İçeriğe atla

Yıldız Geçidi mitolojisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yıldız Geçidi mitolojisi

[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıldız Geçidi cihazı

[değiştir | kaynağı değiştir]
Yıldız Geçidi

Yıldız Geçidi, üzerinde değişik semboller bulunan daire şeklindeki cihazın adıdır. Daire üzerinde sembollerin yanı sıra, sembollere kilitlenen dişler de vardır. Her sembol bir takımyıldızı simgeler. Takımyıldızların şekillerini biliyorsanız, Kral, Orion, Akrep takımyıldızlarını Yıldız Geçidi üzerinde kolaylıkla bulabilirsiniz. Her yedili sembol dizisi uzayda başka bir Yıldız Geçidi'ni yani daire şeklinde cihazı ifade eder. Telefon gibi numara yerine sembolleri girince o sembollere sahip olan geçide bağlantı kurulur (Semboller Yıldız Geçit'lerinin yakınlarında bulunan DHD adlı kumanda panelinden girilir.)

Kadimler, Yıldız Geçidi evreninde yaşayan çok gelişmiş bir insan ırkıdır. Onlar Samanyolu Gökadası'nda "Kadimler" veya Lanteans (Lantiyalılar) olarak da bilinirlerdi, Pegasus Gökadası'nda ise Alterans (Aleteranlar) ismiyle tanınıyorlardı, kendi dillerinde ise kendilerine Anqueetas diyorlardı. Dizinin mitolojisine göre, Kadimler bugüne kadar var olan en gelişmiş ırklardan birisidir, Samanyolu Galaksisi'nde insanlar ortaya çıkmadan milyonlarca yıl önce Kadimler başka bir galakside yaşamış ve teknoloji alanında çok ilerlemişlerdir. Gezegenenler ve gökadalar arası yolculuğu mümkün kılan dev halkaları, yani Yıldız Geçidi'ni icaat etmeleri ile de bilinirler. Karşılaştıkları bir salgın sebebiyle fiziksel yaşamı terk edip varoluşun daha yüksek bir mertebesine yükselmişlerdir. Insanlar da dahil olmak üzere kendilerinden düşük seviyedeki diğer canlılara doğrudan müdahale etmeyi tercih etmemişlerdir.

SG-1 "Small Victories" bölümünden, Thor adlı Asgard

Asgard, bilimkurgu dizisi Yıldız Geçidi SG-1 ve Yıldız Geçidi Atlantis'in çok gelişmiş ve yardımsever bir ırkıdır. Onların ilk olarak SG-1'de, "Thor's Hammer" adlı bölümde adları geçti ve ilk olarak "Thor's Chariot" adlı bölümde görüldüler. Asgard'lar teknolojik güç açısından, Dünya'nın Goa'uld'lara karşı verdiği mücadelede en önemli müttefiklerinden birisidir. Dizide Asgard karakterleri, kuklalar ve bilgisayar ortamında hazırlanan görüntüler yoluyla oluşturulmaktadır.

Ascension (Yükseliş)

[değiştir | kaynağı değiştir]

Yükseliş; kendisini yeterince geliştirebilen birisi, fiziksel vücudundan kurtularak daima varlığın daha yüksek bir seviyede saf enerji olarak bilgiyle dolu yaşayabildiği ve güç sağlayabildiği bir süreçtir. Akıllılık ve bilginin kesin bir düzeyini başarmanın direkt sonucu olarak ortaya çıkabilen zihinsel, manevi veya evrimsel bir aydınlanmadır. Kadimler yok olma tehdidini önlem için Yükselişi bir kurtuluş olarak görüyorlardı, fakat Dünya ve Jaffa ırkı için Yükseliş fazla ceznedici değildi. Yükseliş kavramı ilk olarak SG-1'de "Maternal Instinct" adlı bölümde kullanıldı, daha sonra Yıldız Geçidi SG-1 ve Yıldız Geçidi Atlantis'te merkezi bir tema haline getirildi.

Kurgusal Yıldız Geçidi evreninde insan ırkına verilen isimdir.Goa'uldlar tarafından insanlar Dünya'dan diğer gezegenelere götürülmüştür.

SG-1 mitolojisi

[değiştir | kaynağı değiştir]

Dört Büyük Irk İttifakı

[değiştir | kaynağı değiştir]

Nox, Stargate evreninde P3X-774 adlı gezegende yaşayan yaşamsever bir ırk.[1] İlk olarak Stargate SG-1 televizyon dizisinin The Nox bölümünde gözüktüler.[1] Önceden Asgard, Kadimler ve Furlingler ile oluşturulan "Dört Büyük Irk İttifakı" üyesidir.[2] Noxlar yüzlerce yıllık geçmişe sahip bir ırktır.

Unas, Stargate evreninde ana dünyaları P3X-888 adlı gezegen olan ve Stargate SG-1 televizyon dizisinde ilk olarak Thor's Hammer bölümünde görülen artırabilir rejeneratif yeteneklerine sahip olan sürüngen yüzlü ırk. Eski ve ilkel bir görünüme sahip olan Unaslar, büyük fiziksel güce sahip olduklarından dolayı[3] çoğu kez Goa'uld ve İnsanlar tarafından istismara maruz kalmıştır.[4] Goa'uld tarafından ilk olarak simbiyotik ilişkiye girilen ırktır.

Furling, Stargate SG-1 televizyon dizisinin The Fifth Race bölümünde geçen Asgard, Kadimler ve Nox tarafından[5] oluşturulan "Dört Büyük Irk İttifakı" üyesi bir ırktır.[2] Fakat dizide kendilerinden nerede ise hiç bahsedilmedi. Paradise Lost bölümünde Harry Maybourne, Jack O'Neill ile birlikte Furling teknolojisi olan ışınlama kemeri ile bir ütopik koloniye ulaştı.[6] Bölümde Furling iskeletlerine yer verilmesi düşünülüyordu ama üretimin fazla pahalıya mal olmasından dolayı vazgeçildi.[7] Başka bir nedeni ise isimlerinden dolayı sevimli ve şirin yaratıklar şeklinde gösterilmeleri gerekmekteydi.[7]

Atlantis mitolojisi

[değiştir | kaynağı değiştir]

Kopyalar, bilimkurgu dizisi Yıldız Geçidi Atlantis'te görülen, insan formunda olan ve birçok insan özelliği taşıyan kurgusal bir ırktır. Kopyalar, Yıldız Geçidi Atlantis'in üçüncü sezonunda yayınlanan "Progeny" adlı bölümde tanıtılmıştır. Orijinal adları Hindu mitolojindeki iblislere dayanır.

Wraithler, bilimkurgu televizyon dizisi Yıldız Geçidi Atlantis'te yer alan yabancı yaratıklardır, ilk olarak pilot bölüm olan "Rising"de görülmüşlerdir. Onlar, insanların yaşam gücünü emerek beslenirler ve Pegasus gökadasında Wraith'lerin baskın bir gücü vardır. Yıldız Geçidi Atlantis'in ilk bölümünde ana karakterler Wraith'ler tarafından ezici bir saldırıya uğramıştır ve hayatta kalmak için bir yol bulmaya odaklanmışlardır.

Dizideki tüm Writh'ler insanlar tarafından adlandırılır, bugüne kadar hiçbir Wraith ismini açıklamamıştır. John Sheppard yakalanan çoğu Wraith'e komik ve cinsine özgü Dünya isimleri verir. Dizide savaşçı olmayan birçok Wriath'i James Lafazanos, dişi Writh'leri ise genellikle Andee Frizzell canlandırdı. James Lafazanos dizinin 2. sezonundan itibaren Wraith'leri canlandırmayı bıraktı. Diğer erkek Wraith'ler ise Christopher Heyerdahl (sezon 3 itibarıyla), Jeffrey C. Robinson (sezon 2), Dan Payne (sezon 3), James Bamford (sezon 3), Brendan Penny (sezon 4) ve Tyler McClendon (sezon 5) tarafından oynandı.

SGA "Rising Part 1" bölümünden, Athos halkının insanlar

Athoslular, televizyon dizisi Yıldız Geçidi Atlantis'te yer alan hayalî bir insan ırkıdır. Athoslular tarımla uğraşan teknolojik bakımdan gelişememiş bir toplumdur. Liderleri Teyla Emmagen'dır. Atlantis ekibi bu gezegene geldiğinde Wraith saldırısına uğradılar, daha sonra Athoslular'la birlikte Atlantis'e saklandılar ve tehlike geçince yeniden anakaraya döndüler. Athoslular uzun yaşayabilmek ve gelişebilmek için Wraithler'in dikkatini üzerlerine çekmemek zorundadırlar. Athoslular zeki bir toplumdur, hatta bazıları Wraithler'in önceden gelebileceğini hissetmektedir. Athoslular Yıldız Geçidi'ni kullanarak ticaret yapmaktadır veya dostça ilişkiler kurmak için başka gezegenlere Teyla Emmagen rehberliğinde gitmektedirler.

Universe mitolojisi

[değiştir | kaynağı değiştir]

Stargate Universe, milyonlarca yıl önce insansız yolculuğa başlamış olduğu varsayılan Kadim gemisi Destiny'de geçmektedir. Kadimler, evrenin uzak yerlerindeki yaşamı araştırmak için gönderdikleri bu gemiye belli zaman sonra keşfetmek için gelmeyi planlıyorlardı. Fakat yükselmek ile meşgul olduklarında bu planlarını unuttular. Daha önceden de birkaç gemiyi başlangıç amacıyla Stargate evrenine gönderilmişlerdi. Gemiye ulaşmak için daha önce hiçbir Stargate serisinde geçmemiş olan dokuz sembollü adresi tuşlamak gerekmektedir.[8]

  1. ^ a b Charlie Correll writers Hart Hanson. "The Nox". Yıldız Geçidi SG-1. 1. sezon. § 8. Showtime. 
  2. ^ a b Jonathan Glassner writers Robert C. Cooper. "The Torment of Tantalus". Yıldız Geçidi SG-1. 1. sezon. § 10. Showtime. 
  3. ^ Peter DeLuise writers Peter DeLuise. "Enemy Mine". Yıldız Geçidi SG-1. 7. sezon. § 7. Sci Fi Channel. 
  4. ^ Peter DeLuise writers Martin Wood. "Beast of Burden". Yıldız Geçidi SG-1. 5. sezon. § 7. Sci Fi Channel. 
  5. ^ David Warry-Smith writers Robert C. Cooper. "The Fifth Race". Stargate SG-1. 2. sezon. § 15. Sky1. 
  6. ^ William Gereghty writers Robert C. Cooper. "Paradise Lost". Stargate SG-1. 6. sezon. § 15. Sky1. 
  7. ^ a b "Paradise Lost"'un DVD'deki yorumsal gösterimi.
  8. ^ Sumner, Darren & Read, David (5 Nisan 2008). "Stargate Universe Revealed!" (İngilizce). GateWorld. 5 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2008.