Hopp til innhold

Jackie Chan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jackie Chan
FødtChan Kong-sang
陳港生
7. apr. 1954[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (70 år)
Victoria Peak (Britisk Hongkong)[5][6]
BeskjeftigelseFilmskuespiller, filmprodusent, manusforfatter, stuntperson, filmregissør, koreograf, judoka, taekwondoutøver Rediger på Wikidata
Embete
  • UNICEF Goodwill-ambassadør
  • member of the National Committee of the Chinese People's Political Consultative Conference (12th National Committee of the Chinese People's Political Consultative Conference) Rediger på Wikidata
Utdannet vedDickson College
EktefelleLin Feng-jiao (1982–)
FarCharles Chan
MorLee-Lee Chan
BarnJaycee Chan
Etta Ng (familierelasjon: utenomekteskapelige barn)
NasjonalitetUSA
Kina
Britisk Hongkong (–1997)
Hongkong
Utmerkelser
10 oppføringer
Silver Bauhinia Star
Ridder av Ordre des Arts et des Lettres
Medlem av Den britiske imperieordenen (1989)[7]
Gullhesten for beste mannlige hovedrolle (1992) (for verk: Police Story 3: Supercop, tema for: 29th Golden Horse Film Awards)[8]
Gullhesten for beste mannlige hovedrolle (1983) (for verk: Crime Story, tema for: 30th Golden Horse Film Awards)[9]
Æres-Oscar (2016)
Stjerne på Hollywood Walk of Fame
Order of the British Empire
American Choreography Awards
Gullhanen for beste mannlige hovedrolle
Aktive år1962
Nettstedhttp://www.jackiechan.com/
IMDbIMDb

Jackie Chan[a] (født 1954) er en kinesisk kampsportutøver, skuespiller, regissør, artist og stuntmann. Chan er en av de mest kjente navnene innenfor Kung fu og actionfilmer og er viden kjent for sin akrobatiske kampstil, komiske opptrinn og bruk av improviserte våpen. Han er en av få skuespillere som gjennomfører alle stuntene selv.

Jackie Chan har vært skuespiller siden 1960-årene og har spilt i over 130 filmer.

Chan har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Han ble belønnet med en æres-Oscar i 2016.

Liv og virke

[rediger | rediger kilde]

Jackie Chan ble født Chan Kong-sang den 7. april 1954 i Hongkong, som sønn av Lee-Lee og Charles Chan som var født i henholdsvis Wuhan og Anhui. De arbeidet i et avsondret eksklusivt område i husholdet på det franske konsulat i Hongkong da Chan kom til verden. De gav barnet navnet Kong-sang som betyr født i Hongkong, ettersom de hadde flyktet fra det urolige Fastlands-Kina i samband med den kinesiske borgerkrig. Charles Chan begynte tidlig å lære sitt barn Wing Chun, en slags kung fu-stil, og øvet med Jackie tidlig hver morgen.

Da Charles i 1961 fikk arbeide som sjefskokk på den amerikanske ambassaden i Australia bestemte han at Jackie som da var 7 år skulle bli igjen i Hongkong og innskrives i en Jingjuskole (også kjent som Pekingopera).

I ti års tid ble Jackie Chan under meget hard disiplin øvet i akrobatikk, kampsport, skuespilleri og sang. Han traff sjelden sine foreldre i tiden på skolen.

Barne- og ungdomskarriere

[rediger | rediger kilde]

Chan var en lovende elev og ble kjent med flere andre fremtidige kolleger innen kampsportsfilmsgenren (blant annet Sammo Hung og Yuen Biao). De ble en del av skolens fremvisningstropp, kalt De syv små lykkeundrene, som turnerte med sine kunster.

På operaskolen var tilværelsen meget streng – hvis man begikk feil, ble man slått. Det var et meget hardt sted å leve, men Chan ble, for han hadde ikke andre steder å bo. Han så ikke sine foreldre i mange år.

Filmdebuten fant sted da han var åtte år, i tegnefilmen Seven Little Valiant Fighters: Big and Little Wong Tin Bar. Han var senere med i stykket The Seven Little Fortunes, hvor Sammo Hung og Yuen Biao også var med. Noen år senere dannet de tre gruppen The Three Brothers.

Videre karriere

[rediger | rediger kilde]

Da han var 17 år, var det ikke mer arbeide å få på operaen, så Chan og vennene ble nødt til at finne noe annet. Det var ikke lett, ettersom de var ufaglærte. Men det ble innspilt mange filmer i Hongkong og der var alltid bruk for unge og sterke stuntmenn.

De neste par år arbeidet han med stunts, men da filmbransjens suksess begynte å falme, reiste han hjem til sine foreldre, som nå bodde fast i Australia. Her arbeidet han først i en restaurant og siden på en byggeplass – det var her han fikk tilnavnet «Jackie». Det begynte med at en arbeidskamerat hadde problemer med å uttale navnet Kong-sang, og kalte ham i stedet little Jack. Dette ble senere til Jackie.

Men han var han ikke tilfreds med å bo og arbeide i Australia, han fant byggearbeidet både tungt og kjedelig. Redningen dukket opp i form av et telegram fra Willie Chan, som fortsatt arbeidet i Hongkongs filmindustri og lette etter en som kunne spille i en ny film av Lo Wei. Han hadde åbenbart sett Chan arbeide som stuntmann og var imponert. Etterhvert ble de to gode venner og Willie dessuten agent for den unge mannen. Snart var han på vei tilbake til Hongkong for å innspille New Fist of Fury som 21-åring i 1976.

Chan ble en av de mest kjente skuespillere som holder på med kung fu- og actionfilmer, kjent for sin akrobatiske slagsmålsstil, komiske treffsikkerhet og bruk av forskjellige typer improviserte våpen. Han ble tidlig lansert som etterfølger av Bruce Lee, men kom snart til å utvikle en komisk side i sitt skuespilleri som atskilte ham fra den som regel meget alvorlig spillende Lee.

Jackie Chan er kjent for å utføre mange av sine stuntscener selv og har på grunn av dette pådratt seg mange skader gjennom årene.

Chan har også siden 1980-årene en karriere som popsanger i Hongkong og Asia. Filmen Rumble in the Bronx ble Chans store gjennombrudd i USA; før dette solgte hans filmer mest i Asia og Europa.

Jackie Chan er kjent for sitt forsvar av det kinesiske regjeringsform og i februar 2013 ble han innvalgt i Det kinesiske folks politisk rådgivende konferanse.[10]

Jackie Chan og bjørnene

[rediger | rediger kilde]

Da Chan var i Berlin for å spille inn Jorden rundt på 80 dager, oppdaget han United Buddy Bears.[11] På det tidspunktet var det bjørner overalt i Berlin. Chan ble nysgjerrig på de fargerike bjørnene og undersøkte litt rundt dem. Han fant ut at initiativtakerne til bjørnene var Klaus og Eva Herlitz fra Berlin.[12] Han lærte også at bjørnene var ment å formidle et viktig budskap, et budskap han også hadde jobbet hardt for å få frem – nemlig at vi må leve sammen i harmoni og fred. Han oppdaget også at bjørnene samlet inn penger til veldedige formål. Chan ble hektet på bjørnene og bidro til å få sirkelen med United Buddy Bears til Hongkong i 2004.[13]

Utmerkelser

[rediger | rediger kilde]

Chan har mottatt Silver Bauhinia Star. I 1989 ble han utnevnt til medlem (MBE) av Order of the British Empire.[14] I 1997 ble Chans hånd- og fotavtrykk plassert i sementen utenfor Grauman's Chinese Theatre. Sementplaten med avtrykkene ble senere borte, så han fikk gjenta seremonien i 2013.[15] Chan fikk en stjerne på Hollywood Walk of Fame 6801 Hollywood Blvd. 4. oktober 2002.[16] Han ble belønnet med en æres-Oscar på den 8. Governors Awards-utdelingen 12. november 2016.[17]

Filmografi

[rediger | rediger kilde]
Type nummerering
  1. ^ opprinnelig Chan Kong-sang, 陳港生, pinyin: Chén gǎngshēng

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Jackie-Chan, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000021981, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id chan-jackie, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ MyDramaList, MyDramaList name ID 695, besøkt 26. august 2023[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Internet Movie Database, IMDb-ID nm0000329, besøkt 26. august 2023[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ The London Gazette 51772, side(r) B17[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ www.goldenhorse.org.tw[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ www.goldenhorse.org.tw[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ "Mo Yan blir politisk rådgivare", Svenska Dagbladet, 4 februar 2012.
  11. ^ Jackie Chan & Buddy Bears
  12. ^ Jackie and the bears
  13. ^ Opening Ceremony in Hong Kong
  14. ^ The London Gazette: (Supplement) no. 51772. p. 17. 1989-06-16. Retrieved 28. februar 2012.
  15. ^ «Jackie Chan replaces missing Hollywood hand prints» (på engelsk). BBC News. 7. juni 2013. Arkivert fra originalen 7. april 2015. 
  16. ^ «Jackie Chan» (på engelsk). Hollywood Chamber of Commerce. Arkivert fra originalen 3. april 2016. 
  17. ^ Gray, Tim (13. november 2016). «Jackie Chan Oscar Climaxes Warm Evening at the Governors Awards». Variety (på engelsk). Arkivert fra originalen 14. november 2016. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]