İçeriğe atla

Özel ekonomik bölge

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Özel ekonomik bölge, ve ticaret yasalarının ülkenin geri kalanından farklı uygulandığı bölgelerdir. Özel ekonomik bölgeler bir ülkenin ulusal sınırları içerisinde yer alır ve amaçları ticareti yatırım ve istihdamı artırmak ve yönetimi etkili hale getirmektir. İşletmeleri bölgeye yerleştirmeye teşvik etmek için finansal politikalar uygulanır. Bu politikalar genellikle yatırım, vergilendirme, ticaret, kotalar, gümrük ve iş hukukunu ilgilendirir. Buna ek olarak şirketlere vergi tatili önerilebilir; burada bir bölgede kurulduğunda daha düşük bir vergilendirme dönemine sahip olurlar.

Ev sahibi ülke tarafından özel ekonomik bölgelerin oluşturulması, doğrudan yabancı yatırım çekme arzusu ile motive edilebilir.[1][2] Bir şirketin özel bir ekonomik bölgede bulunarak sağladığı faydalar, küresel ölçekte rekabet edebilmek amacıyla daha düşük fiyata mal üretip ticaret yapabileceği anlamına gelebilir.[1][3]

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ a b "Special Economic Zones Progress, Emerging Challenges, and Future Directions" (PDF). Washington DC: The International Bank for Reconstruction and Development/The World Bank. 2011. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Aralık 2016. 
  2. ^ Woolfrey, Sean (2013). "Special economic zones and regional integration in Africa" (PDF). Trade Law Center. 19 Eylül 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2016. 
  3. ^ "Goldman Sachs says reforms to create 110 mn jobs for economy in 10 yrs". Business Today. 29 Mart 2014. 29 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2016.