Kullanıcı mesaj:TuğçeKılıçç
Konu ekleKaynak sorunu
[kaynağı değiştir]Öncelikle Vikipedi'ye hoşgeldiniz. Açmış olduğunuz Nitel metotlar sayfası (prensip gereği açıklayıcı başlıklar tercihimiz olduğundan ismini Nitel araştırma metotları olarak değiştirdim, ama eski adı da hâla oraya açılıyor) Türkçe Vikipedi'de eksikliği hissedilen bir sayfaydı. Ancak o sayfadaki kaynaklandırma sıkıntılı. Rica edersem Vikipedi:Kaynak gösterme sayfasına çabucak bakıp hangi kaynağın hangi cümle için olduğunu belirtebilir misiniz?
Maddeye sizden ve küçük düzeltmeler yapan benden başka kimse dokunmadığına göre bu işi sadece siz yapabilirsiniz. İyi çalışmalar. --SplendidSnowLeopardheyyo! 13.55, 27 Haziran 2020 (UTC)
Sosyolinguistik
[kaynağı değiştir]- Merhaba. Oluşturmuş olduğunuz Sosyolinguistik maddesi, hâlihazırda mevcut bulunan Toplumdilbilim maddesiyle birleştirilmiştir. Katkılarınız için teşekkürler, iyi çalışmalar. Dr. Coalmesaj 01.38, 28 Haziran 2020 (UTC)
Hoş Geldin!
[kaynağı değiştir]Türkçe Vikipedi'ye hoş geldiniz, TuğçeKılıçç! Katkılarınız için teşekkür ederiz. Ben Seninbey ve bir süredir Vikipedi'de değişiklikler yapıyorum, bu yüzden herhangi bir sorunuz varsa, mesaj sayfama bir mesaj göndermekten çekinmeyin. İşte size yardımcı olabilecek bazı sayfalar:
- Hakkında
- Madde sihirbazı
- Yardım sayfaları
- Yeni bir sayfa nasıl yazılır
- Wikimedia topluluğunda neler olup bittiğini keşfedin
Ayrıca, konuşma sayfalarında bir mesaj gönderdiğinizde, dört adet tilde kullanarak adınızı imzalamanız gerekir. (~~~~); Bu otomatik olarak kullanıcı adınızı ve tarihinizi yazacaktır. Umarım burada düzenleme yapmaktan zevk alırsınız. Kolay gelsin! Yunusemresahin94 (mesaj) 13.48, 28 Haziran 2020 (UTC)
Dil
[kaynağı değiştir]Öncelikle teşekkür ederim, ben madde yazmakla alakalı bir şey sormalıyım sanırım , dil hakkında sayfa hazırlamak istiyorum ama hangi madde üzerine yazacağımı belirleyemiyorum, anasayfadaki portallar yardımıyla dil başlığına bakabildim ama bağlantısı olmayan başlıklar hakkında pek içerik bulamadığım için yazamıyorum. Eğer dil başlığında öneriniz varsa yapmaya çalışacağım, tekrardan teşekkür ederim. TuğçeKılıçç (mesaj) 14.53, 28 Haziran 2020 (UTC)
- Merhabalar! Eğer genel dil olgusu üzerine sunmak istediğiniz katkılar varsa, akla ilk gelen madde tabii ki dil. Daha özgül başka birtakım konular hakkında yazmak isterseniz de, sizce uygun olabilecek madde adlarını aratmanızı tavsiye ederim. O isimde olmasa bile, ilişkili içeriği bulunan maddeler arama sonuçlarında görüntülenecektir. Diğer yandan, kategoriler üzerinden inceleme yapmak da iyi bir başlangıç fikri olabilir diye düşünüyorum: Örneğin dil kategorisi. Fakat alışma sürecinde herhangi bir zorluk yaşarsanız bana mesaj sayfamdan ulaşabilir veya burada da mesajınızın herhangi bir yerinde
{{seslen|Dr. Coal}}
yazarak bana bildirim gelmesini sağlayabilirsiniz. Dilerseniz konuya uygun madde aramanıza katılabilirim. Keyifli çalışmalar dilerim, Vikipedi'ye tekrar hoşgeldiniz. Dr. Coalmesaj 16.26, 28 Haziran 2020 (UTC)
Kaynakça koyma
[kaynağı değiştir]Temsilî demokrasi sayfasındaki çabalarınız için teşekkür ederim. Dersinizi çalışmışsınız ve nasıl kaynak ekleneceğinizi öğrenmişsiniz. Öğrenmeniz gereken sadece 1 şey kalmış, o da şu ki;
- Kaynakların listesini tek tek yazmakla uğraşmayın. Vakit kaybı olmanın yanı sıra gereksiz yer kaplayacaklar ve sayfanın altında aynı kaynaklar düzensiz bir şekilde tekrardan dizilecek. Sizin tek yapmanız gereken "Kaynakça" başlığının hemen altına {{kaynakça}} yazmak. Hepsi bu. Yapmaya çalıştığınız şeyden çok daha kolay ve zahmetsiz yani aslında.
O sorunu da ben çözdüm. (saniye bile almadı aslında)
İyi Vikiler! --SplendidSnowLeopardheyyo! 22.52, 28 Haziran 2020 (UTC)
Anladım, önerileriniz için çok teşekkür ederim. TuğçeKılıçç (mesaj) 03.47, 29 Haziran 2020 (UTC)
Kişiye ait genel bilgilerin belirtildiği şablonlar hakkında
[kaynağı değiştir]Merhaba ben Tuğçe, kısa bir süredir madde geliştirmeye ve katkı sağlamaya çalışıyorum ancak bazı sorularım var. Bu konuda da destek alabileceği bazı yazdım sayfalarına ve kişilere danışıyorum. Bahsetmek istediğim ley kişisel genel bilgilerin yer aldığı sayfa ve o sayfaya şablonların nasıl eklendiği konusu. Örneğin 'bu kullanıcı' ifadesiyle başlayan ifadeleri elde edebilmem için yapmam gereken şeyler mi var uzun süredir yazmak ya da yardım sayfalarından olmak gibi. Demek istediğim şey bu şablonları nasıl kullanabilirim? Veya kullanabilir miyim? Eğer kullanabilirsem nasıl eklemem gerekir bunları merak ediyorum çünkü genel bilgilerimin ve görüşlerimin belirtildiği bir sayfa hazırlamak istiyorum. Ama eğer bunun için bahsettiğim gibi bir profesyonellik ya da başka bir şey gerekiyorsa en azından onu öğrenmek istiyorum. Umarım çok basit ya da mantıksız bir şey sormamışımdır ve yine umarım cevaplarsınız :) TuğçeKılıçç (mesaj) 19.58, 19 Temmuz 2020 (UTC)
- Merhabalar. Öncelikle hoşgeldiniz. Bahsettiğiniz şablonlar kullanıcı kutuları. Ne olduklarına ve nasıl kullanıldıklarında Vikipedi:Kullanıcı kutuları sayfasından bakabilirsiniz. Soru sormaktan çekinmeyin. Başarılar dilerim. — HazanEvet benim? 20.11, 19 Temmuz 2020 (UTC)
Vikipedi projeleri
[kaynağı değiştir]Merhaba ben Tuğçe, kısa bir süredir Vikipedi başlıklarını geliştirmek ve yeni başlıklar oluşturmak için uğraşıyorum ama çok küçük detayları bile bilmiyorum. Örneğin kendimi tanıtabileceğim bir sayfam yok ve bu mesajı doğru yerden mi atıyorum hala emin değilim ayrıca bunu bile atmak için fazlaca uğraştım :) Asıl somak istediğim şey Vikipedi projeleri. Katılmak istediğim projelere nasıl ulaşacağımı bilmiyorum. Katılıp katkı sağlamak istiyorum- örneğin Vikipedi proje sayfalarından biri olan siyaset gibi- ama katılımcı listesine adımı ekleyemiyorum. Bu noktada ne yapmam gerektiği hakkında hiç fikrim yok ve umarım yardımcı olursunuz :) TuğçeKılıçç (mesaj) 19.51, 19 Temmuz 2020 (UTC)
- Selamlar Tuğçe, öncelikle hoşgeldiniz ve geç cevap için üzgünüm, bir süre aktif olamadım. :) Vikipedi'de kendinizle ilgili bilgileri verebileceğiniz sayfa bu sayfa. Ancak sayfanızı oluşturmadan önce burayı okumanızda fayda var. :) Genel anlamda Vikipedi'de kendi sayfam dediğiniz yerde bile bazı şeyleri paylaşmamaya dikkat ediyoruz. Projelere gelirsek projeleri bulabileceğiniz toplu bir şablon var; Şablon:Vikiprojeler. Aktif olan projeler mevcut ama hepsi aktif değil. Siyaset projesine katılımcı olarak isim ekleyememeniz doğal, başlangıç için biraz zormuş, ben sizin yerinize ekledim. Ancak aklınızda olsun, katkı yapmak için projelere dahil olmak da şart değil. Başka sorularınız olursa yine mesaj sayfamdan ulaşabilirsiniz. İyi vikiler. ----anerka'ya söyleyin 20.52, 23 Temmuz 2020 (UTC)
İşbirliği projeleri hakkında
[kaynağı değiştir]Merhaba, ben Tuğçe. Yakın zamanda siyaset projesine katıldım ve katkı yapmak için çabalıyorum. Şimdi ise işbirliği projelerine katılım hakkında bir şey sormak istiyorum. Siyaset projesi kapsamında işbirliğine katılmak için sağlamam gereken bir profesyonellik şartı var mı? Açıkçası kısa bir süredir Vikipedi için madde hazırlamaya çalışıyorum ve bu tarz işbirliklerine katılmak için davet mi almam gerekir veya aynı zamanda bu tarz davetler için profesyonel mi olmalıyım? Yeni maddeler hazırlamak ve diğer maddeleri geliştirmek için bir şeyler yapmak istiyorum, elimden geldiğince yapıyorum da ama dediğim gibi işbirliklerini de öğrenmek istedim. Eğer katılmam için bahsettiğim gibi şartlar yoksa katılmak ve yazmak istiyorum. Sizin adınızı da siyaset projesinin bu ay için belirlenen işbirliğinde gördüğüm için yazıp sormak istedim. Umarım yardım edersiniz :) TuğçeKılıçç (mesaj) 19.02, 7 Ağustos 2020 (UTC)
- Merhaba ve hoşgeldiniz @TuğçeKılıçç. Öncelikle şunu belirteyim ki, Vikipedimizde herkes bir zamanlar acemi idi. Bu kimseyi katkı yapmaktan alıkoymadı. Hata yapmaktan çekinmeyin, düzeltilir diyoruz. Ama kısaca göz attığımda görüyorum ki özenli ve iyi niyetli bir vikipedist olmaktasınız zaten. Önemli olan öğrenmeye açık olmak, o da sizde var. Elbette biyolog olmadan biyoloji biliminin derinliklerine dalmak mantıklı olmaz; yani hepimiz bir yandan özgürce de olsa sınırlarımızı kendimiz çizerek katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Henüz okumadıysanız Vikipedi:Beş temel taş sayfasını okumanızı öneririm. Ardından yine o sayfada "Ayrıca bakınız" altındaki ve "Politika ve yönergeler" şablonundaki linklerden önemli gördüklerinize göz atmanız yararlı olacaktır. Sorduğunuz ve sormanız gerektiğini bile bilemeyeceğiniz soruların yanıtlarını bu linklerde bulacaksınız. Editörlükte kolaylık sağlayan bilgilerle de karşılaşacaksınız. Ne yazık ki bir seferde okunabilecek miktarda değil, kendinizi zorlamadan ara ara göz atmayı tercih etmek daha iyi olur.
- Peşin bir bilgi: Kaynaklardaki bilgileri birebir almaktan çok uygun biçimde aktarmaya özen gösteriyoruz. (Telif sorunu olmasa bile.) Ama bunun istisnaları var: Kişinin kitabında veya söyleşisinde belirttiği değiştirilmemesi gereken bir cümle, birebir aktarılabilir, tırnak içinde de yazılabilir. Doğru ifade edilmemesi, yanlış anlaşılmaya neden olmaması adına bazı tanım cümleleri kaynağında yer aldığı gibi birebir alınabilir. Belirtmeye gerek yok ama tabii kaynak vererek.
- Siyaset İşbirliğine gelince. Vikiproje:Siyaset/İşbirliği Projesi nin uzun zamandır nerdeyse kişisel sayfam gibi olmasından memnun değilim, katılabilirsiniz. Tabii ki üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olma şartı aranmıyor. Nerdeyse hiç güncellenmeyen Vikiproje:Siyaset atıl kalmış gibi olsa da, burada dolaşmanızda yarar var, ki bunu kısmen yapmışsınız üye olduğunuza göre. Farketmişinizdir, aylık İBP'ler birbirinin aynı. Asgari ölçüde canlı kalması ve gelişmelerin kayıt altına alınması adına ayda bir yeniliyorum sadece. Yani 2.liğiniz garanti sayılır, beni geçerseniz de çok memnun olurum.
- Açtığınız Fırsat eşitliği maddesini memnuniyetle okudum. Tebrik ve teşekkür ederim. Arkadaşlar çoktan yardımcı olmuşlar zaten, bu destekleri özümsedikçe daha verimli vikipedistler olmaktayız. (Süreç benim için de hâlen işliyor, ee, daha 12 yıl bile bitmedi!) Az önce biçim ve üslup üzerine yaptığım güncellemeyi de inceleyebilirsiniz. Bu ansiklopedide -zorunluluk olmasa da- Vikipedi:Kaynak gösterme şablonlarının kullanılması önemsenir, onu da hallederseniz güzel olur.
- Kategorilendirmede de bir noktaya dikkatinizi çekeyim. Eğer bir maddenin anlam olarak uygun olduğu iki kategoriden biri diğerinin üst kategorisi ise, yalnız alt kategorisini ekliyoruz. Özellikle yazdım, çünkü İngilizcede tüm kategoriler ekleniyor ve Türkçe Vikipedi'de kuralın aynı olduğu zannediliyor yeni editörlük yapanlar tarafından. Örnek olarak, Kategori:Ayrımcılık varken, bunun üst kategorisi olan Kategori:Sosyal eşitsizlik eklemiyoruz. Ama bunun diğer bir alt kategorisi olan Kategori:Ekonomik eşitsizlik ekleyebiliyoruz. İki üst kategorisi olup olmamasına da dikkat etmek gerekiyor. İngilizce maddesine baktığımda Kategori:Eşitlikçilik olduğunu görüyorum, ama bu da eklemediğimiz üst kategori olan Kategori:Sosyal eşitsizlik in üst kategorisi. Maddede henüz yeterli yer bulmadıysa da ileride hak edeceği kategoriler şimdiden eklenebilir. O yüzden 4 kategori daha ekledim.
- Bu arada siyaset şablonu standardımız konusunda da bilgi vereyim. Tartışma:Fırsat eşitliği sayfasına {{VikiProje |Proje = Siyaset |Sınıf = Başlangıç |Önem = Çok }} olarak ekledim. Sınıf yalnız boyut ve biçim şartlarının düzgünlüğü açısından verilmiyor. Verilebilecek sınırlı bilgi olan bir maddede, oluşturduğunuz boyut C sınıfında olabilirdi, ama bu çok yönlü ve çok geniş konuyu yeterince açıklayabilmek kolay değil. Özellikle B sınıfına varabilmesi çok emek isteyen bir sayfa. O yüzden şu an Taslak olmaktan çıkıp başlangıç seviyesinde. Bu demek değil ki gelecekte gelişip sınıf atlayamaz. Önem ise pek öyle değil, nerdeyse hiçbir zaman, yani yeni gelişmelerle önemi değişmedikçe, bir maddenin o proje bağlamında öneminin değişmemesi beklenir. Bu arada birçok madde birden çok sayıda proje şablonuna layık olur ve her bir proje bağlamında önemi ayrı değerlendirilirken sınıfı asla değişmez. Bu arada önem yerel değil, küreseldir, yani Bolu belediye başkanı yerelde "çok" önemli olsa da projemizde "az" olarak geçer. Nacizane benim bu proje kapsamında koyduğum karşılaştırmalı standartlar var, zaman içinde aktarırım. Diğer dillerle birebir aynı olması da gerekmiyor. Ayrıca bakınız: Vikipedi:Vikiproje Madde Değerlendirmesi/Değerler
- Başarılar diliyorum.
- --iazak (mesaj) 10.51, 8 Ağustos 2020 (UTC)
'Fırsat eşitliği'adında hazırladığım sayfa hakkında
[kaynağı değiştir]Merhaba, ben Tuğçe. Daha önceki yardımlarınız için teşekkür ederek fırsat eşitliği sayfam hakkında bir şey istemek için yazıyorum. Fırsat eşitliği sayfama bakıp kaynak sorunuyla ilgili şablonun neden orada olduğunu söyler misiniz, kaynak ve dipnot kullanımını doğru yaptığımı düşünüyorum çünkü. Şimdiden teşekkür ederim :) TuğçeKılıçç (mesaj) 19.48, 6 Ağustos 2020 (UTC)
- Tekrar selamlar, maddedeki kaynak kullanımınıza baktığımda muhtemelen nedenin makale için ve dergi için kullanılan web kaynağı şablonları olabileceğini düşündüm, ancak maddeye kaynak sorununa ilişkin şablonu ekleyen kullanıcımıza seslenip netleştirmekte fayda var. @Dr. Coal----anerka'ya söyleyin 12.35, 8 Ağustos 2020 (UTC)
- Merhabalar. Bildirim gelmemekle beraber tesadüfen görmüş olsam da seslenme kastı için teşekkür ederim Anerka. :) Aslında hangi kaynağın hangi şablonla kullanıldığı değildi oradaki konu. Çalışmanın başlığından haricen yazar, yayıncı, yayın yeri, yayın yılı, erişim tarihi, başka bir yayının (dergi, kitap gibi) içindeyse onun adı vb. başka hiçbir bilgi sunulmadığı için eklemiştim kaynak düzenleme şablonunu. Dr. Coalmesaj 13.37, 8 Ağustos 2020 (UTC)
VikiSalı toplantıları
[kaynağı değiştir]Merhaba, VikiSalı toplantılarına katılım isteği gönderdim ama tam olarak nasıl işlediğini bilmiyorum, gün olarak da sanırım biraz geciktim ama öğrenmek istiyorum. Kimlerin katılabileceği konusunda veya içeriğin ne olacağı konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim, biraz inceledim ama tam olarak bulamadım. Şimdiden teşekkür ederim. --TuğçeKılıçç (mesaj) 09.38, 17 Kasım 2020 (UTC)TuğçeKılıç
- Tekrar merhaba Tuğçe, hiç de geç kalmadın. :) VikiSalı'lara isteyen herkes katılabilir, şu sıralar COVID nedeniyle online olarak devam ediyorlar. Bu akşamki toplantı konusu Openstreetmap olacak, normal toplantılardan biraz farklı bir seyri olabilir ama bilgilendirme miktarı bolca olacak diye bekliyorum. Etkinlik bilgilerini birazdan e-postana göndereceğim. Bir sonraki etkinlik için davetiye istediğine karar verirsen, benim e-postama dönüş yapman ya da e-posta yoluyla Sakhalinio'ya ulaşman yeterli olacaktır, e-posta adresini mesaj sayfalarından paylaşmanı tavsiye etmiyorum, buraya yazılanlar kaybolmuyor çünkü. :) Bu akşamki toplantı Türkiye saatiyle 20.00'da başlayacak ve Zoom'dan yapılacak. ----anerka'ya söyleyin 10.12, 17 Kasım 2020 (UTC)