Hoppa till innehållet

Användare:Intesvensk~svwiki/Mullingstorp

Från Wikipedia
Intesvensk~svwiki/Mullingstorp
Mall:Deletable image-caption
Mullingstorp
TypPublikt aktiebolag
HuvudkontorNorrköping Sverige 58°32′33″N 16°41′18″V / 58.542462°N 16.688232°V / 58.542462; -16.688232
NyckelpersonerBengt Stern (grundare), Viktoria Eriksson (V.D)
Historik
Grundat1985
Övrigt
Webbplatswww.mullingstorp.com


Mullingstorp är ett psykoterapiinstitut i Sverige grundades av Bengt Stern 1985


1985 startade Bengt institutet Mullingstorp Utbildning och Hälsa på sin fädernegård på Vikbolandet i Östergötland. Han designade och detaljdokumenterade Möt Dig Själv-processen.[1] Bengt Stern var legitimerad läkare[2]. På sjuttiotalet drev han läkarpraktik i Skärholmen utanför Stockholm. Bengt var också författare, föredragshållare, samhällsdebattör, skapare av MÖT DIG SJÄLV-processen, kursledare och kursledarutbildare. Förutom traditionell medicin studerade Bengt Stern psykosomatisk medicin, kroppspsykoterapi samt humanistisk och transpersonell psykologi i Europa, Indien och USA.[1]

Han utbildade en rik stab av medarbetare som till en början ledde kurserna under hans ledning. Så småningom drog han sig allt mer tillbaka till författande och forskning.

Under årens lopp har mer än 4700 människor deltagit i MÖT DIG SJÄLV-processen[3], varav många av samhällets spjutspetsar inom näringsliv, sport[4][5][6], underhållning, för att nämna några områden.

MOT DIG SJÄLV-processen är baserad på en existentiell människosyn och världsbild. Varje händelse i livet har ett syfte och är därför meningsful. Det betyder att varje hinder eller lidande i exempelvis en kärleksrelation är ett tecken på att båda parter behöver öka sin egen mognadsnivå och sin medvetenhet.[7]

Kursstruktur

[redigera | redigera wikitext]

Det första steget pågår i sju dagar. Deltagarna möts i kurslokalen klockan 07:00 på morgonen. Därefter pågår övningar till omkring kl 22:00 på kvällen. Förutom kursledaren och läkaren finns det ett antal terapeuter, vanligtvis en terapeut per fyra deltagare.

Kursen syftar till att stödja människor som vill utforska sina förnekade och bortträngda behov. De får se vad som hindrar dem från att leva det liv de egentligen vill leva. Med hjälp av erfarna och medvetna terepeuter får de möjlighet att uppleva och avdramatisera sin sorg, ilska, panik och dödångest.

Bengt ansåg att negativa känslor kvarstår tills dess människan vågar möta och undersöka sin rädsla och sin psyksiska smärta

Vid mötet med dessa negativa känslor blir människor fria från en del av sin inre stress. De förstår också meningen med sitt liv.

Det är vanligt att man förnekar sitt behov av:

  • närhet och kärlek
  • att säga ifrån
  • att vila
  • att äta hälsosam kost
  • att meditera
  • att motionera
  • att vidareutbilda sig
  • ett meningsfullt arbete

Genom att förneka sina egna behov, behöver man varken visa sin sårbarhet eller sitt civilkurage, det vill säga att stå för det som man tror är sant och meningsfullt.

En terapeut på Mullingstorp måste uppfylla följande krav[8]:

  • ha erfarenhet av sin obegränsade aspekt bortom intellektet
  • ha civilkurage
  • vara omdömesgill
  • ha en stark längtan efter egen utveckling
  • ha stor empatisk förmåga
  • ha distans till sig själv
  • ha deltagit MOT DIG SJÄLV steg 1 och 2
  • under ett flertal år gått som lärling till Mullingstorps kursledning
  • ha genomfört andra lämpliga utbildningar i upplevelse- och utlevelseorienterad psykologi

Bengts åsikter om barndomens upplevelser och hur de formar livet

[redigera | redigera wikitext]

I boken “Att må dåligt är en bra början” beskriver Bengt i detalj hur barndomens upplevelser formar livet.[9]

Bengt ansåg att en människa som vill förändra sitt liv måste söka inom sig själv utan förbehåll och vara i kontakt med sin inre och och yttre verklighet. Han ansåg också att förändring sker först när en människa möter och bearbetar sina tidiga känslominnen. Då aktiverar hon också den kraft och det mod hon behöver för att förändra sitt liv. Tanken är att när en människa väljer att utforska sina inre och yttre konflikter istället för att undvika dem minskar såväl negativ stress som symptom på psykisk och fysisk ohälsa.[9]

Bengts teori angående intellektet

[redigera | redigera wikitext]

Bengts teori var att en människa som är starkt identifierad med sitt intellekt blir kontrollerad och har ingen möjlighet att få ett perspektiv på sitt liv. Det betyder att hon varken kan förstå sina känslomässiga eller kroppsliga behov eller tillfredställa dessa.[9]

Den kontrollerade människan identifierar sig med sina roller och beteenden. Det finns åtskilliga roller som hon kan identifiera sig med, t ex. sina talanger och sitt jobb, sin brist på självkänsla, sin rebelliska sida, sin sjukdom, sin religion, sitt utseende, sin sexualitet, sin titel, sitt hem och sin familj, sin diet, sin bil, osv.

Familj och vänner kan, enligt Bengt, nästan alltid avslöja en människas identifikationer bättre än hon själv kan. Psykologen Carl Jung använde termen ”skuggan” för att sammanfatta beteenden som människan inte själv kan se. Den människa som inte kan se och tolka sina känslomässiga behov förstår inte vem hon är och inte heller vad hon vill med sitt liv. Hon fortsätter att leva ensam eller stannar kvar i en otillfredställande kärleksrelation alternativt ett arbete. Hon tillåter också andra människor att göra henne illa.

Alltför många barn har psykiska problem vilka, i stor utsträckning, kan tillskrivas föräldrana. Under fosterperioden, födelsen och den tidiga barndomen påverkas barn av mammans och pappans sinnestämning. Hela vår framtid formas under denna period.

Det finns en stor skillnad mellan Mullingstorps och samhällets syn på ohälsa.

Traditionell medicinsk behandling går ut på att behandla symptom med läkemedel:

Mullingstorp menar att sjukdomsymptom är existentiella signaler som behöver tolkas istället för att dämpas med yttre åtgärder. Parallellt med traditionell medicinsk behandling bör människor genomgå en fördjupad självkännedom. De ansvariga för kursverksamheten på Mullingstorp anser att med endast symptombehandling återkommer patientens problem i en eller annan form. Inte förrän patienten blir fri från negativ stress kommer symptomen att försvinna.

Medicinsk forskning om Mullingstorp

[redigera | redigera wikitext]

År 2009 framlade läkaren Lotta Fernros en licenciatavhandling vid Karolinska Institutet[14] över metoderna på Mullingstorp. Hennes forskning syftade till att mäta Health Related Quality Of Life (HRQOL) hos deltagarna före kursens början. Vid ankomsten till Mullingstorp, fyllde deltargarna i tre enkäter.

Den första var SWEDQUAL med 61 punkter för självskattning av HRQOL, inom tretton områden, till exempel: kognition, fysiska funktioner, sömn, smärta, relationer och känslor.

Den andra enkäten var Antonovskys Sense of Coherence som omfattade tretton olika punkter vilka var uppdelade i tre områden: begriplighet, meningsfulhet och hanterbarhet.

Den tredje enkäten handlade om yrke, utbildning, upplevelser av alternativmedicin och traditionell medicin. Jämförelser gjordes med befolkningsdata från Statistika centralbyrån, Försäkringskassan och Socialstyrelsen. Inom sex av tretton olika områden visade HRQOL mycket låga värden vilket är ovanligt i en så högutbildad grupp[15] människor. I åtta av dessa tretton områden av HQROL syntes anmärkningsvärda förbättringar i studiegruppen (>9%, p<0.01), nämligen vid: allmäntillstånd (9%), känslomässigt tillstånd (negativt 45% och positivt 26%), kognitiv funktion (24%), sömn (15%), smärta (10%), begränsningar på grund av känslomässiga tillstånd (22%) och funktion i familjelivet (16%).[14] Den fysiska förmågan, förhållandet till partnern och sexuell funktion var normala i både grupperna. Slutsatsen från studien blev att Möt Dig Själv-processen kan förbättra den kognitiva och den känslomässiga funktionen, vilket i sin tur stärker motivationen. Möt Dig Själv-processen ger en stor möjlighet att påbörja en rehabilitering till arbetslivet eller en ny inriktning på sitt liv för de människor som, på grund av ohälsa, hamnat i kris.[14]

Publikationer

[redigera | redigera wikitext]

Följande böcker har utgivits av Bengt Stern:

Att växa till hälsa – om människans möte med sin inre verklighet (1985) Möt dig själv bortom allt förnuft (1990) Att må dåligt är en bra början (1994)

Bengts sista bok "Att må dåligt är en bra början" finns publicerad på svenska, engelska, norska, holländska och tyska.

Bengt ville beskriva människans psyke – varför hon reagerar som hon gör och varför hon mår dåligt.[9] Boken tecknar också bakgrunden till kurserna på Mullingstorp. Den beskriver de viktigaste övningarna i Möt Dig Själv-processen.

Kontrovers kring Mullingstorp

[redigera | redigera wikitext]

I mars 2008 anmälde Walter Heidkampf sig til en kurs på Mullingstorp men blev nekad på grund av att han var HIV-positiv.[16] Kravet från Mullingstorp är att kunna uppvisa ett negativt HIV test. Detta krav finns för att skydda de övriga kursdeltagarna.[17] Heidkampf stämde Mullingstorp som slutligen fick betala 10.000SEK till honom. Mullingstorp fick även betala 52.000SEK till handikappombudsmannen.[16] Det är första gången en verksamhet i Sverige blir dömd för att ha diskriminerat en person på grund av hiv-smitta.[18]

Länkar till artiklar om Stern och Mullingstorp

[redigera | redigera wikitext]

Viktoria mötte sig själv Tidskrift för Hälsa, februari 1998

Välj livet och kärleken annars blir du sjuk Skärholmens kundtidning, september 1999

Vill gå bortom intellektet Dagens Nyheter, 2e oktober 2000

Gå aldrig tillbaka - Kontroversielle läkaren Bengt Sterns råd till de utbrända Dagens Industri, 14e oktober 2000

Själslig hälsa - utvägar ur utbrändhet och depression Söderköpings Lilla Tidning, 2002

Kroppspsykoterapin har räddat mitt liv.... Tidskrift för Hälsa, november 2003

Lyckad men inte lycklig Tara, mars 2005

Befrielsen att födas Östgöta Correspondenten, maj 2005

Att ge upp och få livslusten tillbaka Östersundsposten, oktober 2005 Att möta döden utan rädsla Östgöta Correspondenten, november 2005

  1. ^ [a b] http://www.mullingstorp.com/bengt.html
  2. ^ http://www.dn.se/sport/har-hittade-robert-gladjen-med-golfen-1.508837
  3. ^ Dagens Nyheter, Monday 2nd October 2000 Vill gå bortom intellektet
  4. ^ http://vault.sportsillustrated.cnn.com/vault/article/magazine/MAG1026775/2/index.htm
  5. ^ http://www.independent.co.uk/sport/golf-karlsson-steps-up-selfdevelopment-1098527.html
  6. ^ http://www.telegraph.co.uk/sport/golf/europeantour/2341897/Fair-minded-Karlsson-falls-short-on-luck.html
  7. ^ http://www.mullingstorp.com/kurser.html
  8. ^ http://www.mullingstorp.com/pdf/mullingstorp2008.pdf
  9. ^ [a b c d] Stern, Bengt, (1994), "Feeling Bad is a Good Start", Promotion Publishing, 1994, ISBN 1-579-01018-0
  10. ^ ”Oxazepam (IARC Summary & Evaluation, Volume 66, 1996)”. Oxazepam (IARC Summary & Evaluation, Volume 66, 1996). IARC. http://www.inchem.org/documents/iarc/vol66/oxazepam.html. Läst 12 mars 2009. 
  11. ^ Keller MB (2000). ”Citalopram therapy for depression: a review of 10 years of European experience and data from U.S. clinical trials”. The Journal of clinical psychiatry 61 (12): sid. 896–908. PMID 11206593. http://www.biopsychiatry.com/citalopram.html. 
  12. ^ http://www.patient.co.uk/showdoc/30002133/
  13. ^ ”Data Sheet: Voltaren® Rapid 25”. Information for Health Professionals. Medsafe - New Zealand Medicines and Medical Devices Safety Authority. 2007-07-10. http://www.medsafe.govt.nz/profs/datasheet/v/voltarenrapidtab.htm. Läst 17 mars 2009. 
  14. ^ [a b c] http://diss.kib.ki.se/2009/978-91-7409-356-8/
  15. ^ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=15892441&dopt=Abstract
  16. ^ [a b] http://www.qx.se/samhalle/8601/walter-fick-ratt-mot-mullingstorp
  17. ^ http://www.nt.se/norrkoping/artikel.aspx?articleid=4518488
  18. ^ http://www.sr.se/Ostergotland/nyheter/artikel.asp?artikel=2458216

Kategori:Yrken inom hälso- och sjukvård Kategori:Psykiatri Kategori:Psykoterapi

en:Mullingstorp