Elpriser svinger time for time
Elmarkedet er et meget volatilt marked, som betyder at priserne svinger fra time til time. Det er derfor svært at forudsige prisen på el. Elpriserne afhænger som udgangspunkt af udbud og efterspørgsel, der påvirkes af flere faktorer som for eksempel vejret, prisen på CO2 kvoter samt geopolitiske faktorer. Endvidere er prisen også afhængig af, om man er placeret i Vest- eller Østdanmark.
Læs mere generelt om faktorer, der påvirker elmarkedet på Energimarkedet
Prisen på el - elbørser og prissætning
Prisen på el afhænger af udbud og efterspørgsel, påvirket af en række andre faktorer. Elpriserne fastsættes på 2 elbørser for det nordiske marked – Nord Pool og Nasdaq Market Prices.
El kan ikke lagres i forsyningsnettet, hvilket medfører at prisen svinger fra time til time – f.eks. vil der typisk være billigere elproduktion fra vindmøller i de timer, hvor vinden blæser.
Nord Pool Spot - aktuelle priser
Hver dag omkring kl 13 fastsættes det kommende døgns time-spotpriser.. Dette sker på den fællesnordiske elspotbørs, NordPool. Timepriserne fastsættes ud fra udbud og efterspørgsel i de enkelte timer. Der fastsættes både områdespotpriser og en såkaldt Systempris.
Systemprisen udregnes ved at samle produktion og forbrug på tværs af de 4 nordiske lande, Danmark, Sverige, Norge og Finland uden hensyntagen til kabelbegrænsninger i nettet. De enkelte områdespotpriser i de 4 nordiske lande udregnes med baggrund i den lokale produktion og forbruget samt muligheden for at flytte produktion mellem prisområderne.
Kabelforbindelserne i elnettet har en begrænset kapacitet, og el kan ikke lagres i større mængder. Dette kan medføre, at en større efterspørgsel i ét område ikke altid kan dækkes af produktionen fra et andet område, hvilket blandt andet bevirker, at der kan opstå prisforskel mellem de forskellige områder. Danmark er opdelt i to områder, henholdsvis Vestdanmark (Jylland og Fyn) og Østdanmark (Sjælland og Øerne). De to områder afregnes separat, da priserne kan variere mellem de to områder.
Nasdaq forward market - fremadrettede priser
På Forward-markederne handler man ikke med fysiske kWh, men med fremtidige priser på el for f.eks. det kommende kvartal eller år. Prisen afspejler dermed markedets aktuelle forventning til forsyningsbalancen og dermed prisen for en fremtidig periode.
Eftersom der er store udsving på elmarkedet, er forward-priser med til at give en prissikring, både for kunder og os som elleverandør. På Nasdaq OMX Commodities handles disse langsigtede priser, Forward-priser. På den baggrund, kan vi fastsætte den samlede pris på vores produkter og fremtidige elaftaler.