Nimby
Den här artikeln behöver fler eller bättre källhänvisningar för att kunna verifieras. (2013-04) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
NIMBY eller Nimby är en akronym för frasen not in my backyard (inte på min bakgård). Termen används pejorativt för att beskriva boendes opposition mot ett planerat byggnadsprojekt i deras närhet, fastän byggnadsprojektet kan anses behövas, men helst då någon annanstans. Termen myntades 1980[1] av Emilie Travel Livezey och populariserades av den brittiska politikern Nicholas Ridley, baron Ridley av Liddesdale, som var konservativ miljöminister 1986-1989.
För att hitta argument som myndigheter och politiker accepterar, och för att överklaga på ett riktigt sätt, händer det att boende bildar en förening och som bekostar jurist eller PR-byrå.
Exempel på verksamheter som möter denna typ av protester
[redigera | redigera wikitext]Fenomenet är förekommande vid all typ av bebyggelse, men vanligast vid sådan som uppfattas som störande. Exempelvis:
- bullrande verksamheter, som järnvägar, flygplatser eller flyttade flygvägar
- mångkultur
- illaluktande och/eller miljöstörande eller fula verksamheter, som reningsverk, vindkraftverk, soptippar, eller industrier
- verksamheter som upplevs ge ökad risk för brott eller annat störande beteende, till exempel fängelser[2], psykiatrisk vård, boenden för funktionsnedsatta, härbärgen, flyktingförläggningar, och behandlingshem för personer med missbruksproblem eller psykologiska problem.
- byggnader i större skala än den bebyggelse som redan finns, såsom höghus som skymmer sikten för redan byggda småhus (det förekommer protester mot nya i hus i samma storlek som befintliga eftersom de också skymmer sikten, eller mot bostadsbyggen i skogspartier där närboende tycker om att promenera, trots att de inte äger marken)
Studier
[redigera | redigera wikitext]Ett temanummer av tidskriften Socialt Perspektiv (nr 3-4, 2001) presenterar NIMBY runt sociala verksamheter. Den innehåller bl.a. en litteraturöversikt och en riksrepresentativ empirisk studie av grannreaktioner som rör sociala behandlingsinstitutioner i Sverige. (Se även nedanstående artikel.)
Gerdner, A. & Borell, K. (2003) Neighborhood reactions toward facilities for residential care: A Swedish survey study. Journal of Community Practice 11(4): 59-79.
Se även
[redigera | redigera wikitext]Referenser
[redigera | redigera wikitext]- ^ Merriam-Webster
- ^ "Starka reaktioner på planerad anstalt i Svedala" Sveriges Television 5 mars 2018
Externa länkar
[redigera | redigera wikitext]- Wikimedia Commons har media som rör Nimby.