İçeriğe atla

Hasan Âtıf Karadereli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hasan Âtıf Karadereli
Doğum1874-1875
Rize
Ölüm4 Nisan 1945
İstanbul
MeslekŞair ve hukukçu
EğitimZeyrek Rüşdiye Mektebi, Muallimhane-i Nüvvab

Hasan Âtıf Karadereli veya Mehmet Âtıf (1874 veya 1875, Rize - 4 Nisan 1945, İstanbul), Türk hukukçu ve şairdir.

Hasan Âtıf Karadereli, 1874 veya 1875 yıllarında Rize'nin Eminettin Mahallesi'nde Şakir Agâhi Efendi ve İffet Hanımın oğlu olarak doğdu. Osmanlı dönemi belgelerine göre Hacıibrahimefendizâde olarak bilinen ulemâ ailesindendir. İlk öğrenimine Rize'de başlayan Hasan Âtıf, sonrasında İstanbul'a giderek Üsküplü İptidaî Mektebinde 2 yıl eğitim gördü. Zeyrek Rüşdiye Mektebi'nden mezun olduktan sonra hukuk eğitimi almak için Mekteb-i Nüvvâba girdi ve 22 Ekim 1899 tarihinde mezun oldu.

Hukuk kariyerine naip olarak başlayan Hasan Âtıf, sırasıyla Burhaniye, Tavas, Florina ve Edremit'te görev yaptı. 1910 yılında Kastamonu Merkez Bidayet Mahkemesi Hukuk Reisliğine atandı. 1918 yılında Diyarbakır vilayeti kadısı olarak atansa da bu göreve gitmedi, aynı yıl içerisindeAdana vilayeti merkez kadılığına atandıysa da bu göreve de gitme imkânı bulamadı. 1920 yılında İstanbul Dersaadet Bidayet Mahkemesi Azalığına, ardından Evkaf-ı Humâyun Mahkemesi Kadılığına getirildi. 1921 yılında İstanbul Dersaadet İstinaf Mahkemesi Azalığına, 1922 yılında ise Temyiz Mahkemesi Azalığına tayin edildi.

İshak Güven Güvelioğlu'na göre Hasan Âtıf, emekliliği sonrasında yoksulluğa düştü. Oturduğu konağın kirasını ödeyemediği için eşyalarıyla birlikte sokağa atıldı. Yakup Kazdal Bey, ona Fethipaşa Korusu'nda bir ev tahsis etti. 1945 yılında ölen şair, Nakkaş Baba Mezarlığı'na defnedildi.

Edebi kişiliği

[değiştir | kaynağı değiştir]

Tek eseri Dîvân olan şair, Hasan Âtıf mahlasını kullandı. "Son Asır Türk Şairleri" adlı eserde divanını yaktığı söylense de eserin bir nüshası Fatih Köksal tarafından bulunmuştur. Dîvân'ı genellikle tasavvufî şiirlerden oluşmakta, aynı zamanda aşk konulu şiirler de yer almaktadır. Klasik şiir geleneğiyle modern şiir etkilerini harmanlamıştır. Şiirlerinde Hâfız-ı Şirâzî, Nef'î, Şeyh Galip gibi isimlerin etkisi görülmektedir.[1]

  • Dîvân
  1. ^ Serpil Mutlu Kırlı (21 Ağustos 2019). "Âtıf, Hasan Âtıf Karadereli". teis.yesevi.edu.tr. 19 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2024.