Hoppa till innehållet

Användare:B****n/utkast/Yttrandefrihet

Från Wikipedia
Denna sida behandlar yttrandefrihet på Wikipedia. För information om yttrandefrihet i allmänhet, se Yttrandefrihet.


Yttrandefrihet framförs ofta som ett argument mot blockering, avstängning eller andra inskränkningar utgående från Wikipedias policies och riktlinjer eller genom beslut av Skiljedomskommittén. Yttrandefrihet är en förutsättningarna för ett demokratiskt statsskick och regleras ofta i ett lands grundlag. Wikimedia Foundation har sitt säte i USA och det är även där Wikipedias servrar är placerade. Det faller sig därför naturligt att i första hand pröva frågan om yttrandefrihet utifrån USA:s konstitution. Konstitutionens första tillägg lyder:

Originaltext Svensk översättning[1]
Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the Government for a redress of grievances. Ej må Kongressen stifta någon lag, som avser att påbjuda religiös bekännelse eller lägger hinder i vägen för fri utövning av sådan, eller som inskränker yttrande- eller tryckfriheten, eller som inskränker folkets rätt att under behörigt lugn samlas och till regeringen avlåta petitioner för att få missbruk avhjälpta.

Ett väsentligt avsnitt i författningstillägget är inledningen "Ej må Kongressen stifta någon lag". Yttrandefriheten är alltså en frihet från inskränkningar från statens sida.

Den amerikanska konstitutionens reglering av yttrandefrihet kan jämföras med den svenska regeringsformen 2 kap. 1 §:

Varje medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad ... yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor ...

Även enligt den svenska grundlagen gäller yttrandefriheten gentemot det allmänna, dvs stat och kommun.

Wikipedia är en privat webbplats. Den drivs av den privata organisationen Wikimedia Foundation och leds helt av en styrelse. Som privat webbplats har Wikipedia rätt att blockera, stänga av eller på andra sätt inskränka en enkild persons möjlighet att redigera sidor - och det oavsett anledning. Wikipedia och Wikimedia Foundation är fria att skapa egna regler och egen praxis kring vem som får redigera webbplatsen. Detta regleras varken av USA:s konstitution eller av något annat lands lagar.

Wikipedia välkomnar alla bidragsgivare och en grundläggande princip är att utgå från att alla användare har goda avsikter. Policies och riktlinjer, som riktlinjer om blockeringar och avstängningar, har lagts fast av Wikipedias användare för att reglera frågor om inskränkningar i tillgången till Wikipedia. Dessa policies och riktlinjer förändras dock över tid och de är inte juridiskt bindande.

I korthet, att redigera Wikipedia är ett privilegium, inte en rättighet. Även om det kan vara svårt att acceptera och framstår som hårt, så finns det bara två rättigheter på Wikipedia: rätten att avgrena projektet och rätten att lämna projektet.

NB! Ingenting på Wikipedia.org eller på något annat av Wikimedia Foundations projekt skall tas som ett erbjudande om hjälp i lagfrågor eller rättsliga frågor; inte heller skall någonting på något av ovanstående projekt tolkas som att en användare, bidragslämnare, systemadministratör, utvecklare, sponsor eller någon annan försöker utöva juridisk verksamhet. Var vänlig se Wikipedia:Juridiska förbehåll.

  1. ^ Rinander, V. A. & Reuterskiöld, Carl Axel (red) (1921). Främmande grundlagar samt vallagar och parlamentariska arbetsordningar i svensk öfversättning. Bd 2, Amerikas Förenta stater. Stockholm: Norstedt