Hopp til innhold

Fight Club

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For filmen med samme navn, se Fight Club (film)
Fight Club
Forfatter(e)Chuck Palahniuk
SpråkEngelsk
SjangerTransgressiv skjønnlitteratur, svart humor
Utgitt1996
Originalutgave1996
ForlagW. W. Norton & Company
Oversetter(e)Halvor Kristiansen
Sider208
OCLC33440073

Fight Club er Chuck Palahaniuks debutroman, utgitt i USA i 1996 av Hyperion Books.

Fight Club kom ut i Norge i 2003, på engelsk. I 2007 kom Fight Club ut på norsk på forlaget Damm, oversatt av Halvor Kristiansen. Filmen Fight Club fra 1999 bygger på denne romanen.

Romanen Fight Club handler om en ikke navngitt mann som hater jobben sin i et bilselskap, og sin livsstil generelt. Han utvikler søvnproblemer, og en lege råder ham til å gå til en støttegruppe for menn med testikkelkreft, «for å se hva smerte virkelig er». Dette fungerer som terapi og kurerer søvnproblemene, og han blir avhengig av disse støttegruppene.

På gruppemøtene blir han kjent med Marla, som gjennomskuer han som «turist». Dette fører til at søvnproblemer kommer tilbake.

Livet hans forandres drastisk da han møter den karismatisk psykopaten Tyler Durden. Etter at leiligheten hans har blitt ødelagt i en eksplosjon, flytter han inn med Tyler. De havner i slåsskamp på en parkeringsplass, og dette får dem til å stifte «Fight Club», en slags støttegruppe der terapien er slåsskamper.

Tyler redder Marla fra et selvmordsforsøk, og de to innleder et forhold som forvirrer den navnløse hovedpersonen.

Ettersom Fight Club fortsetter å vokse begynner Tyler å holde appeller mot forbrukersamfunnet, som han hevder er på ville veier, og han rekrutterer medlemmer til å utøve angrep mot «det kapitalistiske Amerika». Tyler samler sammen de ivrigste medlemmene i Fight Club og starter «Project Mayhem», for å utslette den moderne sivilisasjonen.

Hovedpersonen engasjerer seg først aktivt i «Project Mayhem», men etterhvert som virksomheten eskaleres blir den stadig mer ødeleggende. Da Bob, en venn fra de opprinnelige støttegruppene,dør, finner hovedpersonen ut at det er på tide å stoppe galskapen.

I sin jakt på å stoppe Tyler og hans medsammensvorne, oppdager hovedpersonen at det er han selv som er Tyler. Han er en person som hovedpersonen hadde diktet opp som utslag av at han hatet jobben sin og sin egen livsstil. Tyler ble skapt som en virkelighetsflukt, og hadde planer om å ta over hovedpersonens personlighet ved å gjøre ham mer lik seg selv. Søvnproblemene som hovedpersonen hadde, var egentlig Tyler som oppstod fra hans eget sinn. Tyler hadde vært aktiv når hovedpersonen «sov» og manipulerte hovedpersonen til å starte Fight Club, lærte seg hvordan man lager eksplosiver og sprengte sin egen leilighet.

Tyler har planer om å sprenge Parker Morris-bygningen (den fiktive «høyeste bygningen i verden»). Han har planer om å lide martyrdøden, noe som vil bety slutten også for hovedpersonen. I sitt forsøk på å stoppe Tyler, forklarer hovedpersonen til Marla at han – i motsetning til hva hun har trodd – ikke er Tyler Durden. Etterhvert konfronterer hovedpersonen Tyler på toppen av Parker Morris-bygningen, der han blir fanget og truet med pistol. Marla kommer til bygningen og Tyler forsvinner, «fordi han var hans fantasi, ikke hennes».

Etter at Tyler har forsvunnet, venter hovedpersonen på at bygningen skal gå i luften og at han selv skal dø i eksplosjonen. På grunn av en feil med kjemikaliene uteblir eksplosjonen, og hovedpersonen tar han en selvstendig beslutning – uten å være påvirket av sitt alter ego Tyler: han tar Tylers pistol og skyter seg selv i munnen.

Han våkner på et sykehus og tror han har kommet til himmelen. Boken slutter med at hovedpersonen blir oppsøkt av noen medlemmer fra «Project Mayhem» som jobber på avdelingen han ligger på. De forteller ham at de har planer om å fortsette, og at de venter på Tylers tilbakekomst.

Filmatisering

[rediger | rediger kilde]

I 1999 ble en filmatisering av boken lansert på kino, regissert av David Fincher, og med Edward Norton, Brad Pitt og Helena Bonham Carter i hovedrollene.