İçeriğe atla

Leyla'nın Evi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Leyla'nın Evi
Leyla'nın Evi'nin kapak resmi
YazarÖ. Zülfü Livaneli
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
TürRoman
Yayım2006
YayımcıRemzi Kitabevi
Sayfa272
ISBN975-14-1123-8

Leyla'nın Evi, Zülfü Livaneli'nin 2006 yılında yayımlanan romanı.

Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinden ve Cumhuriyet’in ilk yıllarından günümüze kadar Türkiye'nin yaşadığı toplumsal dönüşümü anlatan, göç ve barınma sorununa odaklanan bir İstanbul romanıdır.

Romanın başkişisi olan yaşlı ve kimsesiz Leyla’nın Boğaz'daki ailesinden kalma yalısının, 2000'li yıllarda hile ile elinden alınmasıyla başlayan kurgu, gazeteci Yusuf'un Cihangir'deki evine konuk oluşu ve gurbetçi bir ailenin kızı Roxy ile tanışması ile devam eder. Leyla, yalının yeni sahipleri, Roxy, yalı komşuları arasındaki ilişkiler ve olaylar işlenir.

Kitap 2015 yılında 64. basımına ulaşmış, 2011 yılında tiyatro oyunu olarak konulmuştur.[1][2]

Eserde, ilk bölüm ben anlatıcı ile okura sunulmuş; daha sonra olaylar tanrısal anlatıcı ile aktarılmıştır. Ancak roman boyunca olaylar farklı bölümlerde okuyucuya farklı karakterlerin gözünden anlatılır.[1]

Romanın baş karakteri Leyla, bir Osmanlı paşasının kızı ile İstanbul’un işgal yıllarında işgalci İngiliz ordusunda görev yapan bir subayın yasak aşkının çocuğudur. Babası, Paşa dedesinin kurduğu bir tuzakta ölürken annesi ise doğumda ölmüş ve Leyla, dedesinin yalısında büyümüştür. "Piç" olarak anıldığından okula gidememiş; ancak evde çok iyi bir eğitim almıştır. Dedesinin ölümünden sonra yalı el değiştirse de o, avludaki küçük bir evde yaşamayı sürdürür. Ancak yalıyı evin eski vekilharcı Ali Yekta Bey'in sonradan görme oğlu satın alınca onu sahte bir rapor ile evden çıkarırlar. Sokakta kalan Leyla, evi terk etmeyip gururlu, kendinden emin tavrıyla bahçe kapısının önünde bekler.

Yalı bahçıvanın oğlu olan genç gazeteci Yusuf, çocukluğundan beri tanıdığı Leyla'yı Cihangir'deki evinde misafir eder. Leyla böylece Yusuf'ın kız arkadaşı Roxy (Rukiye) ile tanışır. Roxy, işçi olarak çalışmak üzere Almanya'ya göç etmiş bir ailenin kızıdır. Aile baskısından kaçıp küçük yaşta seks modelliği yaparak para kazanmaya; Rukiye olan adının yerine Roxy adını kullanmaya başlamıştır. Hip-hop şarkıları yazıp söyleyen Roxy, Türkiye'ye bir hip hop grubu ile gelmiş ancak müzikte başarılı olamamış; bu sırada Yusuf'la tanışıp onunla yaşamaya başlamıştır. Roxy, başlangıçta Leyla'yı evde istemez ancak zamanla aralarında olumlu bir ilişki gelişir.

Yalının yeni sahibi Ömer Cevheroğlu yalıda tadilat yapıp eski olan her şeyi yenilerken, eskiden yalıda uşak olan ve tek hayali o yalıda büyük bir odada yaşamak olan babası Ali Yekta Bey oğluna engel olamaz. Oğlu ile gelini Necla'nın konuşmalarından yalıda istenmediğini anladıktan sonra intihar eder.

Ev, tekrar Leyla'nın olur ancak tadilat sırasında eşyaları evden atılmış, o eşyalar kendisine "gavur" diyen mahalleli tarafından yağmalanmıştır. Leyla artık oraya dönmek istemez, tekrar Yusuf'un evine döner. Bu arda Yusuf ile Roxy'nin bir kızları olur ve adını Leyla koyarlar. Günler sonra eve gelen Leyla orayı evi eskisi gibi bulur çünkü mahalleli yalının lanetinden nasiplenmemek adına evi temizleyip eşyaları getirmiştir. Artık ömrünün sonuna gelen Leyla, torunu Leyla'ya bir mektup bırakıp bu dünyadan ayrılır.

  1. ^ a b Özen, Neriman Nüzket. "Alamancı Rukiye'den Hip Hop'çu Roxy'ye Leyla'nın Evi Romanının Kültürel Öğeler ve Yabancılık Kavramları Bağlamında Analizi". 2 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2024. 
  2. ^ Boran, Metin (17 Şubat 2011). "Tiyatro Kare'de Leyla'nın Evi". Evrensel.net. 2 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2024.