Mänsklig bildsyntes
Utseende
Den här artikeln eller det här avsnittet tycks vara baserad på en maskinell översättning. (2021-12) Motivering: introt översatt ord för ord
|
Mänsklig bildsyntes (Human image synthesis) är teknik som kan användas för att göra trovärdiga och till och med fotorealistiska återgivningar av mänskliga likheter, rörliga eller stilla. Det har faktiskt funnits sedan början av 2000-talet. Många filmer som använder datorgenererade bilder har innehållit syntetiska bilder av människoliknande karaktärer digitalt sammansatta på det verkliga eller andra simulerade filmmaterialet. Mot slutet av 2010-talet har artificiell intelligens med deepfake använts för att syntetisera bilder och video som ser ut som människor, utan behov av mänsklig hjälp, när utbildningsfasen väl har slutförts, medan den gamla tekniken 7D-route krävde enorma mängder mänskligt arbete.
Tidslinje mänsklig bildsyntes
- 1971 gjorde Henri Gouraud den första CG-geometrifångsten och representationen av ett mänskligt ansikte. Modellering var hans fru Sylvie Gouraud. 3D-modellen var en enkel trådramsmodell och han använde Gouraud shader som han är mest känd för att producera den första kända representationen av mänsklig likhet på dator.
- Filmen The Crow från 1994 var den första filmproduktionen som använde sig av digital sammansättning av en datorsimulerad representation av ett ansikte på scener filmade med en kroppsdubbel. Nödvändigheten var musan när skådespelaren Brandon Lee som porträtterade huvudpersonen dödades tragiskt av misstag på scenen.
- För filmen Fast & Furious 7 från 2015 gjordes en digital look-alike av skådespelaren Paul Walker som dog i en olycka under inspelningen av Weta Digital för att göra filmen färdig.
- I september 2019 sände Yle, det finska public service, ett resultat av experimentell journalistik, en deepfake av presidenten Sauli Niinistö i sin huvudsakliga nyhetssändning i syfte att belysa den framskridande desinformationsteknologin och problemen som uppstår därav.
Referenser
- Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Human image synthesis, 27 december 2021.
|