Hopp til innhold

VERA

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

VERA (Vision Electronic Recording Apparatus) er et tidlig videobåndformat. Det ble utviklet hos BBC under ingeniør Peter Axons ledelse fra 1952 til 1958. De eneste opptakene av VERA som finnes i dag er på film og er av den originale demonstrasjonen av systemet.

Et videobånd må bevege seg raskt over opptaks- eller avspillingshodet på grunn av de høye frekvensene i signalet. Disse frekvensene er høye nok til at hastigheten må ligge på flere meter per sekund i forhold til 38–75 cm per sekund som er brukt på profesjonelt analogt lydopptaksutstyr. BBC løste dette problemet ved å bruke spoler med en diameter på 52 cm og en båndhastighet på 5,08 meter per sekund. VERA kunne med denne hastigheten spille inn rundt 15 min med svart-hvitt-video i 405-line per båndspole. Båndbredden var på 13 mm og båndet var delt opp i tre parallelle spor, to for video og ett for lyd. Bildet hadde en tendens til å skjelve på grunn av at synkroniseringspulsen ikke ble spilt inn nøyaktig nok.

Da VERA var klart til bruk i 1958 var det allerede blitt gjort avleggs av Ampex' quadruplexsystem. Quadruplex brukte 5,08 cm brede bånd og en hastighet på bare 38,1 cm per sekund. De brukte kvadraturskanning, som er et system der flere hoder snurrer vertikalt rundt på en trommel, for å få båndet til å bevege seg over hodet raskt nok uten at man trenger å kjøre båndet i større hastigheter. Quadruplex-bånd kunne derfor ha rundt en time med opptak.

BBC besluttet å gi opp VERA og de gikk over til å bruke Ampex' system i slutten av 1950-årene.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata