Kron og mynt
- Se også Mynt og kron.
Kron og mynt, med undertittelen eit veddemål, er en roman av den norske forfatteren Kjartan Fløgstad, utgitt i 1998.
Romanen blir beskrevet som en «digresjonsroman» og omtalt som «eit omfattande, rikt ornamentert, barokt romanunivers som introduserer ei rekke ulike karakterar, tider, stader og hendingar. Karakterar, tider, stader og hendingar som i stor grad lever sine eigne liv, men som i romanen etter kvart blir knytt til kvarandre på meisterleg vis».[1] En av romanens hovedpersoner er Tjerand Fonn, som blir funnet i sin døde mors liv i fjæresteinene utenfor Kristiansund, og som vokser opp hos fosterfaren Samson Avsenius. Avsenius er reder og lastebilsjåfør, mens Tjerands biologiske mor var russisk sirkusartist. Tjerand Fonn vokser opp og utdanner seg til kunsthistoriker, med kirkeutsmykninger fra reformasjonen og barokken som spesialfelt. Romanens jeg-forteller Aa Aavaath er en bifigur i handlingen; hun er geolog og arbeider som plattformsjef i oljeindustrien.
Romanen ble av Dagbladets anmelder Øystein Rottem karakterisert som et mesterverk[2]; mens den svenske avisen Expressens anmelder beskriver boken som «en norsk motsvarighet till James Joyces Ulysses».[3] Dag og Tids anmelder Otto Hageberg omtalte boka som «litterær kunst av uvanleg kvalitet».[4]
Kron og mynt vant Brageprisen det året den utkom; og ble i en Dagbladet-serie sommeren 2006 kåret til en av de 25 beste romanene fra de siste 25 år[1]
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ a b Dagbladet, 1.8.2006: Kjartan Fløgstad er nummer fem
- ^ Dagbladet, 17.9.98 Fløstad på sitt beste. Sitat: «Fløgstad har tidligere vist at han kjenner industriarbeiderens hverdag ut og inn. Her viser han seg som en like innforstått skildrer av det gamle bondesamfunnet. Både som miljøskildrer, og ikke minst som personskildrer, er Fløgstad på sitt beste i denne romanen»
- ^ «gyldendal.no». Arkivert fra originalen 29. januar 2009. Besøkt 25. januar 2009.
- ^ Dag og Tid, 17.9.1998: Fabelaktig Fløgstad Sitat: «Men her er også perfide parodiar og sviande pamflettaktige spiddingar av aktuelle samtidsfenomen, med storarta «portrett» av personar eller figurar som både er «realistiske» og magisk-eventyrlege på same tid»