Het Noorse drama La Palma behoort tot de tien best bekeken niet-Engelstalige Netflix-series aller tijden, zo blijkt uit de statistiekenpagina van de streamingdienst. De vierdelige miniserie werd in de eerste week na de release wereldwijd maar liefst 13 miljoen keer bekeken.
La Palma vertelt het verhaal van een Noors gezin dat verblijft in een hotel op het eiland La Palma, onderdeel van de Canarische Eilanden. Wat begint als een ontspannen vakantie, verandert al snel in een nachtmerrie wanneer een jonge onderzoeker alarmerende signalen ontdekt van een vulkaanuitbarsting in het centrum van het eiland. Terwijl het gezin op de vlucht slaat voor het kolkende lava, worden ze ook nog geconfronteerd met een dreiging vanuit de Atlantische Oceaan.
De serie is geregisseerd door het Noorse trio Martin Sundland, Lars Gudmestad en Harald Rosenløw-Eeg. De hoofdrollen worden vertolkt door The Kingdom-actrice Thea Sofie Loch Næss en Anders Baasmo Christiansen (Kraftidioten). Het verhaal is geïnspireerd door de daadwerkelijke vulkaan Cumbre Vieja op het Canarische eiland La Palma. Dit eiland wordt al jarenlang bedreigd door een potentiële aardverschuiving, die naast een vulkaanuitbarsting ook een tsunami in de Atlantische Oceaan kan veroorzaken.
Hoge kijkcijfers
Met meer dan 63 miljoen kijkers staat La Palma op nummer 8 van de best bekeken niet-Engelstalige Netflix-series aller tijden. Daarmee is het drama automatisch ook de best bekeken Noorse serie op het platform. De populariteit van het vierdelige drama kan, naast de indrukwekkende special effects, mogelijk worden verklaard door de typisch Scandinavische benadering van het verhaal, waarbij menselijke emoties en persoonlijke verhalen centraal staan. Dankzij deze emotionele diepgang lijkt de serie zich te onderscheiden van andere rampenverhalen.
Zoals wel vaker blijkt, staan hoge kijkcijfers niet vanzelfsprekend gelijk aan een kwalitatief hoogwaardige serie. Op IMDb scoort het drama een matige 6,2, terwijl het drama op MovieMeter slechts een 3,02 uit 5 behaalt. Hoewel gebruikers als egelhunter en The Oceanic Six de ‘indrukwekkende special effects’ waarderen, bekritiseren zij ook de ‘bij vlagen onrealistische uitwerking’ van het verhaal. Gebruiker Movie freak84 vat de algemene opinie goed samen en schrijft: "Ja, het keek lekker weg, maar het was het net niet. Het acteerwerk was oké. Het verhaal is op zich niet verkeerd, maar had zeker een stuk beter uitgewerkt kunnen worden. Leuk voor een keertje."
Reacties (0)