Bulgaristan'da din
Bulgaristan, 865 yılında Hristiyanlığın devlet dini olarak benimsenmesinden bu yana geleneksel olarak bir Hristiyan devlet olmuştur ve bu nedenle hakim din Doğu Ortodoksluğuna bağlı Bulgar Ortodoksluğu'dur. Balkanların Osmanlı yönetimi sırasında Sünni İslam, Bulgaristan topraklarında yerleşti; Katolik Kilisesi, Orta Çağ'dan bu yana ülkede kök salmaktadır ve Protestanlık 19. yüzyılda gelmiştir.
Bulgaristan Anayasası, Ortodoks Hristiyanlığı'nın ülkenin "geleneksel" dini olduğunu ve özgürce dinin yaşanmasının garanti edildiğini belirtmiştir.[2] 1990'larda eski Yugoslavya'daki olaylardan farklı olarak, Bulgaristan önemli bir etnik veya dini çatışma yaşamamıştır. Ülkedeki dini cemaatler barış içinde birlikte yaşıyorlar. Aslında, başkent Sofya, dini hoşgörü meydanı olarak biliniyor; St Nedelya Kilisesi, St Joseph Katedrali, Banyabaşı Camii ve Sofya Sinagogu, kentin tam merkezinde birbirinden metre uzaklıktadır.[3][4]
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 7 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Şubat 2023.
- ^ "The Bulgarian Constitution". Parliament.bg. 10 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2011.
- ^ "Vagobond in Bulgaria - Part 2 - Sofia Places of Worship - Vagobond". Vagobond.com. 1 Şubat 2014. 16 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2017.
- ^ "The Square of Tolerance in Bulgaria". My Guide Bulgaria. 3 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2017.
Bulgaristan ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |
Din ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |