Diskussion:Natriumklorid
"Användningen av havssalt växer allt mer inom matlagning."
Växer allt mer? Exponentiellt? Källhänvisning behövs.
"Allt fler inser att vid kokning av fisk & skaldjur, bakning, ugnsbakning på saltbädd med mera så får man ännu godare matupplevelser om man använder havssalt."
Att påstå att allt fler "inser" något som är en fråga om tycke och smak är solklart POV. Hoppas någon kan skriva något mer neutralt om havssalt. //Lemur 10 juni 2007 kl. 23.35 (CEST)
- Jag försökte svänga ihop en mening som låter lite mer neutral. Fast det behövs ju fortfarande något slags källa till påståendet att användningen av havssalt ökar. Dessutom kanske det är lite vanskligt att påstå att det beror på att maten anses bli godare. Det är ju inte omöjligt att det beror på att havssalt anses trendigare än vanligt salt. (Och det kanske till och med är omöjligt att reda ut den frågan utan att ägna sig åt egen forskning..) Mvh, --Tulpan〿b 10 juni 2007 kl. 23.54 (CEST)
- Och bergsalt är väl samma sak som vakuumsalt? Båda kommer nog från bortdunstade prehistoriska hav. Och vad har sjukvårdens fysiologiska saltlösningar med detta att göra? /Pieter Kuiper 10 juni 2007 kl. 23.57 (CEST)
Framställning av koksalt
[redigera wikitext]Jag vet inget om hur koksalt framställs, men följande formulering låter lite märklig i mina öron: "Från saltlaken tar man ut saltet som sedan renas. Efter reningsprocessen kokas vattnet bort i ett antal vakuumpannor för att slutligen bli helt rent och torrt salt." Vad innebär det att man tar ut saltet (första meningen) och sedan renar det, när man i andra meningen först renar det och sedan kokar bort vattnet? --Luen 17 april 2009 kl. 17.22 (CEST)
- Om man låter salter lufttorka blir de för det mesta inte helt rena - de kommer innehålla ganska stora mängder vatten. För att bli av med detta och öka densiteten kan jag tänka mig att man torkar det en extra gång.
- andejons 17 april 2009 kl. 18.22 (CEST)
Förslag till utvidgning
[redigera wikitext]- Historia --Luen 17 april 2009 kl. 17.24 (CEST)
- Fysiologisk betydelse --Luen 17 april 2009 kl. 17.24 (CEST)
- Gärna! Här finns mycket att göra. Jag har nu kb-mallat artikeln. "Det är bara att läsa på saltförpackningen" (som det står på ett ställe i texten) är inte snällt sagt till våra läsare. Allt gott.--Paracel63 (diskussion) 7 april 2014 kl. 12.32 (CEST)
- Nu 2024 har jag skapat systerartikeln sälta (grundsmak). Den här artikeln har det inte hänt så mycket med under tiden. Jag kan tänka mig att bildande och framställning kan förtydligas och byggas ut rätt rejält, liksom den biologiska rollen för natriumklorid och relationen till andra salter. Dessutom behövs källor och en mer distinkt ingress. Inspiration kommer nog att hämtas från enwp, men även NE. Allt gott. :-) Paracel63 (diskussion) 14 oktober 2024 kl. 14.25 (CEST)
Saltet vandrar genom osmos in i cellerna och torkar ut dem
[redigera wikitext]Osmos är vattnets passiva flöde genom ett membran, därför är "Saltet vandrar genom osmos in i cellerna och torkar ut dem" felaktigt, det bör vara typ: "Vattnet flödar genom osmos ut ur cellerna och torkar ut dem", någon borde fixa detta. Mods verkar bli så "sura" om man ändrar utan direkt källa, dock har det nuvarande ingen källa heller, men som sagt, vilket står under artikeln Osmos, vattnets flöde.
- Fixat. Detta var så okontroversiellt att en källa knappast kan behövas. - Averater (diskussion) 21 juni 2014 kl. 17.38 (CEST)
Densitet och specifik vikt
[redigera wikitext]I artikeln står att densiteten är 1 300 kg/m3, men i kemiboxen anges specifika vikten till 2,165 g/cm3. Detta går ej ihop, vilka värden är de rätta? F ö är det föråldrat att ange specifik vikt. Sedan länge gäller SI, och då är enda godkända sort för densitet kg/m3.
/ 83.254.6.228 10 april 2018 kl. 02.33 (CEST)