Wikipedia:De kroeg/Archief/20211031
Aankondiging stemming over tabellen Top 2000 (Nederland) op lemma's van de individuele liedjes
[bewerken | brontekst bewerken]Al jaren zijn er discussies over het wel of niet aanhouden op ruim tweeduizend lemma's van de tabellen van de uitslag van de Top 2000 (Nederland). Een meerderheid van de gemeenschap lijkt ze als niet-encyclopedisch te beschouwen en dus als ongeschikt voor Wikipedia. Om die reden heb ik een stemming opgezet. Een voorontwerp is hier in te zien.
Er volgt in die stemming ook nog een opzet om te stemmen over de tabellen in het lemma Top 2000 (Nederland). Ik zal voorstellen om enkele tabellen daaruit te verwijderen, zoals: Uitgebracht in 2019 en direct in de Top 2000, Uitgebracht in 2020 en direct in de Top 2000, Liedjes die vóór de start van de Top 2000 al bestonden en in 2019 voor het eerst een positie in de Top 2000 verwierven, Liedjes die vóór de start van de Top 2000 al bestonden en in 2020 voor het eerst een positie in de Top 2000 verwierven etc. Deze overdaad aan gegevens oogt als fancruft en zijn al te zien in die van Lijst van Radio 2-Top 2000's. HT (overleg) 17 okt 2021 11:12 (CEST)
- Ik heb als inclusivist principieel geen enkele moeite met fancruft, maar de tabelstructuur op de liedjespagina's is slordig met veel lege kolommen, dat mag beter. Hans Erren (overleg) 17 okt 2021 16:37 (CEST)
- Je mist naar mijn mening dit overleg te vermelden, is een erg recente en daar zijn ook voorstellen gedaan tot verandering van de presentatie: Wikipedia:Muziekcafé/Archief/2#Top 2000-sjablonen. Ennomien (overleg) 17 okt 2021 17:45 (CEST)
- @Happytravels: Een prima initiatief dit, bedankt. De inhoudelijke argumenten (waarvan je hier zelf al een klein deel geeft) ga ik hier niet meer herhalen, geïnteresseerden kunnen de overlegarchieven van de afgelopen 8 à 9 jaar teruglezen. De Wikischim (overleg) 18 okt 2021 12:31 (CEST)
Opmerking Van 25 oktober 12.00 (CEST) tot 8 november 12.00 (CEST) kan er in het stemlokaal gestemd worden over wel of niet toevoegen in ruim 2000 lemma's van tabellen over de Top 2000 (Nederland) en over enkele tabellen in dit hoofdlemma zelf. HT (overleg) 24 okt 2021 11:46 (CEST)
Kandidaten tweede gespreksgroep voor onderzoek naar wijzigingscontrole nl-wp
[bewerken | brontekst bewerken]Hi all,
Namens een groep onderzoekers verbonden aan Carnegie Mellon University, University of California, Berkeley en Tsinghua University ben ik op zoek naar 6 personen die mee willen doen aan een onderzoek naar de instellingen van ORES. ORES is een AI-systeem (artificial intelligence) dat gebruikt wordt op 38 verschillende Wikipedia's, en dat onder andere helpt om een inschatting te maken van de kwaliteit van bewerkingen zoals die gedaan worden op een wiki.
Op zaterdag 13 november willen we graag met de 6 deelnemers samenkomen, van 11.00-13.00 uur (voorafgaand aan de WikiConNL van Wikimedia Nederland). Je ontvangt van ons een link voor de Zoom-omgeving, en van het gesprek wordt een filmopname gemaakt. Het is niet nodig om je camera aan te hebben, mocht je je hier niet comfortabel bij voelen: de opname wordt enkel voor de interne verslaglegging gebruikt. De voertaal van het gesprek is Nederlands.
Voor het onderzoek is het niet nodig om bekend te zijn met ORES, we vragen je wel om je vooraf in te lezen zodat je in grote lijnen weet wat het systeem doet (15-30 minuten). Verder is het belangrijk dat je begrijpt wat 'wijzigingen' zijn, en dat je comfortabel bent met het maken van een inschatting over de kwaliteit van een bewerking. De voorkeur gaat daarom uit naar personen die actief zijn op de encyclopedie als bewerker van artikelen, en eventueel ook zelf aan de wijzigingscontrole deelnemen.
- Meer informatie over de opzet van het gesprek op 13 november vind je op de wiki van Wikimedia Nederland.
- Meer informatie over de achtergronden van het onderzoek zijn te vinden op Meta (Engels).
- Voor deelname aan het gesprek stellen de onderzoekers voor iedere deelnemer een waardebon beschikbaar.
Geïnteresseerd, en maakte je in maart geen deel uit van de eerdere gespreksgroep? Inschrijven voor deelname aan het onderzoek kan via dit formulier en dan nemen we verder contact met je op.
Vriendelijke groet namens de onderzoeksgroep, Ciell need me? ping me! 24 okt 2021 19:13 (CEST)