İçeriğe atla

Mount & Blade: Ateş ve Kılıç

Vikipedi, özgür ansiklopedi
M&B Ateş ve Kılıç
Mount & Blade: With Fire and Sword kapak görünümü
GeliştiricilerSich Studio,
TaleWorlds
YayımcıParadox Interactive
PlatformMicrosoft Windows
Çıkış NA 3 Mayıs 2011
TürRol yapma oyunu
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Mount & Blade: Ateş ve Kılıç (İngilizce: Mount & Blade: With Fire & Sword), Yeni Çağ temalı bir rol yapma video oyunudur.[1] TaleWorlds'ün izniyle Sich Studio ismindeki bir Rus firması tarafından geliştirilmiş olan oyun, esasen 2008 senesinde yayımlanan Mount & Blade oyununa ait bağımsız bir genişleme paketidir. Paradox Interactive tarafından 3 Mayıs 2011 tarihinde tüm dünyada satışa sunulmuştur. 17. yüzyıl Avrupa'sında geçen hikâyede bazı karakterler, Nobel ödüllü yazar Henryk Sienkiewicz'ın Ateş ve Kılıç isimli kitabından birebir alınmıştır.

17. yüzyıl Avrupa'sında geçmektedir. Harita Karadeniz'den İskandinavya'ya kadar uzanır. Oyun içindeki haritadaki şehirler gerçek mimari şekilleriyle küçültülmüştür. Şehirler devasa boyutlardadır. Binalar ve iç yapıları oldukça detaylıdır. Şehirler gizli yer altı mahzenleri/tünellerine sahiptir. Her kültürün kendisine has mimari özellikleri vardır. Örneğin kilise, cami gibi kutsal mekanlar mevcuttur. Mount & Blade: Warband'ın aksine kale kuşatmalarında birden fazla merdiven bulunur. Kale kuşatmaları gelişmiş durumdadır. Oyuna rüşvet verebilme ve yemek arabalarını zehirleyebilme özellikleri eklenmiştir. Yeni animasyonlar mevcuttur. Oyunda Mount & Blade ve Mount & Blade: Warband'ın aksine tüfekler, tabancalar ve el bombaları kullanılabilir. Yeni SkyBoxlar mevcuttur. Askerler sadece acemilikten, kıdemli ve seçkin olarak terfi edebilir ancak zırhları ve silahları istenildiği gibi değiştirilebilir. Para yatırma, faiz, bankacılık sistemleri de mevcuttur. Oyunda üç farklı senaryo bulunur. Oyuncu bu üç senaryodan istediğini seçebilir.

Oyun 17. yüzyıl Avrupa'sında geçer. Oyuncu Avrupa hakimiyetini almak için bir mücadele verir. Bu yapımın diğer oyunlardan farkı ise ilk kez gerçek krallıkların kullanılmasıdır.

Oyunda 5 krallık bulunur. Bunlar:

Kazak Atamanlığı

[değiştir | kaynağı değiştir]

Kazak Hetmanlığı, Ataman Bogdan Hmelnitski tarafından yönetilen bir Ukrayna bölgesidir.

Zaporojya Kazakları özgürlükleri için Polonya ile savaşmaktadır. Hetman Boğdan, Rusya Çarlığı'ndan herhangi bir Polonya tehdidine karşı yardım almak zorunda kalır. Kazan Hetmanlığı ile Rusya Çarlığı birlikte Lehistan-Litvanya Birliği'nin üstüne yürüyeceklerdir.

Lehistan, Polonya Krallığı ya da Lehistan-Litvanya Birliği olarak da bilinir. Kral Jan Kazimierz'in yetkisi altındadır. Bu bölge üç farklı ırk barındırır. Bunlar, Lehler, Litvanyalılar ve Ukraynalılar. Lehistan, Kanatlı hüssar süvarileri ile ünlenmiştir.

Rusya Çarlığı

[değiştir | kaynağı değiştir]

Rusya, Çarların kontrolü altındadır. Oyunda Rusya Çarlığı'nın hakimiyeti Romanov Hanedanı'ndan Çar Aleksey Mihailoviç'in altındadır. Rusya Çarlığı, Lehistan'dan kaybettikleri toprakları geri almak için savaşır.

İsveç Krallığı

[değiştir | kaynağı değiştir]

İsveç Krallığı, sabırlı bir şekilde Rus-Leh çatışmasının yenik tarafını fethetmeye hazırlanan tüfekçiler ve süvari ordusuna sahiptir. İsveçliler hiç saraylarında veya evlerinde durmaz hep komşu ülkelerin sınırlarında devriye gezerler. İsveç Krallığı, o dönem Kral Carl Gustaf'ın önderliğindedir.

Kırım Hanlığı

[değiştir | kaynağı değiştir]

O dönem müttefikler arasında sıkışıp kalan bir hanlık. İslâm Giray Han tarafından müttefikler sayesinde güçlenen Kırım Hanlığı, Rusya Çarlığı ve Lehistan tarafından kollanmakta ve yakında kendini çaresiz ve savunmasız bulacaktır. Kırım Hanlığı gelecekte, Kazak Atamanlığı'na ihanet etmeye zorlanabilir.

Ateş ve Kılıç tıpkı Warband gibi 64 kişiye kadar desteklenen çoklu oyuncu moduna sahiptir. Ve Warband'ın 7 farklı oyun moduna karşılık Ateş ve Kılıç yeni bir oyun moduna daha sahiptir. Captain Deathmatch adına sahip olan bu modda her kişinin eline belli sayıda bot verilir ve istendiği gibi emirler verilip kullanılabilir.

  1. ^ "Ateş ve Kılıç dünya ile aynı anda Türkiye'de". HaberTürk. 6 Mayıs 2011. 13 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2012. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]