Dobro
Dobro er et varemerke eiet av Gibson Guitar Corporation og en variant av et amerikansk strengeinstrument skapt av det slovakisk-amerikanske brødreparet Dopyera i 1928. Dobro brukes også som fellesnavn for instrumenter av denne typen[1]. Det er et av instrumentene i resonatorgitarfamilien, og er laget for å være en gitar som låter sterkt. Den innebygde resonatoren sørger for at man får høyt volum, og dermed kunne bli hørt i band med blås og trommer. Dette var før den elektriske gitarens tid, og musikk ble spilt akustisk. Den ble umiddelbart populær innenfor Hawaii-musikken, og ble senere tatt opp spesielt i country- og bluegrassmiljøene. Elektriske instrumenter brukes ikke i tradisjonell bluegrass, og innen denne sjangeren var Buck Graves tidlig ute. Han spilte dobro med Flatt & Scruggs fra 1956 til gruppen ble oppløst i 1969.[2]
Dobroen er formet som en vanlig gitar og har som den 6 strenger. Den finnes i to utgaver: Round neck som man spiller som en vanlig gitar, og square neck, som man legger vannrett i fanget, og som spilles med stål. Dobroen har innebygd resonator (cone) som virker som en akustisk høyttaler.
Kjente utøvere av instrumentet fra tidlige dager er for eksempel Mike Auldridge, Josh Graves, Brother Oswald og Tutt Taylor. I våre dager[når?] er den kanskje mest kjente utøveren på verdensbasis Jerry Douglas. Instrumentet finnes i en mengde ensembler som spiller amerikansk tradisjonsmusikk, i et spenn fra Chicks (tidligere Dixie Chicks, hvor Emily Robison spiller dobro), via Alison Krauss' gruppe Union Station til Blue Highway.
Her hjemme har instrumentet fått et oppsving sammen med den gryende interessen for akustisk musikk. Bluegrassband som Hemisfair og Ila Auto, for ikke å forglemme Øystein Sundes «Meget i Sløyd» er blant de fremste innenfor sjangeren. Knut Hem og Stein Are Fevang er kjente norske dobrospillere.
Referanser
[rediger | rediger kilde]Eksterne lenker
[rediger | rediger kilde]- (en) Dobro-guitars – kategori av bilder, video eller lyd på Commons