Sari la conținut

Waldemar Matuška

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Waldemar Matuška

Waldemar Matuška în 1980
Date personale
Născut[1][2][3] Modificați la Wikidata
Košice, Cehoslovacia[1][2] Modificați la Wikidata
Decedat (76 de ani)[4][5][6][3] Modificați la Wikidata
Saint Petersburg, Florida, SUA Modificați la Wikidata
Înmormântatcimitirul Vyšehrad[*][7] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (pneumonie) Modificați la Wikidata
Căsătorit cuOlga Matušková[*] () Modificați la Wikidata
CetățenieCehoslovacia Cehoslovacia
Ocupațiecântăreț
actor de film
actor de teatru
Limbi vorbitelimba cehă Modificați la Wikidata
Ani de activitate1956–2020
Alte premii
Meritorious Artist[*][[Meritorious Artist (Meritorious Artist of Chechoslovakia)|​]] (1980) Modificați la Wikidata
Prezență online

Waldemar Matuška (n. , Košice, Cehoslovacia – d. , Saint Petersburg, Florida, SUA) a fost un actor și cântăreț de șlagăre cehoslovac. Popular în anii 1960 și 1970, a emigrat în Statele Unite în 1986 și de atunci a locuit în Saint Petersburg, Florida.

Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără Joe Limonadă (1964), Fantoma din Morrisville (1966), Pipele (1966) și O noapte la castel (1973).

Waldemar Matuška s-a născut ca unul dintre cei cinci fii ai unui soldat ceh și ai cântăreței de operetă vieneză Mia Malinova. Și-a petrecut copilăria la Praga. El a renunțat curând la profesia sa de suflător de sticlă în Karlovy Vary-ul ceh în favoarea unei cariere muzicale și a cântat la diferite instrumente în diverse formații.

În 1960, Matuška, a cărui barbă neagră, care era neobișnuită pentru un cântăreț pop la acea vreme, a devenit rapid marca sa, a înregistrat primul său disc Suvenýr (Suvenir).[8] A apărut pe scenă ca actor la Teatrul Semafor din Praga. Au urmat numeroase înregistrări și spectacole cu mulți artiști cehi, inclusiv Karel Gott. A câștigat de două ori premiul pentru muzică Zlatý slavík (Privighetoarea de aur), în 1962 și 1967. De asemenea, a făcut filme cu un succes din ce în ce mai mare. Chiar și după suprimarea Primăverii de la Praga, Matuška a rămas popular. Din punct de vedere artistic, s-a concentrat tot mai mult pe piese în stilul muzicii country.

În 1976 s-a căsătorit cu cântăreața Olga Blechová, cu care a părăsit Cehoslovacia zece ani mai târziu. Regimul comunist l-a interzis apoi Matuška de la radio, televiziune și cinema, iar înregistrările sale au fost retrase de la vânzare.

În SUA, Matuška și-a câștigat existența cântând pentru compatrioții emigranți. În anul următor revoluției de catifea din țara sa natală din toamna anului 1989, Matuška a susținut un concert la Praga.

A decedat în 2009, la vârsta de 76 de ani. Waldemar Matuška a fost înmormântat în Cimitirul de Onoare din cartierul Vyšehrad al Pragăi.

Filmografie selectivă

[modificare | modificare sursă]

Legături externe

[modificare | modificare sursă]