Predators Carrier goal

Prvý týždeň voľného trhu s hráčmi sa chýli ku koncu. Na jeho štart sa len tak ľahko nezabudne. Len počas prvej hodiny boli podpísané kontrakty v celkovej výške trištvrte miliardy dolárov. Drámy, ktoré sľubovali mená na papieri, sa naozaj odohrali.

Viac ako päťdesiat najatraktívnejších voľných hráčov našlo nových záujemcov o ich prácu. A tak je na programe dňa posvietiť si na kluby, ktoré sa na voľnom trhu osviežili najviac.

1. NASHVILLE PREDATORS

S agresivitou, s akou do obchodovania vletel generálny manažér z Tennessee Barry Trotz, sa žiadny z jeho kolegov nemohol porovnávať.

Legende Tampa Bay Lightning, útočníkovi Stevenovi Stamkosovi, dal štvorročnú zmluvu na 32 miliónov dolárov a podpísal aj ďalších voľných forvardov Jonathana Marchessaulta (27,5 milióna na päť rokov) a beka Bradyho Skjeia (49 miliónov/sedem rokov). O osem sezón predĺžil zmluvu s brankárom Juuse Sarosom, ktorému bude kryť chrbát Scott Wedgewood.

Marchessault vyrovnal po prihrávke Eichela

"Sme nadšení, že môžeme patriť do takého úžasného klubu. Bol to skvelý deň pre fanúšikov Panthers," pochvaľoval si Stamkos, ktorý v minulej sezóne rovnako ako Marchessault nastrieľal 40 gólov - obaja sú navyše aj víťazi Stanley Cupu. Skjei bol kľúčovým defenzívnym prvkom Carolina Hurricanes. 

"Vždy, keď môžeme pridať do nášho tímu šampiónov, tak to urobíme. Nechcem, aby ste si sem prišli užívať dôchodok. Chcem, aby ste sem prišli vyhrávať," povedal posilám Trotz, ktorý má káder na to, aby smelo konkuroval ťažkým váham Centrálnej divízie Colorado Avalanche a Dallas Stars. 

2. CHICAGO BLACKHAWKS 

Jedna sezóna plná porážok stačila. Šéf Kyle Davidson chcel okolo svojho klenotu, ktorým je minuloročná jednotka draftu Connor Bedard, vybudovať konkurencieschopnejší tím, kým má ešte nováčikovskú zmluvu. Rovnako ako to urobili Pittsburgh Penguins a Edmonton Oilers so Sidneym Crosbym respektíve Connorom McDavidom. 

A Davidsonov plán vyšiel.  

Fínsko krídlo Teuvo Teräväinen pomôže v presilovkách a zapadne do prvej útočnej šestky. To isté platí o Tylerovi Bertuzzim, ktorý navyše dokáže hrať aj veľmi nepríjemný hokej. Obaja by mohli nastupovať s Bedardom.

Bertuzzi využil Matthewsovu bekhendovú prihrávku

Chicago priviedlo aj ostrieľaných veteránov Craiga Smitha a Pata Maroon a medzi bekov zaradilo Aleca Martineza - všetkých na ročný kontrakt, čo Blackhawks môže pomôcť pred uzávierkou prestupov. 

Konkurentom Petra Mrázkovi v bránkovisku bude Laurent Brossoit. A Davidson svoj veľký projekt zavŕšil príchodom skúseného beka TJ Brodieho. Toto sa generálneho manažérovi Chicaga naozaj podarilo. 

3. NEW JERSEY DEVILS 

Ani v Newarku sa minulou sezónou nemôžu chváliť. Generálny manažér Tom Fitzgerald však robil všetko preto, aby bola považovaná za anomáliu a Devils sa vrátili do širšieho okruhu kandidátov na Stanley Cup. 

Obranné rady posilnil o mohutného beka Brendena Dillona, ktorý v New Jersey dostal 12 miliónov za tri roky. Dokonca na 33 miliónov na šesť rokov podpísal ďalší žiadaný obranca Brett Pesce. Mladíci Luke Hughes a Šimon Nemec tak budú mať dosť času, aby sa lepšie zžili so svojimi úlohami. Dlhodobé zranenie Dougieho Hamiltona ich totiž nútilo hrať väčšie party, ako by sa patrilo. 

V kombinácii s príchodom brankára Jacoba Markströma z Calgary Flames by z New Jersey mal byť zase obávaný tím s pevnou defenzívou. Na miesto činu sa po sezóne strávenej v Colorade a v Seattli vracia aj technicky zdatný slovenský veterán Tomáš Tatar a významne pôsobí aj príchod nezdolného univerzála Stefana Noesena z Caroliny.

markstrom_edge

Devils s obmeneným kádrom majú na to, aby boli výrazne vyššie ako siedmi v Metropolitnej divízii ako naposledy.  

4. EDMONTON OILERS 

Smútok a sklamanie z prehratého siedmeho zápasu finále Stanley Cupu len tak ľahko neprebolí, ale dočasný manažér Jeff Jackson, ktorý vo funkcii nahradil Kena Hollanda, na trúchlenie nemal čas. 

Miesta pod platovým stropom veľa nebolo a zdalo sa takmer nemožné, aby sa tím v lete vylepšil. Napriek tomu sa zdá, že sa to podarilo. 

Oilers podpísali dvoch skúsených útočníkov Viktora Arvidssona (osem miliónov dolárov na dva roky) a Jeffa Skinnera (tri milióny na rok), ktorého Buffalo Sabres vyplatili, aj keď za nich tridsaťdvaročný útočník v posledných troch sezónach nastrieľal 92 gólov. Ak obidve posily ostanú zdravé, tak to Edmontonu poskytne celý rad možností. 

V podstate 'za pár korún' Oilers podpísali voľných hráčov zo svojej tretej formácie Adama Henriquea (šesť miliónov/dva roky), Mattiasa Janmarka (4,35 milióna/tri roky) a Connora Browna (milión na rok). Z tohtoročného kádra kanadský tím síce prišiel o Warrena Foegeleho, ale Jackson sa vo funkcii uviedol viac ako zdatne.

Henrique úspešne zakončil prečíslenie dvoch na jedného

5. TORONTO MAPLE LEAFS 

Aj po odchode Bertuzziho majú Maple Leafs elitný ofenzívny káder, generálny manažér Brad Treliving sa tak pozrel na zúbok hlavne defenzíve. Priviedol do nej majstra v odbore Christophera Taneva, ktorý už niekoľko sezón kazí ofenzívne plány súperov.   

Nedocenený pravák má dlhoročné skúsenosti so súbojmi s najlepšími hráčmi. Maple Leafs si ho poistili dokonca na šesť rokov (27 milióna dolárov) a zmluvu dali aj čerstvému šampiónovi Oliverovi Ekmanovi-Larssonovi (14 miliónov/štyri roky), ktorý na Floride ukázal, ako dokáže byť užitočný. Ostrieľaný Švéd môže byť variantom aj v presilovkách, ktoré Torontu v play off nevychádzali. Statný Fín Jani Hakanpää zaplní miesto po Iľjovi Ljubuškinovi a Joelovi Edmundsonovi. 

Treliving mal veľký záujem o ďalšieho víťaza z Panthers, brankára Anthonyho Stolarza, ktorého čaká interný súboj o jednotku s Josephom Wollom. Vidieť, že Toronto si oproti minulej sezóne výrazne polepšilo.

Príbuzný obsah