Science
Petr Kubala17. 07. 2024 07:15

Hubble zřejmě potvrdil existenci nepolapitelné černé díry střední hmotnosti

Vědci mají první silnější důkazy existence černých děr o střední hmotnosti. Hubbleův dalekohled jednu potvrdil ve slavné kulové hvězdokupě.

Ilustrace: Wired.cz; Zdroj: NASA, ESA and the Hubble SM4 ERO Team

Petr Kubala

Autor o astronomii a kosmonautice píše od roku 2004. Je také autorem dvou knih a spoluautorem obrazového průvodce Vesmír. Pokud zrovna nepíše o dění v blízkém i vzdáleném vesmíru, věnuje se F1. Od roku 2014 je vedoucím redaktorem F1sport.cz.

Předplaťte si WIRED

WIRED přináší reportáže z budoucnosti. WIRED je časopis, který vám řekne, co bude dál ‑ nápady, technologie, kultura, byznys a další. WIRED je ale také komunita lidí. Připojte se k nám.

Prohlédněte si varianty předplatného

Předplatné

Čtěte ještě 30 dní zdarma!

První tři články jsou u nás zdarma. Pro další čtení se prosím registrujte a vyzkoušejte výhodné předplatné na zkoušku. První měsíc nic neplatíte a můžete ho kdykoli zrušit.

Prohlédnout si předplatné
Již máte předplatné?
Zpět na hlavní stránku WIRED

Nové vydání magazínu WIRED právě v prodeji!

Třetí číslo časopisu WIRED, jehož tématem je budoucnost zábavy, je naše dosud největší, má 208 stran. I tentokrát přináší rozsáhlé rozhovory, reportáže, eseje a články pátrající po stavu zábavy v éře dominujících sociálních sítí a nastupující umělé inteligence. V prodeji je od 4. září, případně už nyní v našem e‑shopu.

Více článků
Nevyčerpatelná energie

Využití jaderné fúze máme na dosah

Víc než 70 let sní lidstvo o jaderné fúzi – o zázračném zdroji energie, který nás zachrání před energetickou chudobou. V minulosti vyšlo o jejím ovládnutí mnoho předpovědí, které se ale zatím nenaplnily. Na pozadí novinových titulků ovšem už dlouho probíhá náročný boj na hraně našich vědeckých a technologických možností.

WIRED SCIENCE HUB #16

Aktuality z vědy: Snižování emisí, stárnoucí mozek, mikrobiom potravin a ochrana před komáry

Právě jste otevřeli další díl úterního seriálu WIRED Science Hub (#16), ve kterém každý týden najdete stručný přehled toho nejzajímavějšího a nejdůležitějšího ze světa vědy. Tentokrát píšeme o nejmladších strukturách mozku, které ale stárnou nejdřív, nebo o mikrobiomu potravin. Přinášíme i jednoduchý návod, jak se stát pro komáry neviditelnými.

Satelit proti haraburdí

Čeští středoškoláci vyšlou do vesmíru vlastní družici

Čtyři středoškoláci a jedna středoškolačka z týmu LASAR, kteří letos v dubnu vyhráli soutěž v NASA, pošlou do vesmíru vlastní družici. Do konce roku ji vynese na oběžnou dráhu Země raketa Falcon 9 americké společnosti SpaceX v rámci mise Bandwagon‑2. Družice umožní výzkum a vývoj jejich vítězného nápadu, jak za pomoci laseru na dálku opravit nefunkční družice a zbavit se kosmického smetí.

Vědci mezi dělníky

Odpadky, které vypráví. Archeologové zkoumají Václavské náměstí v Praze

Pokud jste během letních prázdnin zavítali na Václavské náměstí v Praze, nemohli jste přehlédnout stavební práce, které na rušné místo vrátí tramvaje. Kromě dělníků se tam činí i vědci – rozkopaného náměstí využívají pro intenzivní archeologické práce. Na WIRED.CZ vám dáme nahlédnout za železné oplocení a především do minulosti.

Wired Science Hub #15

Aktuality z vědy: Uzeniny zvyšují riziko cukrovky, čtvrtá forma uhlíku a tajemství Věstonické venuše

Přinášíme další díl seriálu WIRED Science Hub (#15), ve kterém každé úterý najdete stručný přehled toho nejzajímavějšího a nejdůležitějšího ze světa vědy. Dnešní novinky se točí kolem jídla – pouhé dva plátky uzeniny denně mohou zvyšovat riziko rozvoje cukrovky až o patnáct procent. Vědci také objevili peptid, který by jednou mohl pomoci léčit anorexii.

Endoskop jako mikroskop

Vynalezl endoskop tenký jako vlas a teď získal mezinárodní cenu

Český fyzik Tomáš Čižmár s kolegy ze Spojeného království a Německa dlouhodobě vyvíjí miniaturní endoskop, který pomáhá ve vědě a jednou by mohl nahradit tradiční biopsie. Nyní za inovativní výsledky využití světelného přenosu v optických vláknech pro zobrazování získal mezinárodní cenu.

Děti ze zkumavky

Šťastně narozeni. Umělé oplodnění je velká naděje i byznys

Vývoj vědy a technologií včetně umělé inteligence dává naději přivést na svět potomky i lidem, kteří dosud zůstávali bezdětní. Umělé oplodnění je ale také velký byznys, který do Česka láká ženy z celé Evropy i zbytku světa.

Život a desková tektonika

Prý tu jsou. Anebo ne? Geologové přišli s novou teorií, proč nemůžeme najít mimozemšťany

Hledání mimozemských civilizací spadá za obvyklých okolností do gesce astronomů. Ale kdo poradí, když se jim nedaří žádnou najít? Možná vědci, kteří se zabývají tím, co se děje pod našima nohama.