Naar inhoud springen

Rothem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rothem
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Rothem (Limburg)
Rothem
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Meerssen Meerssen
Coördinaten 50° 53′ NB, 5° 44′ OL
Algemeen
Inwoners 1725
Portaal  Portaalicoon   Nederland
18e-eeuwse hoeve aan de Klinkenberg

Rothem (Limburgs: Raotem) is een dorp, dat deel uitmaakt van de gemeente Meerssen in de Nederlandse provincie Limburg; het heeft ongeveer 1725 inwoners.

Geologie en geomorfologie

[bewerken | brontekst bewerken]

Naar Rothem is het Rothem Terras (of Terras van Rothem) genoemd.[1] Dit is een rivierterras dat gevormd is door de Maas tijdens het Midden Pleistoceen. Het Rothem Terras is een oude alluviale vlakte waarvan de bovenkant van de rivierafzettingen ter hoogte van Maastricht op ongeveer 81,5 meter boven NAP ligt. De rivierafzettingen zijn bedekt met jongere afzettingen, meestal bestaande uit löss. Van den Berg[2] en andere onderzoekers onderscheiden twee terrassen die in ouderdom verschillen, Rothem 1 en Rothem 2, die respectievelijk op 81,5 en 76 meter boven NAP liggen. Het Rothem 2 terras is het jongste van beide terrassen en dateert mogelijk uit het Holsteinien. Het onderste deel van de rivierafzettingen bestaat uit een dik grindpakket waarvan de onderkant in de omgeving van Maastricht op gemiddeld respectievelijk 65 en 70 meter boven NAP ligt.[3] De onderkant van dit grindpakket ligt vaak op veel oudere afzettingen uit het Tertiair of het Krijt. Door de meeste onderzoekers wordt de onderkant van het grindpakket als het eigenlijke terrasniveau beschouwd.

De naam Rothem is ontleend aan een samenvoeging van de woorden rode (ontginning) en heim (woonplaats), een woonplaats in een ontginning dus. Het gebied waar thans Rothem ligt wordt al sinds de vroege middeleeuwen bewoond. Resten van een Merovingisch grafveld opgegraven in Rothem dateert van ongeveer 500 tot 750 na Christus. De eerste schriftelijke vermelding dateert van 1377. Uit 1381 dateert de eerste vermelding van de IJzeren Molen bij Rothem, behorende bij het kasteel Vaeshartelt.

In 1796, aan het einde van het ancien régime, had het dorp ongeveer 300 inwoners. Op 22 december 1922 werd in Rothem een lagere school geopend met in dat jaar 194 leerlingen. Tot 1954 was het onderwijs voor jongens en meisjes gescheiden.

Een klein gedeelte van het grondgebied van Rothem hoorde tot de herindeling op 1 juli 1970 bij de voormalige gemeente Amby. Daarna is het gedeelte overgegaan naar de gemeente Meerssen.

Bezienswaardigheden

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie ook

Natuur en landschap

[bewerken | brontekst bewerken]

Rothem ligt ingesloten tussen twee drukke autowegen (A2 en A79), en de spoorlijnen van Maastricht naar respectievelijk Sittard en Valkenburg. Het ligt in het dal van de Geul op een hoogte van ongeveer 52 meter. Parallel aan deze rivier werden bijriviertjes gegraven met namen als Kleine Geul en Geulke, ten behoeve van watermolens en dergelijke. Ten oosten van Rothem ligt het natuurgebied De Dellen op de hellingen naar het Plateau van Margraten.

Nabijgelegen kernen

[bewerken | brontekst bewerken]

Amby, Limmel, Meerssen, Houthem, Berg

Zie de categorie Rothem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.