awards 7-7

Sezóna 2023-24 je minulosťou, jej najlepší hráči boli ocenení. Redakcia NHL.com/sk sa teraz cez krištáľovú guľu pozrela do budúcnosti, aby sa pozrela na to, kto bude o rok najhorúcejším adeptom na prestížne trofeje. Tu sú naše tipy.

Hart Trophy, Art Ross Trophy: Connor McDavid (Edmonton Oilers)

Sklamanie z prehratého finále Stanley Cupu len tak ľahko neprebolí, ale ak sa od neho niekto dokáže odraziť späť do výšky, tak je to práve kapitán Edmontonu.  

V minulej sezóne po zložitom začiatku základnej časti doháňal duo Nikita Kučerov (Tampa Bay Lightning), Nathan MacKinnon (Colorado Avalanche). Zisk 132 bodov (32+100) by pritom McDavidovi v pohode stačil na víťazstvo v produktivite v 25 z 26 predchádzajúcich sezón! Tentoraz bol až tretí, 12 bodov za Kučerovom a osem za MacKinnonom.  

V play off však päťnásobný víťaz Art Ross a trojnásobný držiteľ Hart Trophy ziskom 42 bodov (8+34) potvrdil svoju výnimočnosť a priradil sa do spoločnosti Waynea Gretzkyho a Maria Lemieuxa.  

Ďalší útok na titul však pokojne môže byť v MacKinnonových plánoch, pretože vo veku 28 rokov je v najlepšom hokejovom veku. Bude zaujímavé sledovať, ako sa na výkonoch edmontonského Leona Draisaitla prejaví, že je pred nám posledný rok platného kontraktu. V internom hlasovaní sme však dali prednosť McDavidovej pádnej odpovedi na tohtoročnú frustráciu po nedokončenej misii.

Maurice Richard Trophy, Selke Trophy: Auston Matthews (Toronto Maple Leafs)

Tento rok americkému kanonierovi Toronta chýbala jedna gólová strela, aby pokoril métu s číslom 70. Dvojciferný náskok na čele streleckej tabuľky mal naposledy v sezóne 2014-15 Alexander Ovečkin z Washingtonu. Matthews si hral svoju vlastnú súťaž a v závere bol o 12 gólov pred Samom Reinhartom z Floridy.  

Trojnásobný držiteľ trofeje pre najlepšieho strelca bude dominovať aj v nasledujúcom roku. Od sezóny 2016-17, keď Matthews vstúpil do súťaže, nazbieral 368 gólov - o 40 viac ako druhý Ovečkin.

V minulej sezóne nastrieľalo 40 a viac gólov 17 hráčov. Veríme z nich hlavne Zachovi Hymanovi (Edmonton) a Kirillovi Kaprizovovi (Minnesota Wild). Bude zaujímavé sledovať aj to, ako sa nový center Elias Lindholm prejaví na produktivite Davida Pastrňáka z Bostonu. Padne päťdesiatka?

Matthews sa však v priebehu ôsmich sezón stal pomerne komplexným hráčom a mal by byť aj na špici hlasovania o Selke Trophy pre najlepšie brániaceho útočníka, kde tento rok zaostal za kapitánom šampiónov z Panthers Aleksandrom Barkovom a Jordanom Staalom z Carolina Hurricanes.

"Pohybuje sa všade a vyhráva veľa súbojov. Myslím si, že nie vždy dostáva dostatočné uznanie za to, aký je v tom dobrý," tvrdí o Matthewsovi kapitán Toronta John Tavares.

Vo svojej prvej sezóne bol Američan z Maple Leafs v Selke Trophy na 38. pozícii, tento rok mu už patrila tretia priečka a podľa nášho tipu o rok cenu vyhrá.

Matthews premeneným brejkom rozhodol zápas

Norris Trophy: Cale Makar (Colorado Avalanche)

V posledných štyroch sezónach bol trikrát medzi finalistami na ocenenie pre najlepšieho obrancu sezóny. Dvadsaťpäťročný bek v tohtoročnom hlasovaní rovnako ako pred rokom skončil tretí za Quinnom Hughesom (Vancouver Canucks) a Romanom Josim (Nashville Predators). My ho vraciame na piedestál, kde figuroval v roku 2022.

Veríme totiž Makarovej explozívnej sile, s ktorou zbiera body aj asistencie a diriguje presilovky. V minulej sezóne si vytvoril osobné rekordy v počte bodov (90) a gólových prihrávok (69).

Od ročníka 2019-20, keď vstúpil do NHL, má hviezdny bek Avalanche 336 bodov (86+250), druhý najvyšší počet z obrancov za Josim (338), ale ako jediný sa dostal cez priemer bodu na zápas (1,07).

Okrem osvedčených mien, ako sú kapitáni Vancouveru a Nashvillu alebo Adam Fox z New York Rangers, vidíme vysoko aj fínskeho obrancu Dallas Stars Mira Heiskanena, aj keď v hlasovaní o Norris Trophy skončil najlepšie pred rokom siedmy.

Makarov víťazný gól medzi Oettingerove betóny

Vezina Trophy: Igor Šesťorkin (New York Rangers)

Hráčov, ktorí dostali cenu pre najlepšieho brankára sezóny dvakrát, je spolu 11. Tento rok sa do tejto vybranej spoločnosti zaradil Connor Hellebuyck z Winnipeg Jets a o rok ju na 12 členov podľa nášho tipu rozšíri ruský jednotka Rangers.  

V roku 2022 Šesťorkin ovládol hlasovanie. Minulú základnú časť nemal takú výraznú (priemer inkasovaných gólov 2,58; úspešnosť 91,2 percenta), ale potom odchytal svoje najlepšie play off v kariére (2,34; 92,6).

"Šesťorkin bol hlavným dôvodom toho, že Rangers vyradili Carolinu a šesť zápasov trápili Floridu," povedal bývalý brankár Tomáš Vokoun.

Poslední víťazi Presidents' Trophy majú nabitý a skúsený káder. Šesťorkinove výkony to len dokazujú.  

Jeho najväčším konkurentom by mohol byť Jeremy Swayman z Boston Bruins, ktorý bude po odchode Linusa Ullmarka do Ottawa Senators jasnou jednotkou a pravidelný rytmus jeho štatistikám v základnej časti len pomôže. Medzi finalistami vidíme aj Jakea Oettingera z Dallasu.

Šesťorkin fantasticky zastavil Tarasenka

Calder Trophy: Logan Stankoven (Dallas Stars)

V predchádzajúcej sezóne forvard so slovenskými koreňmi stihol za Stars odohrať 24 duelov (6+8) v základnej časti a tesne sa zmestil do limitu, ktorý ho v kategórii nováčikov udrží aj na budúci rok. Táto výhoda bude hrať kľúčovú úlohu v prospech dvadsaťjedenročného útočníka, ktorý sa nestratil ani v play off (3+5 v 19 štartoch).

Kategória zelenáčov je vždy dôležitým ukazovateľom budúcnosti a v budúcej sezóne sú veľké očakávania spojené aj s tohtoročnou jednotkou draftu Macklinom Celebrinim a minuloročnou štvorkou Willom Smitom (obaja San Jose Sharks). Či správy o neslýchanom talente Matveja Mičkova neklamali budú chcieť vedieť fanúšikovia Philadelphia Flyers, odkiaľ Anaheim Ducks získali ďalšieho skvelého mladíka Cuttera Gauthiera - ten by v súboji nováčikov tiež mal hrať jednu z hlavných úloh.

Napriek tomu najviac veríme kanadskému útočníkovi, ktorý už v minulej sezóne hral v druhom útoku Stars.

Stankoven presne tečoval Lindellovu strelu

Jack Adams Award: Sheldon Keefe (New Jersey Devils)

Päť sezón na lavičke Toronta bola tvrdá škola, ale Keefe vždy dokázal priviesť Maple Leafs do play off a po 19 rokoch s nimi aj vyhrať sériu. Ambície sú však v Kanade oveľa vyššie a Keefe si to odniesol výpoveďou. Na podpis ďalšieho angažmánu však štyridsaťtriročný tréner čakal len dva týždne a po novom bude hájiť záujmy Devils.    

Generálny manažér Tom Fitzgerald pripravil Keefeovi solídne zázemie, keď angažoval brankára Jacoba Markströma a bekov Brendana Dillona a Bretta Pesceho. Okrem toho má k dispozícii sľubné ofenzívne rady na čele s Jackom Hughesom posilnené o Tomáša Tatara a Stefana Noesena. Návrat do play off je pre Devils povinnosť a Keefe ich dostatočne namotivuje, aby sa z nich stal postrach Metropolitnej divízie.

Sheldon Keefe NJD presser photo

Príbuzný obsah