GettyImages-2158311020

Pred každým hracím dňom play off sme vám prinášali rubriku Hity dňa, ktorá zhŕňala zaujímavosti pred aktuálnym večerom. Pozrite si posledné pred rozhodujúcim siedmym zápasom finále Stanley Cupu medzi Florida Panthers a Edmonton Oilers.

Bobrovskij zbieral sily

V posledných dňoch toho naňho bolo trochu priveľa. Brankár Sergej Bobrovskij si tak pred pondelkovým siedmym zápasom s Oilers (utorok 2:00 SELČ; Nova Sport 1, NHL.tv) upravil rytmus a vynechal nedeľnú prípravu. V bránke svojho tímu však v kľúčovom súboji nebude chýbať.

"Má svoj spôsob prípravy a sústredenia na zápas, ale pripravení budeme všetci," dušoval sa spoluhráč Matthew Tkachuk.

Tréner Panthers Paul Maurice potom vysvetľoval, že Bobrovskij netrénoval deň pred zápasmi ani počas úvodných troch kôl play off, keď sa väčšinou hralo každý druhý deň, ale na ľad chodil, keď boli vo finále dvojdňové prestávky. Aby sa teda brankár Floridy vrátil do predchádzajúceho rytmu, tak vynechal nedeľnú prípravu (spolu s obrancom Aaronom Ekbladom) a v pláne mal až pondelkové rozkorčuľovanie.

Bobrovskij v úvode finále vyzeral ako jasný kandidát na zisk Conn Smythe Trophy, keď v prvých troch zápasoch zastavil 82 z 86 striel s priemerom 1,33 gólu na zápas a úspešnosťou zákrokov 95,3 percenta. V posledných troch dueloch však inkasoval 12 gólov z 58 striel s priemerom 5,06 gólu a úspešnosťou 79,3...

"Určite to nie je jeho chyba. Je na nás, aby sme viac utiahli defenzívu. V každom z posledných troch zápasov sme prehrávali, čo z našej strany znamenalo otvorenie hry. V obrane musíme byť oveľa lepší," vyhlásil Tkachuk.

GettyImages-2156119342

Oilers túžia po prvom góle

Z beznádejného stavu 0:3 na zápasy sa Oilers vo finále prekopali až na dosah titulu. Ak skutočne chcú získať Stanley Cup, tak na to potrebujú aj povzbudenie v podobe úvodného gólu v rozhodujúcom zápase.

"Keď trafíte prví, tak sa rýchlejšie zbavíte nervozity. Súpera to donúti, aby otvoril hru a v obrane nehral tak precízne. Celkovo to trochu zmierňuje tlak na tím," povedal tréner Edmontonu Kris Knoblauch pred zápasom číslo 7.

V doterajšej histórii siedmych zápasov finále majú tímy, ktoré sa presadia ako prvé, bilanciu 12-5. Naposledy v roku 1987 sa Edmontonu proti Philadelphii podarilo v siedmom zápase skóre otočiť, keď inkasoval ako prvý. V nasledujúcich siedmich prípadoch sa však radovali autori úvodného gólu - naposledy v roku 2019 hráči St. Louis Blues na ľade Boston Bruins.

Oilers majú v tejto sérii bilanciu 3-1 v prípade, že trafia ako prví. V celom play off je to 13-5. Ak dá prvý gól súper, tak je to z ich pohľadu 2-4.

Edmonton sa tak môže pochváliť aj bilanciou 5-0, keď čelil vyradeniu. V každom z týchto zápasov skóroval prvý. Keď naopak čelil vyradeniu súper, tak Oilers nemali zľutovanie: 3-0. A vo všetkých prípadoch dali hráči Oilers aj úvodný gól.

"Prešli sme si ťažkými časmi už v sérii s Vancouver Canucks. Aj keď sme prehrávali 0:3 na zápasy s Floridou, tak som stále videl sebavedomý tím, v ktorom nie je panika, zúfalstvo, len sústredená mentalita," cenil si Knoblauch.

Oilers a Panthers odohrajú siedmy finálový duel

Perry odmieta labutiu pieseň

Má za sebou 1311 zápasov základnej časti a k tomu 214 štartov v play off. Ten s poradovým číslom 215 by tak mohol byť posledný v jeho pestrej kariére.

Corey Perry v polovici mája oslávil 39. narodeniny a je najstarší hráč Oilers. V noci na utorok v počte štartov vo vyraďovacej časti odskočí od dvojice zo Siene slávy Kevin Lowe, Ray Bourque a vyrovná krok na 12. priečke historických štatistík s Larrym Murphym.

Z toho, že by mal byť záverečný duel s Floridou aj posledný v jeho kariére, však bol kanadský veterán úprimne vydesený.

"Nie, to nie. Mám v sebe viac. Ešte päť rokov," povedal päťnásobný finalista Stanley Cupu a myslel to smrteľne vážne.

"Čo je na tom smiešne? Cítim sa na dvadsaťpäť. Budem hrať, kým mi neodrežú korčule. To som hovoril vždy. Milujem túto hru, milujem kamarátstva, ktoré v tomto športe máte a to puto, ktoré nás spája so spoluhráčmi," povedal útočník, ktorý v 18 zápasoch tohtoročného play off zaznamenal tri body (1+2).

Perry je jeden z posledných aktívnych hráčov draftovaných v roku 2003. Joe Pavelski (Dallas Stars) a Jeff Carter (Pittsburgh Penguins) však po tejto sezóne ukončili kariéru, takže v spolku ostávajú už iba Brent Burns (Carolina Hurricanes), Ryan Suter (Dallas), Zach Parise (Colorado Avalanche) a brankár Marc-Andre Fleury (Minnesota Wild).

"Je nás len pár..." súhlasil Perry. "Ale mňa skrátka stále baví hrať."

Príbuzný obsah