Hopp til innhold

Svinghjul

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stasjonær bensinmotor fra 1898 med to store svinghjul.

Et svinghjul er et hjul som roterer, gjerne med et stort antall rotasjoner pr tidsenhet. Det krever energi å sette igang rotasjonen. Mange svinghjul fungerer som lager av rotasjonsenergi. Andre svinghjul utnytter den gyroskopiske effekten som innebærer at et hjul som roterer fort vil holde rotasjonsaksen i samme retning.

I vanlige bensinmotorer kreves det energi for å komprimere bensin-luftblandingen i sylinderen før den antennes. Svinghjulet som vanligvis er festet på motorens veivaksling vil ha treghet som bare gir en liten reduksjon av rotasjonshastigheten i motorens kompresjonstakt.

I enkelte kjøretøyer benyttes et svinghjul som lager for bevegelsesenergi. Ved oppbremsing settes svinghjulet i rask rotasjon. Denne rotasjonsenergien benyttes igjen når kjøretøyet skal starte eller øke hastigheten.

Flere instrumenter benytter svinghjul for å bestemme en retning som i et gyrokompass eller å definere et plan som i kunstig horisont. Hvis svinghjulet er i rask rotasjon kreves det en del kraft for å få endret retningen på rotasjonsaksen. Dette utnyttes også i svingehastighetsmåler.