İçeriğe atla

Paçalı şahin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Paçalı şahin
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Falconiformes
(Gündüz yırtıcı kuşları)
Familya: Accipitridae (Atmacagiller)
Alt familya: Buteoninae (Şahinler)
Cins: Buteo
Tür: B. lagopus
Buteo lagopus
Pontoppidan, 1763
Paçalı şahin yaşam alanı.
Buteo lagopus

Paçalı şahin (Buteo lagopus), atmacagiller (Accipitridae) familyasına ait bir yırtıcı kuş türü.[1]

Üreme mevsimi boyunca Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'nın arktik ve subarktik bölgelerinde bulunur ve kış için güneye göç eder. Tarihsel olarak, John James Audubon'un The Birds of America gibi eserlerde “kaba bacaklı şahin” olarak da bilinir.

Yuvalar tipik olarak uçurumlarda, kayalıklarda veya ağaçlarda bulunur. Kavrama büyüklükleri yiyecek mevcudiyetine göre değişir, ancak genellikle üç ila beş yumurta bırakılır. Açık arazide avlanırlar, öncelikle küçük memeliler, özellikle lemmingler ve tarla fareleri ile beslenirler. Kerkenez, uçurtma ve osprey ile birlikte, düzenli olarak havada asılı kalan birkaç yırtıcı kuştan biridir.[2]

Bu oldukça büyük yırtıcı tür 46–68 cm (18-27 inç) boyunda olup kanat açıklığı 120 ila 153 cm (47 ila 60 inç) arasındadır. Bireyler 600 ila 1.660 g (1,32 ila 3,66 lb) ağırlığında olabilir ve dişiler tipik olarak erkeklerden daha büyük ve ağırdır.

Yetişkinlerde ağırlıklar yazdan kışa artıyor gibi görünmektedir, erkeklerde ortalama 822 ila 1.027 g (1. Erkeklerde 812 ila 2,264 lb) ve dişilerde 1.080 ila 1.278 g (2,381 ila 2,818 lb).

Buteo cinsinin üyeleri arasında altıncı en ağır, beşinci en uzun ve dördüncü en uzun kanatlıdır. Yetişkinlerde standart ölçümler arasında kanat akoru 37. 2-48,3 cm (14,6-19,0 inç), kuyruk 18,6-25,5 cm (7,3-10,0 inç), culmen 3,2-4,5 cm (1,3-1,8 inç) ve tarsus 5,8-7,8 cm'dir (2,3-3,1 inç).[3]

Tüyler ağırlıklı olarak kahverengi ve beyazdır ve genellikle yüksek derecede beneklenme gösterir. Çoğu tüyde geniş kahverengi bir göğüs bandı bulunur ve beyaz kanat altı ile kontrast oluşturan kare şeklindeki koyu renkli karpal yama, açık morf bireylerde kolayca tanımlanabilen bir özelliktir. Açık ve koyu morflarda, erkeklerde ve dişilerde ve yetişkinlerde ve yavrularda çok çeşitli tüy desenleri sergilenir. Belirli tüy varyasyonlarını ayırt etmek için kapsamlı saha deneyimi gereklidir.

Daha yaygın Palearktik ve Nearktik kuzenleri olan bayağı şahin (Buteo buteo) ve kızıl kuyruklu şahin (Buteo jamaicensis) ile karşılaştırıldığında, biraz daha büyüktür, ancak ikincisi tarafından ağır basabilir.

Boyları 50–60 cm, kanat açıklıkları yaklaşık 130 cmdir. 4 yumurta bırakırlar. Küçük memeliler ve leşlerle beslenirler.

Buteo cinsi tipik olarak geniş kanatlı, yırtıcıdır. Bayağı şahine kıyasla daha uzun kanatlıdır ve görünüş olarak kartallara benzerler. Çok değişik tüyleri vardır ama tipik olarak üst taraftaki tüyler kahverengi alt taraftakiler soluk renklidir. Karnında ve bileklerinde koyu renk yamalar vardır. Baş soluk renklidir. Kuyrukları beyaz olup uçlarına doğru koyu renk bantlar görülür.kartallar gibi vahşilerdir

Avrupa'nın kuzeyi, Asya ve Kuzey Afrika'da ürerler. Kışları güneye göç ederler.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ "Şahin - Türkiye". www.netfotograf.com. 11 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2024. 
  2. ^ "Paçalı Şahin". ebird.org. 
  3. ^ "Paçalı Şahin". ornito.org.