Diskussion:Opera
De externa länkarna måste bort, KK-märker
[redigera wikitext]Ber om ursäkt att dra upp detta gamla ämne igen, men oavsett hur mycket de externa länkarna behövs för att illustrera innehållet i artikeln måste de bort. Vi kan inte ha länkar till andra websidor i den löpande artikeltexten, det undergräver hela wikipedias princip. Detta är förvisso orättvisst mot artiklar om ämnen där de flesta relaterade media är upphovsrättsskyddade, men där får vi bita i det sura äpplet! Zman, vill du kan du ju kopiera den befintliga texten till någon egen websida där du kan ha med länkarna också (förutsatt skriver ut GDFL-licensen, förstås). Men på wikipedia funkar det inte med externa länkar, jag tror diskussionen nedan indikerar att de flesta här skulle säga det. --Hasse 26 februari 2007 kl. 00.49 (CET)
- Jag undrar om inte du har missförstått sambandet mellan länk och upphovsrätt. WP's licens förbjuder att man kopierar in upphovsskyddat material, men vid länkning ligger fortfarande materialet utanför WP och knappast är det WP-artikelns ansvar att redovisa den externa sidans licenser.
Länkarna till musikexempel på externa sidan kom eftersom det klagades att denna operaartikel saknade musik, och med rätta det blir lustigt att prata om tonspråk och stil utan att visa det. Att sedan länkarna finns under varje avsnitt följer den uppmaningen man har som WP-författare att pröva nya vägar när de gamla inte fungerar - en länksamling med exemplen i slutet på artikeln gör det hela svår navigerbart.
- Men visst tycker fler än du att en torr artikel är bättre, så är det 2 minuters arbete att få bort alla ljud- och videolänkar. Det var väldigt lite kritik mot länkarna efter omröstningen, du är Nr 1. Zman 26 februari 2007 kl. 07.14 (CET)
- Zman, självfallet tycker jag inte att en torr artikel är bättre, eller att ljudfiler inte är relevanta för en operaartikel! Jag kan förstås också ta bort länkarna själv, men eftersom jag faktiskt tyckte att det hade förekommit en debatt om ämnet tidigare (ja, i omröstningen) ville jag faktiskt hellre försöka diskutera ämnet först. Wikipedias stilguide avråder från storskaligt bruk av externa länkar, och i synnerhet inuti den löpande texten. Orsaken till att det sättet är vedertaget är är ju att wikipedia ska vara ett sammanhållet projekt som länkar till sig självt, och inte just en länksamling. Det var det jag menade med "wikipedias princip", inte att det skulle vara brott mott upphovsrätten.
- Bara för att viss information eller media inte kan inkluderas i wikipedia tycker jag inte man behöver "komplettera" med externa länkar. Att mediafiler efterfrågades i nomineringen nedan var väl snarare en spontan reflektion av de som röstade. Inser man att sådana filer faktiskt inte finns tillgängliga (iaf inte utan fair use som vi ju inte använder på sv-wikipedia) tror jag inte heller någon skulle ha problem med att rösta artikeln till utmärkt ändå. Bildlösa sidor har fått utmärkelsen av samma skäl.
- Apropå det ska jag passa på att tacka för ditt utförliga arbete med artikeln också, och beklagar att jag inte han rösta själv! Ämnet med länkarna tycker jag dock är viktigt, och något som bör diskuteras. Det gäller inte bara denna artikel. --Hasse 26 februari 2007 kl. 17.26 (CET)
- Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Att från Wikipedia länka till upphovsrättintrång är hyckleri. (Dessutom är det inte bra med externa länkar i artikeltexten, men det är en mindre fråga i sammanhanget.) Jag önskar att det fanns någon enkel lösning på problemet att få fritt operamaterial till Wikipedia, men det hjälps inte. —CÆSAR 26 februari 2007 kl. 22.27 (CET)
- Ok, alla YouTube länkar är borta, för det var där man refererade till inspelningar med "upphovsrättintrång". De återstående ljudexemplen är marknadsförings demos som kan användas som exempel. Några inspelningar har tom gett tillstånd att referera från WP, andra är unga artisters egna presentationssidor. Däremed anser jag att "upphovsrätten" är inte belastning till artikeln. Vad gäller länkar inifrån artikeln så finns det en uppmaning att i WP prova nya vägar när de gamla inte fungerar, och det är just det jag gör. Jag tog bort KK-skyten för jag tolkar att jag uppfyllde Hasses frågeställning. Zman 27 februari 2007 kl. 07.14 (CET)
- Jag ser inget fel i att länka till Youtube som sida, så länge klippen det länkas till inte är upphovsrättsintrång. Nu är ju dock Youtube en tveksam sida eftersom den bygger i princip hela sin idé på upphovsrättsintrång. /Grillo 27 februari 2007 kl. 16.53 (CET)
- I det här fallet spelade entusiasterna in material som hade iofs sina copyright hos video- eller TV-företagen. Med Fair-use skulle det inte vara något problem, då man kan se dylikt som ett sätt att popularisera deras DVD'er, men ser man det strikt så strider dessa filer på YouTube mot IPR. Det mesta på YouTube är hemmagjorda inspelningar, mao knappast korrekt att säga att YT "bygger i princip hela sin idé på upphovsrättsintrång". Zman 28 februari 2007 kl. 15.42 (CET)
- Men är inte upphovsrätten sekundär i det här fallet? Det generella problemet är väl att wikipedia-material (som texten i denna artikel) blir beroende av en extern och ganska föränderlig källa? --Hasse 28 februari 2007 kl. 22.24 (CET)
- WP är inte gjuten i sten. Lika lätt som man kan ändra artikeltexten så kan man ändra länkar. I det här fallet är inte Opera beroende av externa länkar men dock kompletteras. Åter till grundfrågan - föredrar du en torr teoretisk artikel eller en som kan exemplifiera vad man talar om. WP blir aldrig självgående i ämnen som inte kan avhandlas fullständigt enbart i text på grund av copyright noja. Zman 1 mars 2007 kl. 06.20 (CET)
- Låt mig återigen understryka att jag inte debatterar om copyright. Det jag vill ha sägt är att wikimediaprojekten inte bör göra sig beroende av externt material. --Hasse 2 mars 2007 kl. 17.18 (CET)
- Jo jag förstod din ståndpunkt. Men säg hur kan en WP artikel exemplifiera musiken när de existerande ljudexemplen i Commons och WP är rena skämtet? Det är omöjligt att "bör göra sig beroende av externt material" om artiklarna skall vara intressanta och berätta om musiken. Zman 3 mars 2007 kl. 09.16 (CET)
- Tyvärr, ja, i det nuvarande läget. Det är ju där man får välja... självständig eller komplett, jag väljer självständig. Men let's agree to disagree ;) --Hasse 9 mars 2007 kl. 18.41 (CET)
- Jag för min del tycker att artikeln gott kunde klara sig helt utan musikexempel, och på så vis slippa de externa (och ibland tvivelaktiga) länkarna. Texten är utförlig och välskriven och läsaren kan lätt leta upp sin egen lyssning på nätet, på radio, i bibliotek osv. Det är dessutom trevligare än att få "obligatorisk lyssning" presenterad för sig. En länk till commons räcker gott för det material som finns där. (F.ö. kommer commons antagligen att fyllas på ganska rejält efterhand som upphovsrätten till inspelningar går ut). Tämligen ensam om denna åsikt är antagligen storebror 12 mars 2007 kl. 02.54 (CET)
Definition (tidigare diskussion utan titel)
[redigera wikitext]Den här artikelns definition på opera (en pjäs där man sjunger i stället för att tala) är missvisande. Det finns många verk som brukar kallas operor där man talar en stor del av tiden (t.ex. Carmen), och lika många verk som kallas för pjäser där man sjunger (ex. Som ni vill ha det). Det som påverkar vad som brukar kallas opera är ju stilen, och om fokus ligger på musiken eller texten. Jfr. den engelska artikelns definition. Blir någon sur om jag arbetar om texten utifrån den engelska artikeln?--Hasse JH 20 juni 2006 kl.22.27 (CEST)
- Det är nog en mycket bra idé. Det som saknas här men finns i den engelska WP är nog framförallt:
- sammanställning av grundbegrepp - förspel, akt, scen, aria, cantilena, cavatina, recitativo, bel canto, sopran, alt, tenor, baryton (sång), bas, seria, buffa, koloratur, ....
- historisk utveckling: neapelskolan med Monteverdi, venedigskolan (musik), Gluck's reform, Mozart, osv
- Sedan kunde man behålla de representativa operorna, ledande operahusen osv. Zman 21 juni 2006 kl.09.27 (CEST)
- Japp, verkar rimligt. Det är lite jobb, men nu har jag förstås inte tid, peppar peppar... Ska försöka återkomma till artikeln sen, någon annan får gärna börja om han/hon känner för det. --Hasse JH 4 juli 2006 kl.23.07 (CEST)
Länkar till YouTube
[redigera wikitext]Jag har stoppat in några länkar till trevliga video-snuttar på YouTube. Passar bättre för opera än 30-sekunders ljud-mp3! Jag har nyss upptäckt fenomenet så jag har ingen aning hur stabila dessa länkar är. Jag såg att en del av snuttar plockas bort pga copyright-brott, så vi får se om de håller. Zman 13 augusti 2006 kl. 19.19 (CEST)
Zarzuela
[redigera wikitext]Vad är det för fel att berätta att det finns en närbesläktad form i den spanska zarzuelan? Den lilla referensen i ingressen har åkt bort ett par gånger de senaste dagarna? (Den bör nämnas på samma villkor som operett och pekingopera). Zman 1 mars 2007 kl. 06.24 (CET)
- Slarv av mig vid omskrivningen, har lagt tillbaka den. Råkade av någon anledning missuppfatta hur den omnämndes, fick för mig att den bara fungerade som någon slags exempel i hur de andra genrerna var relaterade. --Hasse 9 mars 2007 kl. 18.47 (CET)
Operabög
[redigera wikitext]Inklippt från Användardiskussion:Yvwv.
Hej Yvwv! Du försökte (igen) dunka in en länk till Operabög i artikeln opera. Jag ser inget samband, i alla fall inte större än mellan en italiensk beväpnad affärsman och opera. Om man skall ta med i artikeln opera referenser till alla subkulturer som är intresserade av opera så blir det en lång lista. Det räcker att operabög refererar till opera, det är mer logiskt. Zman 8 juni 2007 kl. 00.00 (CEST)
- Jag håller inte med. Enligt min åsikt är det relevant att i en artikel om ett visst ämne skriva om det finns några subkulturer av väsentlig storlek i vilka huvudämnet är centralt. På samma sätt som artikeln fotboll bör omnämna huliganfirmor, artikeln DeSoto bör omnämna raggare och artikeln lindy hop bör omnämna swingpjatt, så anser jag att artikeln opera bör omnämna operabög. /Yvwv [y'vov] 8 juni 2007 kl. 00.11 (CEST)
Citat ur artikeln: Claudio Monteverdis bedrift var att sammanfoga erfarenheterna från renässansen – madrigaler, teorierna från Caccinis Le Nuove Musiche, mognare instrumentering där större uppsättning av instrument gav en palett av klanger att bygga större och intressantare musikformat. Vad är det egentligen som sammanfogas med vad?--Allant 3 november 2008 kl. 16.23 (CET)
Punkter i bildtexter
[redigera wikitext]De flesta av artikelns bildtexter avslutas med punkt, även om bildtexten bara består av ett objekt, t.ex. ett personnamn. Är detta standard på svenskspråkiga Wikipedia? (I sådana fall måste vi ändra i alla andra artiklar som saknar punkt.)
Även i den här artikeln finns det bildtexter som saknar punkt. I dessa måste punkt tilläggas. --Andreas Rejbrand 4 november 2008 kl. 18.57 (CET)
Rekommenderar
[redigera wikitext]Trots avnomineringen så tolkar jag det som att de uppgivna källorna använts, så artikeln får istället bli rekommenderad. /Ion-5 (disk) 20 mars 2013 kl. 11.55 (CET)
Externa länkar ändrade
[redigera wikitext]Hej, wikipedianer!
Jag har just ändrat 8 externa länkar på Opera. Kontrollera gärna mina ändringar. Om du har några frågor, eller vill be boten ignorera vissa länkar eller hela artikeln, läs frågor och svar för mer information. Jag har gjort följande ändringar:
- Lade till arkiv https://web.archive.org/web/20061030212527/http://www.magnatune.com/artists/albums/pinnock-handel1/ till http://magnatune.com/artists/albums/pinnock-handel1/
- Lade till arkiv https://web.archive.org/web/20061030213636/http://www.magnatune.com/artists/albums/pinnock-handel2/ till http://magnatune.com/artists/albums/pinnock-handel2/
- Lade till arkiv https://web.archive.org/web/20061030213051/http://www.magnatune.com/artists/albums/pinnock-handel3/ till http://magnatune.com/artists/albums/pinnock-handel3/
- Lade till arkiv https://web.archive.org/web/20051225121429/http://www.jennifergraf.com/music/durchzartlichkeit.mp3 till http://www.jennifergraf.com/music/durchzartlichkeit.mp3
- Lade till arkiv https://web.archive.org/web/20060829033719/http://astro.pu.ru/IRA/eng/index.html till http://astro.pu.ru/IRA/eng/index.html
- Lade till arkiv https://web.archive.org/web/20060829033719/http://astro.pu.ru/IRA/eng/index.html till http://astro.pu.ru/IRA/eng/index.html
- Lade
{{död länk}}
till http://music.allofmp3.com/r2/Anna_Netrebko/Opera_Arias/group_5718/album_1/song_4/albref_29/preview.shtml - Lade till arkiv https://web.archive.org/web/20060827123628/http://www.botany.utexas.edu/facstaff/facpages/mbrown/Mbrownhome/Julie%20UNC/No8.mp3 till http://www.botany.utexas.edu/facstaff/facpages/mbrown/Mbrownhome/Julie%20UNC/No8.mp3
- Lade till arkiv https://web.archive.org/web/20060815035658/http://www.pindakaas.de/Kanonensong.mp3 till http://www.pindakaas.de/Kanonensong.mp3
När ändringarna har blivit kontrollerade kan du använda verktygen nedan för att rapportera eventuella problem.
- Om du har hittat länkar som påstås vara döda men inte är det kan du rapportera det som falskt positivt.
- Om du har hittat fel i själva ändringen kan du rapportera en bugg.
- Om du har hittat fel med själva URL:en, som till exempel att den använder en otillförlitlig arkivtjänst, kan du ändra det med URL-verktyget.
Hälsningar.—InternetArchiveBot (Rapportera fel) 26 juli 2018 kl. 23.57 (CEST)