Gravröse
Gravröse, även kallat rör eller ett kummel, är en förhistorisk gravanläggning som är byggt som ett röse av sten. Gravrösen saknar synlig inblandning av sand eller jord och är inte övertorvade, men kan ha en naturlig moss-, ris- eller örtvegetation. De har vanligen en välvd profil och är runda till formen. Det förekommer dock även fyrkantiga och oregelbundna gravrösen. När anläggningens längd utgör minst dubbla bredden och långsidorna är parallella benämns de långrösen.
Gravgömman kan vara en kista av hällar eller kallmurad sten för obrända lik, eller mindre gömmor eller utströdda benlager efter kremeringar. Kanten kan vara försedd med kantkedja, kallmur eller ett plant brätte av sten; ibland finns också dolda konstruktioner.
Rösen från olika tider finns i skilda delar av världen, i Europa bland annat i kustlägen längs Atlanten. I Finland finns ett känt gravröse vid Sammallahdenmäki i Raumo.
Gravrösen i Sverige
redigeraI Sverige tillhör de forntiden. Gravrösen från bronsåldern och äldre järnåldern anlades ensamma, i glesa stråk eller i grupper. Helst på bergskrön med vid utsikt över landskapet. Saknades bergskrön kunde rösen anläggas i dalgångar eller i vattennära miljöer. De hittas ofta i kustbygderna och ute i skärgården där de kan ha fungerat som både gravar och sjömärken, men även inåt land är de vanliga som ägobetecknande och monumentala riktmärken. I rösen från yngre bronsåldern och järnåldern hittas blott aska efter den döde, som jämte gåvor brändes före begravningen. I rösen från äldre bronsåldern kan en inre gravkammare med en kista förekomma där den döde jämte gåvor och personliga tillhörigheter gravsattes. En del gravkummel har även använts för upprepande begravningar och några har därför mindre utbyggnader från själva kärnröset.
Tabell över ett urval svenska gravrösen
redigeraTabell över gravrösen efter län
redigeraFördelning av registrerade gravrösen, per län:[1]
Galleri
redigera-
Runda röset på "Skändla rös" är Hisingens näst största.
-
Monumentalt röse i Björlanda på Hisingen.
-
Bronsåldersröse på berget "Kuballe Vette" på Tjörn.
-
Askesby hög, ett monumentalt röse i Säve på Hisingen.
-
Bronsåldersröse i Bergsjön, Göteborg.
-
Det mindre gravröset invid Kvibergs regemente i Kortedala, Göteborg.
-
Det större gravröset invid Kvibergs regemente i Kortedala, Göteborg.
-
Det större gravröset invid Kvibergs regemente i Kortedala, Göteborg.
-
Det större gravröset invid Snäcke, Åmåls kommun
-
Gravkista exponerad i ett skadat röse, Fårö.
-
Röse på gravfält i Norrlanda, Gotland.
-
Rösen är inte sällan skadade av stentäkt eller av plundring. Norrlanda, Gotland.