madde ile karşılaşmaktayız. Mevcut devriye ve hizmetliler ile bu işi tam randımanlı yapabilmekte mümkün görünmüyor. Benim kendi şahsi fikrime göre iki seçenek var. Ya Devriye hizmetli artırılacak yada bu teklif kabul edilecek. --SAİT71 (mesaj) 20:40, 10 Haziran 2013 (UTC)
200'den fazla devriyenin varlığına rağmen sürüm kontrolünün ağır işlemesine ne diyebiliriz peki? Buna dayanarak, çok benzer gerekçelerle anonimlerin düzenleme yapmasını toptan engellememiz lazım.--Alperen (mesaj) 20:42, 10 Haziran 2013 (UTC)
Bu konuda sizde haklısınız. Ancak Devriyelik ve işleyişi tamamı ile farklı tartışılması ve önerilerin dinlenmesi gereken bir konu. Maddelerin incelenmesi konusunda 200 üzerinde devriyenin ne kadarı katkı yapıyor bu çok önemli. Kendimde dahil bir çok devriyenin bu konuya gerekli vakti ayırmadığı veya ayıramadığını düşünüyorum. Bana göre 200'de fazla devriye almak yerine devriyelik görevini yapabilecek Vikipedist almak daha mantıklı. Tabi kolay bir iş değil... --SAİT71 (mesaj) 21:32, 10 Haziran 2013 (UTC)
  • Karşı Karşı Genel olarak Alperen'in söylediklerine katılıyorum. Böyle bir yasağı Vikipedi'nin varolma sebebiyle bağdaştıramıyorum. Anonimlerin vandal olmayan katkı sayısı bir gün sıfır bile olsa "herkesin bilgiyi paylaşması" amacıyla kurulmuş bir sitede böyle uygulamalara gitmemiz doğru değil. Katkı yapanların sayısı arttıkça bu problem de şu anda Vikipedi'de yaşanan bir çok problem gibi ortadan kalkacaktır. İyi günler, kolay gelsin. -- Güzelonlu (mesaj) 07:52, 12 Haziran 2013 (UTC)
Yasak değil, sadece belli düzene uygun maddeler açmaya teşvik sistemiydi. Vikipedi:Madde sihirbazını kullanarak "uygun şartlara yakın" madde açma ihtimalini arttıracaktı.--RapsarEfendim? 09:23, 12 Haziran 2013 (UTC)
İki tane fazla genelleyici varsayım var bunun altında. Birincisi bütün anonimlerin madde açma konusunda bilgisiz olduğu. İkincisi ise ArticleWizard'ı herkesin kullanacağı/kullanmak isteyeceği. Bana ikisi de pek bi uzak geliyor nedense. --Alperen (mesaj) 18:06, 12 Haziran 2013 (UTC)
  • Karşı Karşı Bu konuda artık ısrar etmenin bence faydası yok. Bu konu daha önce oylandı ve Bugzilla'ya götürüldü. Bize önce filtrelerinizle, başka yöntemlerle çözümleri sonuna kadar zorlayın denildi diye hatırlıyorum. Şimdi neden yine aynı oylamada ısrar ediyoruz ki. Önce Alperen'in önerileri zorlansın. Makul yolları sonuna kadar kullanmadan alelacele karar almayı ben de istemiyorum. Henüz kendimiz ikna olmuş değilken, bunu Bugzilla'da nasıl savunacaksınız? Mukaddimeileti 08:41, 13 Haziran 2013 (UTC)
Hayır, yeteri kadar katılım olduğunu düşünmüyoruz dediler. İngilizce Vikipedi'de de var, öyle bir şey demeye hakları yok zaten.--RapsarEfendim? 12:19, 13 Haziran 2013 (UTC)
Bugzilla'da sayfalarca tartışma yapılmış, ve oldukça sert şekilde karşı çıkışlar olmuş, söylediğin şey ise gerekçelerden biri olarak belirtilmiş. Yani ikna olmamışlar ve çeşitli gerekçeler sunmuşlar. Şu yorumda öncelikle 4 adet yöntemin izlenmesi gerektiğini anlatıyor. Birincisi zaten sürüm kontrolü ve uygulanıyor. İkincisi filtreler ki, Alperen'in tartışmaları bu noktada sürüyor. 3. ve 4.sü blacklistler oluşturmak vb. konusunda, 5. si ile vandalizmle savaşmak için botlar kullanmak konusunda ve bunlara da bazı örnekler verilmiş. Ancak bütün bu noktalardan sonra Bugzilla'ya başvurun diyor. Başvurmak için de kullanıcılarınızın yeterli desteğini alın ve ayrıca bir de meta'da global tartışma başlatın diyor. Bu kadar şey sıralanmış, biz daha sürüm kontrolü dışında fazla birşey yapmamışız. Sen bütün bu gerekçelerden sadece birini seçip nedenin bu olduğunu iddia ediyorsun. Bu başlık açılırken de acaba ben mi anlayamadım bütün bu tartışmaları diye düşünmüştüm. Gördüğüm kadarıyla olayın sadece bir oylama sorunu olduğunu düşünüyorsun. Sadece oylama sorunu değil, bir sürü şey var burda. Bence bu tartışma topluluğun enerjisini boşa harcıyor. Yeterli oy çıksa dahi Bugzilla tarafından kabul edilmeyeceği benim için açık. Mukaddimeileti 12:47, 13 Haziran 2013 (UTC)
  • Çekimser Çekimser Mukaddime duygu ve düşüncelerime tercüman olmuş. Özgür Ansiklopedi sloganımıza yakışmayacak bir değişiklik diye düşünüyorum; öte yandan Rapsar İncelemeelemani gibi çalışkan devriyelerin de zorlandığını biliyorum. Başka bir çözüm yolu da bulabilmiş değilim. Çekimserim. --bermanya 08:53, 13 Haziran 2013 (UTC)
  • Karşı Karşı Alperen'in görüşlerine katılıyorum. --Mskyrider ileti 11:27, 13 Haziran 2013 (UTC)
  • Karşı Karşı burada zaman zaman bunalıp 'anonimler de kayıt olsunlar canım!' noktasına gelmişliğim vardır. ancak vikipedi bu yapısını sürdürdükçe, biz de kendimizi buna göre konumlandırmalıyız. kaldı ki, katılım arttıkça olumlu anonim katkılarının da arttığı kesin. bir de 'şu şu giderse vikipedi batar' söyleminden, dolayısıyla sahiplenmeden vazgeçsek derim. aslolan zarar vermemek.. su akar yolunu bulur. kibele 15:28, 13 Haziran 2013 (UTC)
O zaman burada niye destekledin ki?--RapsarEfendim? 15:38, 13 Haziran 2013 (UTC)
tutarsız, bir öyle bir böyle bir insanım da ondan mı demeliyim? yukarda "burada zaman zaman bunalıp 'anonimler de kayıt olsunlar canım!' noktasına gelmişliğim vardır." demişim. o oylamada, 1 yıllık bir denemeden söz edildi, ben de 'denenmesinde yarar var.' demişim. bugzilla'nın itirazlarını duyunca 'vardır elbet bir bildikleri' dedim biraz hayal kırıklığı yaşasam da.. geçtiğimiz aylarda sürüm kontrolü yaparken de hiç karşılaşmadığım kadar güzel anonim katkılarıyla karşılaştım. kötü şeylerin değil iyi olanların çetelesini tutmaya gayret sarfediyorum. son olarak mukaddime'nin söylediği gibi, önerilenler denenmeden bu oylamanın açılmasını ve yeniden başvuruyu gereksiz buluyorum. kibele 16:32, 13 Haziran 2013 (UTC)
  • Destek Destek--Fikir Mühendisi (mesaj) 06:50, 25 Haziran 2013 (UTC)
  • Karşı Karşı Bu doğrultudaki görüşlere katılarak...Eğitmenmahmut msj 09:38, 27 Haziran 2013 (UTC)
  • Destek Destek Anonim kullanıcılarının %80'i vandalizm uyguluyor. J.M.P Jumpeax ye yaz
  • Yorum YorumSide543 (mesaj) 18:49, 1 Temmuz 2013 (UTC)(VP:OY uyarınca geçersiz oy.--i.e.msj 19:09, 1 Temmuz 2013 (UTC))
  • Destek Destek Emresulun93 (mesaj) 18:25, 17 Temmuz 2013 (UTC)
  • Karşı Karşı Bu korkunç bir fikir. Anonim kullanıcıların açtığı maddeler genel olarak sorunlu olabiliyor. Fakat bu sayede sorunlu yeni açılmış maddelere ulaşmakta kolaylaşıyor. Bu kural uygulanırsa bu sefer (yeni) kayıtlı kullanıcılar sorunlu madde açacak. Bunu nerden biliyor ve bu kadar emin konuşabiliyorum? Bu en.wikipedide ve diğer benzer bir sistemi devreye sokan vikilerde oldu. İşin vikipedi ruhu kısmına girmiyorum bile. -- Bilinen Bir Beyaz Kedi çi? 17:31, 19 Temmuz 2013 (UTC)