İçeriğe atla

Celil Oker

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Celil Oker
Doğum1952
Talas, Kayseri, Türkiye
Ölüm5 Mayıs 2019
İstanbul, Türkiye
Defin yeriZincirlikuyu Mezarlığı, İstanbul
MeslekRoman yazarı, öğretim görevlisi
MilliyetTürkiye Türk
TürPolisiye

Celil Oker (1952, Kayseri - 5 Mayıs 2019, İstanbul), Türk polisiye roman yazarı.

Oker, ilk romanı "Çıplak Ceset" ile 1998 yılında Kaktüs Polisiye Roman Yarışması'nda birincilik ödülünü kazanmış ve ardından geniş okuyucu kitlesinin dilkkatini çekmişti.

1952 yılında Kayseri'de doğan yazar, ortaokulu Talas Amerikan Koleji'nde tamamladı. Ardından liseyi Tarsus Amerikan Koleji'ni bitirdi. Boğaziçi Üniversitesi İngiliz dili ve edebiyatı bölümüne devam eden Oker, 1979'da mezun olduktan sonra çevirmenlik, gazetecilik ve ansiklopedi yazarlığı yaptı. Bu işlerin ardından 1983'te reklam yazarlığına başladı. Markom ve Merkez Ajans isimli şirketlerde çalıştı.

Uzun süre reklamcılıkla iştigal ettikten sonra, 1998 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1999 yılının Nisan ayında ilk romanı Çıplak Ceset yayımlandı. Aynı yılın ekim ayında da Kramponlu Ceset çıktı. Oğlak Yayınları tarafından basılan bu eseri ile Kaktüs Polisiye Roman Yarışması'nda birinciliği kazandı. Her iki romanın kahramanı olan eski pilot, yeni dedektif Remzi Ünal'ın maceralarını anlattığı beş roman daha yazdı. Oker'in son Remzi Ünal macerası, 2010 yılında Turkuvaz Kitap tarafından basılan Yenik ve Yalnız'dır. Oker ayrıca, 2004 yılında Murathan Mungan, Pınar Kür, Faruk Ulay ve Elif Şafak ile birlikte Beşpeşe isimli bir roman projesine katıldı. Beşpeşe, her yazarın bir önceki yazarın bıraktığı yerden hikâyeyi devam ettirdiği, böylece imece usûlü yazılmış bir romandır.

Oker, ölümüne kadar Bilgi Üniversitesi'nde "yaratıcı yazarlık teknikleri" başlıklı dersi vermeye devam etti. Sevtap Oker'le evli olan yazarın Ali ve Can isimli iki oğlu vardır. 5 Mayıs 2019'da İstanbul'da ölen Oker'in cenazesi Kayseri Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]