Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προκοπία (αυτοκράτειρα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Προκοπία
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση770 (περίπου)
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΣύζυγος αυτοκράτορα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜιχαήλ Α´
ΤέκναΘεοφύλακτος, γιος του Μιχαήλ Α΄
Πατριάρχης Ιγνάτιος
Παύλος Ξηροποταμινός
ΓονείςΝικηφόρος Α´
ΑδέλφιαΣταυράκιος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒυζαντινή Αυτοκράτειρα (811–813)

Η Προκοπία ήταν αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, σύζυγος του Μιχαήλ Α΄ Ραγκαβέ και αδελφή του Σταυράκιου και κόρη του Νικηφόρου Α΄.

Μετά το θάνατο του πατέρα του στις 26 Ιουλίου του 811 και λόγω του σοβαρού τραυματισμού του στην μάχη εκείνης της ημέρας, ο Σταυράκιος καταλάβαινε ότι δεν μπορούσε να διοικήσει και σκέφτηκε να ορίσει ως διάδοχο του τη σύζυγό του Θεοφανώ. Φοβούμενος το ενδεχόμενο της ανόδου της Θεοφανώς στο θρόνο, ο Πατριάρχης Νικηφόρος, ο μάγιστρος Θεόκτιστος και ο δομέστικος Στέφανος συμφιλιώθηκαν και συμφώνησαν να αναγορεύσουν αυτοκράτορα τον Μιχαήλ Α΄. Μετά την ανατροπή του στις 2 Οκτωβρίου του 811, ο Σταυράκιος έσπευσε να καρεί μοναχός και να καταφύγει σε μοναστήρι[1]. Εκεί πέθανε στις 11 Ιανουαρίου του 812 από το τραύμα του που είχε μολυνθεί. Εν συνεχεία η Θεοφανώ απεσύρθη σε μοναστήρι, όπου και πέθανε[2].

Η φιλόδοξη και πολυμαθής Προκοπία σύντομα ανέλαβε η ίδια την εξουσία της αυτοκρατορίας, ενώ ταυτόχρονα συνόδευε τον σύζυγό της σε όλες του τις εκστρατείες. Το γεγονός αυτό προκάλεσε επανειλημμένα την αντίδραση του στρατού, που την αποδοκίμαζε για την παρουσία της ανάμεσά του. Όταν ο Μιχαήλ, μετά τις συνεχείς ήττες του, αποφάσισε να παραιτηθεί υπέρ του στρατηγού Λέοντα του Αρμενίου, η Προκοπία προσπάθησε να υπερασπιστεί ένοπλα τον θρόνο, αλλά απέτυχε. Ύστερα από αυτό, η Προκοπία κλείστηκε με τη βία από τον Λέοντα σε ένα μοναστήρι και έζησε την υπόλοιπη ζωή της στην αφάνεια[3].

Γιος της ήταν ο: