Technology
Tomáš Hána20. 02. 2024 12:15

Jak Waze pomáhá českým městům

Pokud během jízdy nahlásíte navigaci Waze výmol na vozovce, můžete tím pomoct k rychlejší opravě výtluku. Data, která odesíláte, totiž sleduje i Technická správa komunikací.

Ilustrace: Wired.cz; Zdroj: cityofgreenvillenc / flickr, pentagram

Tomáš Hána

Autor studuje digitální žurnalistiku na Univerzitě Karlově. Ve svých textech se zaměřuje na dopad moderních technologií na každého z nás. Rád analyzuje data a hledá v nich souvislosti.

Předplaťte si WIRED

WIRED přináší reportáže z budoucnosti. WIRED je časopis, který vám řekne, co bude dál ‑ nápady, technologie, kultura, byznys a další. WIRED je ale také komunita lidí. Připojte se k nám.

Prohlédněte si varianty předplatného

Předplatné

Čtěte ještě 30 dní zdarma!

První tři články jsou u nás zdarma. Pro další čtení se prosím registrujte a vyzkoušejte výhodné předplatné na zkoušku. První měsíc nic neplatíte a můžete ho kdykoli zrušit.

Prohlédnout si předplatné
Již máte předplatné?
Zpět na hlavní stránku WIRED

Nové vydání magazínu WIRED právě v prodeji!

Třetí číslo časopisu WIRED, jehož tématem je budoucnost zábavy, je naše dosud největší, má 208 stran. I tentokrát přináší rozsáhlé rozhovory, reportáže, eseje a články pátrající po stavu zábavy v éře dominujících sociálních sítí a nastupující umělé inteligence. V prodeji je od 4. září, případně už nyní v našem e‑shopu.

Více článků
Kámen z plynu

Na Islandu spustili obří vysavač uhlíku. Potřebovali bychom takových milion, kontrují čeští experti

Mamut slibuje odčerpat 36 tisíc tun CO2 ročně přímo ze vzduchu, následně se uhlík uloží pod zem. Zařízení fungujících na přímém filtrování emisí už na světě existuje 27 a rychle přibývají. Podle expertů však nejde o spásu, Mamut za rok odčerpá to, co uhelná elektrárna Počerady vypustí za dva dny.

Generované tváře

Nereálné postavy lákají na reality show. Prima nasadila upoutávku vytvořenou AI

Jeden zkušený autor, notebook, internet a pár desítek hodin. Jen to bylo třeba k vytvoření upoutávky pořadu televize Prima. Vůbec poprvé v Česku tak celostátní kanál vysílá teaser (téměř) kompletně vyrobený umělou inteligencí.

Surfování ve VPN tunelu

Jak nastavit VPN a jak přes ni zhlédnout svůj oblíbený seriál na Netflixu

Turecko nedávno znemožnilo přístup k Instagramu. Po devíti dnech zákaz uvolnilo, ale otázka už zůstala – jak se v podobných situacích takovým omezením vyhnout?

AI do škol

Češi vytvořili program na vzdělávání v oblasti AI. Má velkou šanci na úspěch ve světě

Jak vzdělávat v umělé inteligenci? Třeba Korejci měli jasno už před třemi lety. Čeští odborníci na vzdělávání přicházejí se svým průvodcem teď a zahraniční modely ještě posunuli.

Kybernetický štít

Kdo zná svého protivníka, ubrání se kyberútokům snáz

Když budou mít organizace jasno v tom, jakým hrozbám čelí a jací útočníci je budou chtít napadnout, mohou se bránit mnohem efektivněji. Zpravodajství o kybernetických hrozbách toho pomůže dosáhnout.

Školní evoluce

AI a děti: Co dělat jako rodič a jak AI používat ve škole

„Školy by měly děti připravovat na budoucnost. V oblasti umělé inteligence ale většina z nich zatím bohužel spíš vyčkává,“ míní učitel informatiky a lektor Tomáš Titěra. Ze svých zkušeností radí, jak mluvit s dětmi o AI, kde hledat nejlepší materiály i jak na odmítače moderních technologií.

Detekce bzukotu

Život v chytrém úlu. Jak technologie pomáhají včelám

Včelí úl je místem, kde se odehrává malý zázrak. Jak kdysi snad řekl Albert Einstein, kdyby vyhynuly včely, zbývají lidstvu přibližně čtyři roky existence. Tento sociální hmyz je dnes ohrožen, a výzkumníci hledají nové možnosti, jak by jim mohly pomoci nové technologie.

Never gonna

Rickrolled by AI. Internetový humor proniká do umělé inteligence

Nečekanou odpověď dostal nový zákazník společnosti Lindy, který požádal chatbota o zaslání videonávodu na používání platformy. Místo tutorialu se za zaslaným linkem skrýval taneční hit z 80. let „Never Gonna Give You Up“ od Ricka Astleyho.