Parlamentti tapahtumien suojelijana 

Parlamentti voi antaa moraalista tukea erilaisille tapahtumille toimimalla niiden suojelijana. Se voi toimia vuosittain suojelijana vain rajoitetulle määrälle tapahtumia.

Roberta Metsola, Euroopan parlamentin puhemies 

Suojelijana toimiminen on Euroopan parlamentin tapa tarjota henkistä ja aineetonta tukeaan valikoiduille voittoa tuottamattomille ja laadukkaille tapahtumille, joilla on selkeä eurooppalainen ulottuvuus [...]

« [...] Euroopan parlamentti on ainoa kansalaisten suoraan valitsema unionin toimielin. Lisäksi Euroopan parlamentti edustaa suoraan kansalaisia unionin tasolla, kuten Lissabonin sopimuksessa todetaan. Suojelijana toimiminen on arvokas väline, jolla voidaan edistää tätä yhteen punoutunutta suhdetta ja tuoda Euroopan parlamentti lähemmäs kansalaisia.»

  • Parlamentti voi toimia erilaisten tapahtumien (esim. konferenssit, keskustelutilaisuudet, seminaarit tai kesäyliopistot) suojelijana, jos tapahtumalla on selvä eurooppalainen ulottuvuus ja se tuo erityisesti esiin toimielimen tai unionin merkitystä ja panosta kyseisellä alalla. Tapahtuman on myös oltava korkeatasoinen ja saavutettava merkittävä määrä yleisöä. Tapahtuman aika ja paikka on vahvistettava, ja sen keston on oltava rajattu. Tapahtuman on oltava voittoa tavoittelematon.

    Erityistä huomiota kiinnitetään siihen, missä määrin tapahtumalla edistetään eurooppalaista parlamentaarista demokratiaa koskevan tietoisuuden lisäämistä ja unionin aktiivista kansalaisuutta, perusoikeuksia, sukupuolten tasa-arvoa, syrjimättömyyttä ja sosiaalista osallisuutta. Erityistä huomiota kiinnitetään myös tapahtumiin, jotka ovat nuorisoyhteisön järjestämiä tai sille suunnattuja.

    Tapahtumaa ei voida suojella, jos se on luonteeltaan kaupallinen tai sillä on kaupallinen tarkoitus ja sillä pyritään suoraan tai välillisesti mainostamaan tai edistämään tuotemerkkejä tai mitä tahansa kaupallista toimintaa tai jos se on luonteeltaan puoluepoliittinen, mukaan lukien varainhankinta poliittisiin tarkoituksiin, tai osa ammattiliittojen tai poliittisten puolueiden tavanomaista tai sisäistä toimintaa. Tapahtumaa ei myöskään suojella, jos sen järjestäjät tai itse tapahtuma loukkaavat Euroopan unionin demokraattisia perusarvoja ja periaatteita.

    Mikäli tapahtuma, jonka suojelijaksi parlamentti on ryhtynyt asiaa koskevien sääntöjen nojalla, ei enää täytä kelpoisuusedellytyksiä, puhemies voi milloin tahansa peruuttaa päätöksen suojelijana toimimisesta.

    Suojelijana toimimisesta ei aiheudu parlamentille taloudellisia velvoitteita, eikä se anna oikeutta käyttää parlamentin tiloja. Ehdoista, joiden mukaisesti parlamentti toimii tapahtumien suojelijana, on lisätietoa seuraavissa parlamentin säännöissä.

European Parliament    
 

Yhteystoimistot jäsenvaltioissa

Euroopan parlamentin yhteystoimistot vastaavat parlamentin paikallisesta viestinnästä, toimivat yhdessä kansalaisten ja sidosryhmien kanssa, ylläpitävät yhteyksiä kansallisiin, alueellisiin ja paikallisiin tiedotusvälineisiin ja tukevat parlamentin jäseniä heidän työssään.

Avoimuusrekisteri

Euroopan parlamentti suosittaa, että kaikki avoimuusrekisteristä tehdyn toimielinten välisen sopimuksen kattamaa toimintaa harjoittavat organisaatiot rekisteröityvät avoimuusrekisteriin.

yhdessä.eu

yhdessä.eu on eurooppalainen yhteisö, joka kannustaa kaikkia osallistumaan aktiivisesti demokraattiseen toimintaan.

Ihmiset ympäri Eurooppaa ovat päättäneet ottaa osaa Euroopan unionin kehittämiseen. Olipa kyse osallistumisesta yhteiskunnalliseen toimintaan tai kampanjoinnista äänestämisen puolesta, yhdessä voimme auttaa demokratiaa toimimaan Euroopan unionissa.