Antisiklon
Antisiklon, yukarıdan bakıldığında Kuzey Yarımküre'de saat yönünde ve Güney Yarımküre'de saat yönünün tersinde (siklonun tersi), yüksek atmosfer basıncının merkezi bir bölgesi etrafında rüzgârların büyük ölçekli sirkülasyonu olarak tanımlanan bir hava olayıdır.[1] Gökyüzünün açılmasına ek olarak daha serin ve kuru bir hava durumu, yüzey temelli antisiklonların etkileri arasındadır. Sis, yüksek basınç bölgelerinde gece boyunca da oluşabilir.
Subtropikal sırt gibi orta troposferik sistemler, tropikal siklonları kendi çevrelerinden saptırır ve merkezlerinin yakınında serbest konveksiyonu engelleyen bir sıcaklık terselmesine neden olarak tabanlarının altında yüzey tabanlı pus meydana getirir. Antisiklonlar, kutup yüksek basınçları gibi üst olukların arkasından alçalan soğuk hava nedeniyle oluşan tropikal siklonlar gibi sıcak çekirdekli alçak basınç bölgelerinde veya subtropikal sırt gibi büyük ölçekli çökmelerde oluşabilir. Bir antisiklonun evrimi, boyutu, yoğunluğu ve nemli konveksiyonun derecesi gibi değişkenlerin yanı sıra Coriolis etkisine de bağlıdır.[2]
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]- Antisiklonik fırtına
- Atmosfer döngüsü
- Atmosfer basıncı
- Dünya atmosferi
- Londra Öldüren Sis'i
- Okyanus döngüsü
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Glossary: Anticyclone". National Weather Service. 29 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2010.
- ^ Rostami, Masoud; Zeitlin, Vladimir (2017). "Influence of condensation and latent heat release upon barotropic and baroclinic instabilities of vortices in a rotating shallow water f-plane model" (PDF). Geophysical & Astrophysical Fluid Dynamics. 111 (1): 1-31. Bibcode:2017GApFD.111....1R. doi:10.1080/03091929.2016.1269897. 26 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Eylül 2024.
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Intertropical Convergence Zone photo - NASA Goddard Space Flight Center