EDM Oilers

Je to úžasná jazda. Môže vstúpiť do dejín, ale potrebuje víťaznú bodku.

Inak bude len epizódou a upadne do zabudnutia.

Preto Edmonton Oilers už zameriavajú pozornosť na siedmy duel. Na infarktové rozuzlenie napínavého finále s Florida Panthers.

"Páči sa mi, kde sa teraz nachádzame. Sme veľmi sústredení," hovorí tréner Kris Knoblauch.

Kanadský tím pred nadšenými fanúšikmi vyhral šiesty zápas 5:1, ale to je už história.

Všetko sa vymazalo. V noci na utorok (2:00 SEČ, Nova Sport 1, NHL.tv) sa ukáže, či stíhacia jazda z 0:3 na 3:3 bude mať význam. "Siedmy zápas má svoj vlastný život," uvedomuje si švédsky útočník Mattias Janmark, ktorý k poslednému víťazstvu prispel jednou asistenciou.

Oilers a Panthers odohrajú siedmy finálový duel

Oilers boli najskôr úplne dole a súper sa vyžíval v pozitívnej nálade. V poslednom období sa všetko otočilo.

"Oni mali výhodu predtým. My ju máme teraz, ale je jedno, ako dospejete k siedmemu zápasu," realisticky dodáva Janmark, ktorý dobre vie, že psychologická výhoda sa teraz vymazáva.

Čo bolo, bolo.

Séria sa presúva na Floridu, kde sa v noci na utorok odohrá definitívne posledný zápas hokejovej sezóny. Tradične v ňom bude zlomový prvý gól. "Súper potom musí hru trochu otvoriť. Vám to naopak umožňuje hrať tak, ako chcete," uvedomuje si tréner Knoblauch, pre ktorého je to prvá zastávka v úlohe hlavného trénera v najslávnejšej lige.

A hneď sa s Oilers dostal až do finále!

Ani on nevie, ako môže siedmy duel vyzerať a či v ňom budú pokračovať gólové hody z posledných troch duelov. Oilers v nich totiž nastrieľali neuveriteľných 18 gólov! "Určite budú obidva tímy odhodlané a budú tvrdo pracovať, ale v tomto prípade sa niekedy stane, že z toho pramenia nejaké chyby. Z prehnanej snahy. Tak uvidíme," tvrdí Knoblauch.

Panthers si už mysleli, že budú niekoľko dní na dovolenke. Navyše s blaženým pocitom, že ovládli posledný duel sezóny a Stanley Cup je ich. Potom však Oilers dokonali dielo skazy a tieto predpoklady roztrhali.

Ale ani to už teraz nemá váhu. Je tu nová realita. Zápas číslo sedem.

"Myslím si, že hráči si to užívajú. Je to pre nás veľká výzva," uviedol tréner Edmontonu ešte predtým, ako sa s tímom prepravil cez celý kontinent na Floridu.

V lietadle nechýbal ani útočník Ryan Nugent-Hopkins. Tridsaťjedenročný ofenzívny líder Oilers, ktorý pôsobí v kanadskom tíme od roku 2011. Celých trinásť rokov čakal práve na túto chvíľu.

Keď si bude môcť povedať, že je jednu výhru od výhry Stanley Cupu!

"To je ten dôvod, prečo celý život hráme hokej," opisuje útočník, ktorý v NHL v drese Edmontonu odohral už 881 zápasov. Teraz mu stačí len jeden, aby si splnil dávny detský sen.

"Som nadšený a veľmi by som si želal, aby to ešte chvíľu pokračovalo," pripomenul víťaznú jazdu Oilers. Vyhrali trikrát za sebou. Teraz stačí už len jeden triumf a cesta k blaženosti je otvorená.

Nesmú si však myslieť, že príde automaticky. Ako odmena za to, ako sa hrdinsky vyhrabali z trojzápasového manka. "Chceme to využiť, ale nemôžeme sa na to spoliehať," hovorí Janmark na otázku, či si Oilers môžu preniesť víťaznú mentalitu zo zápasu číslo 6.

"V každom prípade musíme hrať sebavedomo," želá si Nugent-Hopkins.

V noci na utorok bude rozhodnuté.

Buď Oilers dopíšu úžasný príbeh, alebo sa stanú jednými z mnohých, ktorí zázrak nedotiahli do konca. Ak sa im to podarí, tak budú prvým tímom po 82 rokoch, ktorému sa podarí otočiť finálovú sériu z 0:3. Naposledy to boli Toronto Maple Leafs, ktorí takto vykoľajili Detroit Red Wings. Vtedy sa písal rok 1942.

Pribudne k nemu aj 2024?

Príbuzný obsah