Windom-antenne
En Windom-antenne, i Europa også kalt FD4-antenne[1], er en halvbølgeantenne med fødepunkt – også kalt matepunkt[2] – til siden for midten av antennen.[2] Dette er en populær kortbølgeantenne for radioamatører.[2] En Windom-antenne kan konstrueres med relativt enkle midler, og benyttes som en provisorisk løsning der kostbare installasjoner ikke er hensiktsmessig eller mulig.[3]
Teknisk beskrivelse
[rediger | rediger kilde]Man kan konstruere en Windom-antenne på to ulike måter: enten ved å feste fødepunktet på enten 1/3 eller 2/3 av antennens lengde, eller ved å feste det ved enten 1/5 og 4/5 av antennens lengde. På det spesielle punktet 1/3 for tilkobling av fødelinjen, vil impedansen være nær 200 ohm, og ved 1/5 ca 600 ohm. Med en Windom-antenne for 80 meter radioamatørbånd vil flere øvre harmoniske frekvenser gi samme impedans og vil være i resonans tilsvarende flere av de andre radioamatørbåndene på kortbølge. En Windom-antenne kan derfor brukes på mange radioamatørbånd.
En 1:4 balun mellom fødepunktet og fødelinjen kan tilpasse en Windom-antenne til en 50 ohms koaksialkabel. Dersom det benyttes en balansert stigefeeder fra Windom-antennen, kan en tilsvarende balun tilpasse stigefeederen til kommunikasjonsradioen.
Fødeledningen (også kalt mateledningen) kan være så lang man ønsker eller trenger, så fremt man sørger for at den henger i en rett linje ned til radioutstyret, uten noen skarpe knekk.[2]
Loren G. Windoms antenne
[rediger | rediger kilde]Antennen ble først beskrevet av Loren G. Windom, med kallesignalet W8GZ, i 1929[1], i det amerikanske radioamatørtidsskriftet QST. Antennen han beskrev hadde en enkel leder som fødeledning opp til en horisontal leder, og han varierte fødepunktet mye utenfor sentrum av den horisontale antennen. Den enkle lederen opp til fødepunktet skapte mange problemer med forstyrrelser for TV, støy fra lysnett og apparater inn på radiostasjonen og store radiofeltstyrker i rommet med radiostasjonen.
På 2000-tallet er det langt vanligere å bruke enten koaksialkabel opp til en balun i fødepunktet, eller en symmetrisk stigefeeder opp til fødepunktet og en balun mellom radio og fødekabel.
Se også
[rediger | rediger kilde]Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ a b «En bredbåndet multibåndsantenne med assymetrisk føding». HF-antenner. [S.l.]: Norsk radio relæ liga. 1994. s. 48. ISBN 8299190010.
- ^ a b c d Schröder, John (1965). Radiobyggboken. Oslo: Teknologisk forl. s. 150–152.
- ^ «The Windom Antenna». New Zealand Radio DX League (på engelsk). 9. juli 2013. Besøkt 2. desember 2024. «Reference reading” Practical Wire Antennas by John D.Hays, G3HDQ, Published RSGB, Radio Society GB.; Simple Low Cost Wire Antennas, William Orr, W6SAI, Published Radio Publications Inc.»