Hoppa till innehållet

Diskussion:Rockabilly

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Tycker inte att rockabillyn ska förknippas för mycket med svenska raggar kuturen.. klyftan är rätt stor....

Du vet väl att du kan redigera alla artiklar själv? Testa gärna, blir det något fel är det lätt att återställa. MVH Grillo 13 december 2004 kl.23.25 (CET)
Flyttade ett stycke till Diskussion:Rockabillykulturen då det mer tycks handla om Rockabillykulturen. Se diskussionen. // Mandrake 22 april 2006 kl.02.55 (CEST)

NYTT BEGREPP Personligen tror jag att "rockabilly" är ett ganska nytt begrepp - åtminstone har det inte varit så vanligt tidigare. Det vi idag kallar rockabilly kallades på 1950-talet antingen country eller rock'n'roll. Rockabilly var möjligen en smal genre i gråzonen, men denna gråzon tycks ha vidgats betydligt på senare år. Beatman

Du är uppenbarligen okunnig på området. 178.30.1.99 25 juli 2010 kl. 21.23 (CEST)[svara]

Myten om Rockabilly.

[redigera wikitext]

Jag är född 2 år innan begreppet Rock'n roll myntades. Under hela 50 och 60-talet fanns det inget som hette Rockabilly. Första gången jag hörde ordet Rockabilly var när jag såg Stray Cats i TV (i början av 70-talet tror jag det var). Eftersom jag spelat den klassiska 50 och 60-talsrocken sedan jag var 13 år gammal, är jag jätteförvånad när det dyker upp nya begrepp, som t.ex. Rockabilly. Ännu mer förvånad blir jag när man klumpar ihop olika artister och säger att dom spelar Rockabilly. T.ex. har Johnny Cash alltid kallats för Country Artist under hela hans karriär. Och vad har Wanda Jackson med Rockabilly att göra? Vad som också är konstigt är, att Rockabillyband tydligen måste ha ståbas. Under hela 50-talet gick rockbanden över från ståbas till elbas. Detta p.g.a. att elbasen hade så många fördelar, volymkontroll, lätt att ta med sig och renare toner m.m. Att ståbasen skulle på något vis låta bättre stämmer inte. Det går utmärkt att spela på en elbas, så att den låter som en ståbas. Fler konstigheter med Rockabilly är att sångarna ofta försöker sjunga på ett sätt, så att dom låter som halvdåliga kopior av Elvis. En annan konstighet är att, även om man har en mycket bra gitarrist i bandet, så försöker han spela nybörjarsolon i låtarna. Det verkar som om Rockabillybanden försöker framhäva de dåliga inspelningarna från 50-talet och påstå att det var en speciell spelstil. Så var inte fallet. Rockabilly är alltså bara en önskedröm, om hur det skulle ha varit att växa upp i USA på 50-talet.

Helmer

Rockabilly fanns som genrebeteckning i USA, men inte i Sverige på 50-/60-talet. Rockabillyn inkluderades på den tiden helt självklart under beteckningen 'rock'. Det är nästan märkligt att se hur yngre rockabilly-entusiaster i nutid 'återskapar' en historia som aldrig fanns i Sverige. /Nesse (disk) 16 april 2013 kl. 11.30 (CEST)[svara]