Mediakanalen die verslag uitbrengen over parlementen 

In de meeste EU-landen zenden tv- en internetzenders programma’s uit over parlementaire activiteiten. Sommige zenders zenden alleen nieuws en activiteiten van hun eigen nationale parlement uit terwijl andere, doordat zij al jarenlang succesvol samenwerken, als doorgeefluik fungeren voor activiteiten en debatten van het Europees Parlement.

Er zijn zenders die door nationale parlementen worden gemaakt en daarom strikt parlementair zijn, terwijl andere zenders door nationale omroepen worden gemaakt en programma's uitzenden waarin deels parlementaire activiteiten aan bod komen.

Nederland

In Nederland streamen de twee kamers plenaire debatten live op hun websites. Parlementaire activiteiten komen ook aan bod op het webkanaal van de publieke omroep NPO Politiek.

Eerste Kamer livestream

Hier zijn al plenaire debatten van de Nederlandse Eerste Kamer live te volgen.

Tweede Kamer livestream

Hier zijn al plenaire debatten van de Nederlandse Tweede Kamer live te volgen

NPO Politiek

NPO Politiek is een van de digitale themakanalen van de publieke omroep die in november 2006 gelanceerd zijn. De NOS is verantwoordelijk voor de inhoud van dit kanaal. Zoals de naam al aangeeft is het hoofdthema van dit kanaal de politiek.

België

Er bestaat geen parlementaire televisiezender op federaal niveau in België. Maar zowel de Kamer als de Senaat hebben een YouTube-kanaal.

DeKamerBE

De Kamer van volksvertegenwoordigers heeft twee YouTube-kanalen, één in het Frans en één in het Nederlands, waar de parlementaire activiteiten worden toegelicht.

Plenum - Belgian Senate

De plenaire zittingen van de Senaat worden rechtstreeks uitgezonden via het YouTube-kanaal, dat zowel in het Frans als in het Nederlands uitzendt.

    

Overige parlementaire tv- en internetzenders

Bent u geïnteresseerd in parlementaire tv- en internetzenders in een andere taal?
Hieronder vindt u een lijst per EU-land:

European Parliament    
 

Het Europees Parlement en de nationale parlementen

In het Verdrag van Lissabon wordt voor het eerst beschreven welke rol nationale parlementen binnen de Europese Unie spelen.

Lees meer over de interparlementaire samenwerking tussen het Europees Parlement en de nationale parlementen.