İçeriğe atla

Øresund

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Øresund
Denmark üzerinde Øresund
Øresund
Øresund
Avrupa üzerinde Øresund
Øresund
Øresund
Genel Bilgiler
Ülke(ler)Danimarka, İsveç
Koordinatlar55°45′K 12°45′D / 55.750°K 12.750°D / 55.750; 12.750
Yerleşim(ler) (sahil)Kopenhag, Malmö, Helsingør, Helsingborg
Ayırdığı topraklarSjælland← →Skåne
TürBoğaz
Bağladığı sularKattegat→ ←Baltık Denizi
Uzunluk118 km (73 mi)
Genişlik28 km (17 mi)
En derin noktası40 m (130 ft)
En dar yeri4 km (2,5 mi)
BağlantıÖresund Köprüsü, Drogden tüneli
Wikimedia Commons
Harita
Danimarka'nın boğazlarını gösteren bir harita. Sağ üst tarafta Kopenhag ve Malmö arasında yer alan boğaz Øresund'dur.

Øresund (Danca) veya Öresund (İsveççe), Danimarka'nın başkenti Kopenhag'ın da bulunduğu Sjaelland adasını, İsveç'ten ayıran boğazın adıdır. Genişliği ortalama 4 kilometre kadar olan boğazın en dar noktası Helsingør-Helsingborg arasındaki kısımdır.

Øresund, Baltık Denizi'ni Kattegat aracılığıyla Atlas Okyanusu ile bağlayan üç boğazdan biridir. Ayrıca boğaz, dünyadaki en sık deniz trafiğine sahip yerlerden birisidir. Bunun dışında boğazın üstünden Danimarka ile İsveç'i bağlayan Öresund Köprüsü de, 1 Temmuz 2000 tarihinde İsveç kralı XVI. Carl Gustaf ve Danimarka kraliçesi II. Margrethe tarafından açıldı. Günümüzde bu köprünün yanında, iki ülke arasında hala Øresund üzerinden feribot seferleri düzenlenmektedir.

Øresund'un hakimiyet altına alınması, tarih boyunca Danimarka ve İsveç için önemli bir yer tuttu. Danimarka, her iki yakaya da hakim olduğu dönem boyunca, iki yakanın kıyılarına birer kale inşa etti. 1658 yılında İsveç doğu yakasını ele geçirip Danimarka'ya Roskilde Antlaşması'nı imzalaması için baskı uygulayınca, bu boğaz Danimarka'nın tekelinden çıktı.

Kuzey Øresund'dan görünüm.

Başlıca adalar

[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  • Menefee, Samuel Pyeatt, "The Sound Dues and Access to the Baltic Sea" in Renate Platzoder and Philomene Verlaan (eds.), The Baltic Sea: New Developments in National Policies and International Co-Operation (1996), pp. 101–32.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]