<
>

Week van de waarheid voor NBA-potentieel Jesse Edwards: "Het gaat de langste avond van mijn leven worden"

De spanning loopt op in de laatste week tot aan de NBA Draft. Jesse Edwards is heel even thuis om tot rust te komen en met zijn familie de NBA-interesse af te wachten. Woensdag en donderdag staat de NBA Draft op het programma, dan weet Edwards hoe concreet de interesse is.

"Eindelijk rust", zucht Edwards als hij op de bank ploft in Amsterdam. "Elf workouts in twintig dagen, overal in Amerika. Ja, ik ga nu echt even chillen". Nog geen twee uur eerder is de 22-jarige Amsterdammer geland op Schiphol, rechtstreeks vanuit Toronto, waar hij op proef was bij Toronto Raptors.

De afgelopen maand is Edwards kriskras door Amerika gevlogen om bij verschillende NBA-ploegen mee te trainen en te spreken. Het leven bestond uit trainen en vliegen, samen met een reiskoffer. "Één keer heb ik vier dagen rust gehad tussen workouts", vertelt Edwards.

Gesprekken met NBA-grootheden Gregg Popovich en Brad Stevens

Bij sommige teams is de spelersgroep op vakantie, maar de coaching staf is wel aanwezig om de mogelijke nieuwe aanwinsten eens goed te bekijken. Ook ziet Edwards Jaylen Brown en Jayson Tatum trainen op het veld naast hem, die op dat moment nog volop spelen in de play-offs. En spreekt hij met Brad Stevens, de President of Basketball Operations van Boston Celtics.

"Brad Stevens zei mij expliciet dat mijn rol in de NBA is om alley-oops te ontvangen, te rebounden en boven de ring te spelen", vertelt Edwards over het gesprek met de beleidsmaker van de Celtics.

Ook bij Miami Heat zitten coach Erik Spoelstra en directeur Pat Riley langs de zijlijn. "Dat zijn wel echt even grootheden. Enorm vet dat die dan naar je spel willen kijken", zegt Edwards enthousiast.

Maar bij San Antonio Spurs is het coach Gregg Popovich die te tijd neemt voor het Nederlandse talent. De coach is al sinds 1996 hoofdverantwoordelijk bij de Spurs en heeft de meeste overwinningen van alle NBA-coaches ooit. "Echt vet, man. Het is echt iemand anders tegen wie je dan praat", herinnert Edwards zich.

Vijf Nederlanders kijken donderdag gespannen

Voor het eerst sinds 2009 zijn er Nederlanders die kans maken om uitgekozen te worden in de NBA Draft. In twee rondes van ieder dertig keuzes kunnen de teams het talent naar keuze ‘claimen’, waardoor zij de enige ploeg zijn die het talent een contract mogen aanbieden. Dit jaar zijn er 60, maar 58 keuzemogelijkheden. Twee picks minder, omdat Phoenix Suns en Philadelphia 76ers zijn gestraft voor het overtreden van het NBA-regelement.

Ook voor Edwards gaat het een verrassing zijn. "Ik weet het echt niet. Het gaat zweten worden op de dag zelf. Er is mij verteld dat het de langste avond van mijn leven gaat worden."

Quinten Post, Malevy Leons, Tristan Enaruna, Yannick Kraag en Jesse Edwards staan allemaal in de ESPN top 100 en worden genoemd in mogelijke keuzes in de NBA Draft. De verwachting is wel dat zij, als ze geselecteerd worden, laat worden gekozen. In ieder geval in de tweede ronde.

Een paar weken na de NBA Draft begint de NBA Summer League. Hier spelen de nieuwe talenten verschillende wedstrijden, om een daadwerkelijk NBA contract af te dwingen. Ook spelers die niet gekozen worden in de NBA Draft, kunnen deelnemen aan de Summer League voor één van de NBA-ploegen.

De verwachting is, ook al worden de Nederlanders niet uitgekozen in de NBA Draft, dat ze wél allemaal gaan uitkomen in de NBA Summer League. Op die manier zouden ze alsnog een contract bij een NBA-ploeg kunnen afdwingen, als zogenaamde undrafted player.

De NBA Draft is LIVE te zien op ESPN. Woensdag is de eerste ronde vanaf 00.00 uur te zien op ESPN 1. De tweede ronde van de NBA Draft is donderdag vanaf 22.00 uur ook LIVE te zien op ESPN 1.