Hoppa till innehållet

De 12 apornas armé

Från Wikipedia
Uppslagsordet ”12 Monkeys” leder hit. För en amerikansk TV-serie från 2015, se 12 Monkeys (TV-serie).
De 12 apornas armé
(12 Monkeys)
GenreSci-fi
RegissörTerry Gilliam
ProducentCharles Roven
ManusDavid Peoples
Janet Peoples
SkådespelareBruce Willis
Madeleine Stowe
Brad Pitt
OriginalmusikPaul Buckmaster
FotografRoger Pratt
ProduktionsbolagAtlas Entertainment
Classico
Universal Pictures
PremiärUSA 29 december 1995 (USA)
Speltid129 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska
Budget$29 000 000
Intäkter$168 839 459[1]
IMDb SFDb Elonet

De 12 apornas armé (originaltitel: 12 Monkeys) är en amerikansk science fiction-film från 1995 i regi av Terry Gilliam.[2] Filmen lanserades den 12 april 1996 i Sverige.

År 2030 har 99% av jordens befolkning gått under på grund av ett virus. James Cole (Bruce Willis) skickas tillbaka till 1996 för att ta reda på virusets ursprung och därmed för att rädda mänskligheten. Cole plågas av drömmar om en våldsam händelse i sin barndom där han såg en man skjutas ner. På grund av sina resor genom tiden vet snart inte Cole vad han ska tro om sin mentala hälsa i en värld öppen för många frågor, men inga svar.

Man tror att viruset skapades av en organisation vid namn De 12 apornas armé, men det visar sig vara ett villospår. Cole upptäcker istället att viruset släpptes ut avsiktligt av en ensam laboratorieassistent. Han försöker stoppa detta från att ske, men blir skjuten på en flygplats när han ska hindra terroristen från att påbörja sin plan. Medan han förblöder så ser han sig själv när han som barn besökte flygplatsen, och hans yngre jag ser honom när han ligger döende, vilket förklarar drömmarna som Cole har genom filmen.

Filmen är delvis baserad på Chris Markers experimentella kortfilm Terrassen (La Jetée) från 1962.[3] Terrassen var inspirerad av Alfred Hitchcocks film Studie i brott som handlar om en man som är besatt av en blond kvinna. I De 12 apornas armé ser Cole denna film på bio. Filmen återskapar sedan scenen där Kim Novaks karaktär låter blondera sig. Terry Gilliam ville från början ha Jeff Bridges som James Cole, men Universal ville ha en större stjärna. Gilliam hade bråkat med ledningen på Universal under produktionen av Brazil, men ledningen hade sedan dess byts ut och den nya ledningen sa att man var villig att ge Gilliam kreativ kontroll om han gav huvudrollen till en större stjärna. Gilliam erbjöd då huvudrollen till Bruce Willis baserat på en scen i Die Hard där Willis drog ut glasskärvor ur sina fötter och Gilliam tyckte om känsligheten han visade i scenen. Willis tackade ja till rollen och tog en lägre lön för han ville jobba med Gilliam. Brad Pitt var vid tiden för rollsättningen inte särskilt känd men innan filmens premiär så fick han ett stort genombrott med en serie succéer som Seven, Höstlegender och En vampyrs bekännelse vilket gjorde att filmen vid sin premiär hade inte bara en utan två av Hollywoods största stjärnor.

Rollista i urval

[redigera | redigera wikitext]
  Bruce Willis  –  James Cole
  Madeleine Stowe  –  Kathryn Railly
  Brad Pitt  –  Jeffrey Goines
  Christopher Plummer  –  Dr. Goines
  David Morse  –  Dr. Peters
  Frank Gorshin  –  Dr. Fletcher
  Jon Seda  –  Jose
  Christopher Meloni  –  Poliskommissarie Halperin
  Vernon Campbell  –  Tiny
  Joseph Melito  –  En ung James Cole

Filmen nominerades för 2 oscars vid Oscarsgalan 1996. Brad Pitt nominerades till Bästa manliga biroll och filmens kostymör Julie Weiss nominerades för Bästa kostym.

  1. ^ 12 Monkeys (1995). Box Office Mojo. Läst 5 december 2015.
  2. ^ 12 Monkeys (1995). Svensk Filmdatabas. Läst 5 december 2015.
  3. ^ Cruz, Gilbert. (18 mars 2010). 'La Jetee,' 1962 | Top 10 Time-Travel Movies. Time. Läst 5 december 2015.

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]