Hoppa till innehållet

Användare:Stensmed/Stenålderskost

Från Wikipedia

Stenålderskost, eller paleolitisk kost, är en modern kosthållning som avser att bland annat motverka autoimmuna sjukdomar. Kosten undviker de typer av livsmedel som började användas först i samband med att jordbrukssamhället förändrade människors kost.

Evolutionen anpassar allt levande till de förändringar som sker. Detta sker genom att mutationer som ger en fördel i överlevnad kommer att fortleva medan andra dör ut. Detta är en långsam process som ofta kräver många tusen generationer. Paleolitikum eller äldre stenålder inleddes när Homo Habilis började tillverka stenredskap för ca 2,3 miljoner år sedan. Elden började användas för ca 400 000 år sedan. Dessa förändringar har vi hunnit anpassa oss till, redskapen medförde att tänder och händer anpassades tillsammans med matsmältning och social samverkan. Om en generation sätts till 20 år blir det över 100 000 generationer för anpassning till redskap och 20 000 generationer för anpassning till elden.

Den neolitiska revolutionen medförde att jordbruket tog över. Spannmål har odlats i Nildalen ca 20 000 år, mellanöstern ca 10 000 år och i Europa 5 000 år. De sista grupperna som övergått till spannmål och mjölk har gjort detta i våra dagar. Detta är som mest 1 000 generationer. Anpassningen till de nya livsmedel som började användas är därför tveksam, det gäller framför allt fröer och mjölk som tidigare haft en mycket liten del, eller ingen, av kosten. Förädling av rotfrukter, frukt, grönsaker och andra delar som även ingick i jägar- samlarkost innebär enligt förespråkarna för paleolitisk kost inte hälsomässiga problem.

Fröer och groddar är grundläggnade för växternas fortplantning. De är näringsrika men måste för växtens fortlevnad klara sig till nästa planta är klar. Växter och framför allt fröer skyddar sig genom en rad gifter, men också med proteiner som direkt härmar djurproteiner och därmed skadar djur. Exempel på sådana är fytoöstrogener som påverkar djurs fortplantning och proteiner som orsakar skador på tarmslemhinnan. Fröätare har en slemhinna i matsmältningen som är anpassad för att motstå skadorna, men det har inte människor.

Enligt synsättet i den paleolitiska kosten är det framför allt proteinerna i fröer och mjölk som är tveksamma. För mjölken talas det ibland om anpassning när vi kan bryta ner mjölksocker (laktos). Att vi normalt skall bli dåliga av mjölksocker är för att få barn att sluta dia vid ca fyra års ålder. Att denna mekanism inte fungerar, innebär inte att vi anpassat oss till att konsumera andra djurs mjölk. Passerar delar av mjölkprotein, eller protein från fröer, tarmslemhinnan innebär det risk för autoimmun sjukdom enligt det paleolitiska synsättet.

Stenålderskost är alltså ett försök att definiera en kost som stämmer med vad vi evolutionsmässigt är anpassade till.

Exempel på livsmedel som kan ingå i stenålderskost är magert kött, fet fisk, grönsaker, frukt, rotfrukter, nötter. Alla ätliga delar av ett djur bör ingå i kosten. Anledningen att ange magert kött är att vi inte behöver så energirik mat som tidigare, fett kött är ofta baserat på produktion med kraftfoder. Fiskfetter ses som en bättre källa för de fetter vi behöver. Skaldjur musslor och tång är andra livsmedel. Raps och olivolja ses som alternativ för matlagningen tillsammans med kokosmjölk.

De livsmedel som undviks i den paleolitiska kosten är alla fröer som sädesslag, bönor, ärtväxter, majs, ris och soja. Dessutom undviks mjölkprodukter, salt och raffinerat socker.

Det är svårt att visa att en kost som den paleolitiska verkligen skyddar mot välfärdssjukdomar. En mängd faktorer samverkar, vi rör oss mindre våra samhällen har växt enormt mycket och vi har förändrat hela vår miljö inklusive klimatet.

Många som anser att paleolitisk kost är ett alternativ har en pragmatisk inställning. Det är vanligt att äta en till tre måltider per vecka med "normalkost". Det gör det möjligt att äta tillsammans med vänner eller att besöka en restaurang

  • Cordain Loren: The Paleo Diet, 2002
  • Walter L. Voegtlin: The Stone Age Diet
  • Vilhjalmur Stefansson: The fat of the land
  • Vilhjalmur Stefansson: Hunters Of The Great North
  • Vilhjalmur Stefansson: My Life With The Eskimos
  • Vilhjalmur Stefansson: Cancer : Disease Of Civilization
  • Weston A. Price: Nutrition and Physical Degeneration
  • Maryn Enig/Sally Fallon: Guts and Grease: The Diet of Native Americans
  • Lars Wilsson: Välfärdens ohälsa
  • Lars Wilsson: Naturlig mat - naturlig hälsa

Vidare läsning

[redigera | redigera wikitext]