Hopp til innhold

Troll (forskningsstasjon)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Troll
Troll ved solnedgang tidlig november 2009
Troll ved solnedgang tidlig november 2009
Troll ved solnedgang tidlig november 2009
Lokalisering
StedJutulsessen, Dronning Maud Land, Antarktis
Høyde1 275 moh.
Basisdata
TilhørerNorge
Drives avNorsk Polarinstitutt
Påbegynt1989
Bygningsareal400 m²
SesongPermanent bemanning
Bemanning vinter20
Kart
Troll ligger i Antarktis
Troll (forskningsstasjon)
 
Troll (Antarktis)
 Troll (forskningsstasjon) på Commons

Troll er en norsk forskningsstasjon i Dronning Maud Land i Antarktis. Stasjonen ble i 1989–1990 etablert på 1275 m høyde i Jutulsessen, 250 km fra kysten. I motsetning til mange andre forskningsstasjoner i Antarktis, er stasjonen etablert på grunnfjell som bryter gjennom innlandsisen. Feltstasjonen fungerer som meteorologisk stasjon, målingsstasjon for UV-stråling, satellittstasjon og feltstasjon for andre forskningsprogram.

I juni 2003 vedtok Miljøverndepartementet at stasjonen skulle opprustes til helårsstasjon. I februar 2005 ble helårsstasjonen og den nye flystripen, Troll Airfield, åpnet av dronning Sonja. Hun ble dermed den første norske dronning som besøkte det norske bilandet i Antarktis.

Den første stasjonen

[rediger | rediger kilde]

Den første Trollstasjonen ble satt opp av den norske Antarktis-ekspedisjonen av 1989/90 og var en lett konstruksjon på 100 m². Stasjonen var kun egnet til bruk i sommerhalvåret, fra november til februar. Transport av folk og utstyr inn til forskningsstasjonen skjedde med kystvaktskipet KV «Andenes» fra Norge via Sør-Amerika til iskanten i Antarktis, for deretter å bli fraktet med beltevogner over 235 km inn på kontinentet og 1300 moh.

Helårsstasjon

[rediger | rediger kilde]

Til Norsk Polarinstitutts 75-årsjubileum bevilget Miljøverndepartementet midler til å oppgradere Troll til en helårsstasjon. Hovedarbeidet med oppføringen av den nye stasjonen ble avsluttet februar 2005 og ble utført av Statsbygg. Stasjonen er satt sammen av modulbyggesett bestående av 35 standardcontainere og 115 tonn stålfundament. Stasjonen er etter utvidelsen på 400m², tåler temperaturer ned til -60°C og vindhastigheter opp til 60 meter i sekundet. Troll driftes av Norsk Polarinstitutt og har plass til 20 personer. Stasjonen er på mange måter moderne, med dieselolje som energiforsyning. Det er planlagt gjenbruk av spilloljen, i tillegg til anlegg for fjernvarme.

12. februar 2005 ble den nye stasjonen offisielt åpnet av dronning Sonja og Norge ble den siste nasjonen med kravområde i Antarktis som åpnet et helårsstasjon.

Fredag kveld 11. februar ankom en delegasjon på 40 personer med et Hercules-fly. I følget var foruten dronning Sonja også miljøvernminister Knut Arild Hareide og den svenske miljøvernministeren Lena Sommerstad. Den 3000 meter lange flystripen Troll Airfield ble åpnet av den norske miljøvernministeren. I løpet av lørdagen dro noen i følget med helikopter til Sør-Afrikas base SANAE IV. Helikopteret gjorde et stopp på tilbakeveien, og landet ved foten av fjellet Jutulhogget, som har en loddrett vegg på 700 meter.

Forskning

[rediger | rediger kilde]

Det er Norsk Polarinstitutt som drifter stasjonen. Norsk institutt for luftforskning (NILU) foretar vitenskapelige målinger av blant annet aerosoler, miljøgifter, bakkenær ozon og kvikksølv, stratosfærisk ozon og UV-stråling.[1]

19. januar 2008 la statsminister Jens Stoltenberg ned grunnsteinen til Norsk romsenters Galileostasjon, som skal overvåke kvaliteten på signalene i Galileo. Stasjonen på Troll blir den sørligste av de 30 stasjonene i EUs overvåkingssystem.[2]

I tillegg har Meteorologisk institutt automatisk innsamling av værdata, men er ikke til stede med helårsdrift.

Stoltenbergs besøk i 2008

[rediger | rediger kilde]

19. januar 2008 var statsminister Jens Stoltenberg på besøk på feltstasjonen, og ble dermed den første sittende norske statsminister til å besøke Dronning Maud Land, etter at dronning Sonja ble den første dronning og Børge Brende den første minister. Stoltenberg var til stede for å åpne den nye satellittstasjonen TrollSat på feltstasjonen. Gjennom åpningen av satellittstasjonen ble det norske selskapet Kongsberg Satellite Services (KSAT) det første i verden som kan hente ned satellittdata i begge polområdene.

Under besøket i Antarktis døpte Stoltenberg tre fjelltopper som sees fra feltstasjonen til Trollveikja, Trollguten og Trolltinden. De typisk norske navnene ble valgt for å vise hvem som har krav på området.[3]

Ministermøtet i 2009

[rediger | rediger kilde]

I februar 2009 ledet miljøvernminister Erik Solheim en delegasjon bestående av miljøministrene fra Sverige, Finland, Storbritannia, Tsjekkia, Russland, Algerie og Kina, samt representanter for syv andre land, som besøkte Troll for å få innblikk i klimaforskningen i Antarktis.[4] Besøket sammenfalt med avslutningen av den toårige norsk-amerikanske sydpolsekspedisjonen i anledning Det internasjonale polaråret 2007–08.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]